Parazitlerin Kaynakları Ve Bulaşması

Parazitlerin Kaynakları Ve Bulaşması : Parazitler beslendikleri ve çoğaldıkları yerlerde, insanlann ve hayvanların vücutlarında bulunurlar. Parazitlerin evrim şekillerinden belirli bazıları insanda parazit olarak yaşamaya başlar. Barsak protozoonlarının çoğu kist ve ookist şekilleri ile sindirim yolundan bulaşıp infeksiyon yapar. Deriden bulaşan protozoonlar artropotun vücudundaki belirli şekillerle bulaşır.

Sindirim yolundan bulaşan helmint infeksiyonları embriyonlu yumurta veya larva ile, deriden bulaşan helmint infeksiyonları artropotun vücudunda gelişen larva ile veya serbest hareketli kurtçuklarla bulaşır. Miyaz, dipterlerin yumurta veya larvalarının bulaşması ile oluşur.Bulaşma, • kirlenmiş toprak veya su, parazitin olgunlaşmamış infeksi- yöz dönemini içeren besin, kan emen artropot, parazitin bulunduğu hayvan, parazitli insan ve bunun elbisesi, yatağı, diğer eşyası ve çevresi ile olur.İnsan dışkısı ile kirlenen toprak önemli bir kaynaktır.

Parazitlerin toprakta yaşama süresi sıcaklık, nem gibi çevre şartlarına bağlıdır. Toprakta bulunan parazitler, vücuda deriden ya da toprakla kirlenmiş besin-lerle sindirim yolundan girerler. Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura, Ancylostoma duodenale, Necator americanus ve Strongyloides stercoralis insana topraktan bulaşır. Hastaların çıkartıları ile kirlenen suda parazitler bulunur. Sudaki parazitler sindirim yolundan, bazen de deriden vücuda girerler. Suda barsak protozoonlarınm kistleri, bazı helmint yumurtaları, Schistosoma serkaryaları bulunabilir.Besinler kirli yerlere konmakla, ellenmekle, kirli su ile, artropotlar ya da çeşitli hayvanların değmesi ile parazitlerle bulaşabilir. Bazı besinlerde parazitin olgunlaşmamış infeksiyöz şekli bulunur.

Tatlı su balıkları ile Diphyllobothrium latum, trematodlar, pavurya ve kerevides ile Paragoni- mus westermani, domuz eti ile Trichinella spiralis ve Taenia solium, sığır eti ile Taenia saginata bulaşır.Bazı parazitler evcil ya da yabanıl hayvanlarla bulaşırlar. Kist hida- tik, Toxocara canis’in derideki larva migransı köpeklerden, Toxoplasma gondii kediden, Trichostrongylus türleri ot yiyen bazı hayvanlardan bulaşır.Entamoeba histolytica, Trichomonas vaginalis, Enterobius vermicu- laris, Hymenolepis nana gibi parazitlerle infekte insanlar önemli bulaşma kaynaklarıdır. Bit ve uyuz böceği de insandan insana geçer. Parazitli insanların kullandığı eşya da bulaşma kaynağı olur. Enterobius vermicu- laris ve Strongyloides stercoralis ile otoinfeksiyon sonucu reinfeksiyonlar olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp