Nokta Masajında Temel Yöntemler

Nokta Masajında Temel Yöntemler : a. Çizgisel Ovuşturma (Tuy)

*El veya başparmak bastırılarak hastanın cildinde gezdirilerek uygulanan masajdır.Bu yöntemde omuzlar rahat ve alçak, kollar dirsekten rahat tutularak, bilek bükülmeden, daha derin dokuları daetkileyecek şekilde el ileri geri aynı hızla sürülür.Başparmakların uçlarıyla hafif bastırarak uzunlamasına çizgisel ovuşturma ve başparmakla hafif bastırarak enine çizgisel ovuşturmada masaj bölgeleri; baş, yüz, boyun, göğüs kafesi ve karındır.

© Elin tümü veya tabanıyla bastırın,.Masaj bölgeleri bel bölgesi, sırtın üst kısmı, kollar ve bacaklardır.

b. Çimdikleme (Na)

Cilt başparmakla diğer parmaklar arasında güçlü bir şekilde kıstırılarak uygulanır.Bu yöntemde omuzlar rahat ve alçak tutularak ve kollar dirsekten bükülecek güç bileklere verilir. Bu hareket önce hafif, daha sonra güç artırılarak yapılır. Tırnaklarla cilde zarar vermemeye dikkat edilir.

© Cildi baş ve işaret parmakları arasında sıkıştırın. Masaj bölgeleri, boyun, kollar ve bacaklardır.

© Cildi, başparmakla bir araya getirilmiş işaret, orta ve yüzük parmakları arasında sıkıştırın . Masaj bölgeleri, bel bölgesi, sırt ve kaba ettir.parmakta yapılması yapılmasıc. Kısa Fasılalarla Bastırma (An)Parmakla ve elle belli bir nokta veya bölgeye bastırın.Bu yöntemde hareketler hastanın nefes alımıyla koordine edilir. Basınç yukarıdan aşağıya doğru dümdüz olmalı, hareket gittikçe kuvvetlenerek daha derin dokuları etkilemelidir.

© Başparmakla kısa fasıllarla bastırma: Başparmağın ucuyla bastırın, diğer parmaklar o arada masaj yapılan bölgenin üzerinde olmalı . Bu yöntem iki elin başparmaklarıyla yapılabilir: Etkileme gücünün artması için bir parmak diğer parmağın üzerine konur .

8 Başparmakla kısa fa, yüz, boyun, bel bölgesi, sırt, kolfasıllarla bastırmalar ve bacaklardır.

© Elle kısa aralıklarla bastırma. El düz tutularak bütün tabanıyla bastırılır. Masaj bölgeleri, bel bölgesi, sırt, göğüs kafesi ve karındır.

d. Dairesel Ovuşturma (Ju)

Dairesel hareketler yaparak parmaklar veya elle cildi ovuşturularak uygulanan masajdır.Bu yöntemde kol dirsekten bükülüp bilek havada tutularak parmaklarla ovuşturulur.Parmakların, elin ve bileğin hareketleri koordineli olmalıdır. Hareket uyumlu, yumuşak ve düzenli, iç kasları oynatmadan yapılmalıdır.

Parmaklarla dairesel ovuşturma: İşaret parmağı, orta parmak, yüzük parmağı ve serçe parmak bir araya getirilerekovuşturulur. Masaj bölgeleri, boyun, göğüs, karın, kollar ve bacaklardır.

© Elle dairesel ovuşturma. Bütün elin tabanı ile ovulur, Masaj bölgeleri, göğüs, kaburga altı bölgesi, bel bölgesi ve kanndır.

e. Noktayı Ovuşturma (Mu)

Dairesel hareketlerle, parmak veya elle belirli noktayı ya da bölgeyi bastırarak uygulanan masajdır.Bu yöntemde omuzlar rahat bırakılır, dirsekler gerilmez. Güç önkol ve bileklere verilir, iç kaslara müdahale ederek dairesel hareketlerle ovuşturulur.Noktanın başparmakla ovuşfurulması:Başparmak noktanın üstüne konur, diğerparmaklar masaı bolqesının üzerinde kalacak şekilde dairesel hareketler yapılır.) Masaj bölgeleri, vücuttaki tüm nokta veya bölgelerdir.

© Elle ovuşturma. Elin tümü veya tabanıyla ovuşturulur.Hareketin etkisini artırma amacıyla eller üst üste konabilir. Masaj bölgeleri, göğüs, kann, bel bölgesi, sırt ve sert kaslı bütün diğer bölgelerdir.

f. Noktaya Bastırma (Tzen)

Yandan işaret parmağıyla desteklenmiş başparmakla uygulanan masajdır. Orta parmakla noktaya kuvvetle bastırılır.Bu yöntemde omuzlar rahat bırakılır, dirsekler ise germeden tutulur; bilek havada tutulur, orta parmak uzatılır, parmak ucu gerilir, sonra kuvvetlice noktaya bastırılır. Masaj bölgeleri, eklemlerdeki ağrılı bölgeler veya tüm vücuttaki noktalardır.

g. Noktada Sürtme (Ka)

El veya başparmağın yanındaki çıkıntıyla (tenar), ısınmayı oluşturmak için ileri geri hızlı sürtme hareketi yapılarak uygulanan masajdır.Bu yöntemde, dirsek hafif bükük, bilek ve parmaklar dümdüz tutturulur, yaşam enerjisi akımı elle yönlendirilerek hızla cildin üzeri orta kuvvetle Dirsekle yapılan uzun süreli bastırma. Bu yöntem kaslann sert olduğu bölgelere uygulanır. Kol dirsekten bükülür, sonra da gittikçe basınç artınlarak masaj yapılan bölgeye bastınlır.

Masaj bölgeleri, bel bölgesi, kaba et ve bacaklardır.

k. Hafif Vurmalar (Tszu)

Bölge üzerine parmak uçlarıyla ve hafif sıkılmış yumrukla hafif vuruşlar yapılarak uygulanan masajdır.Bu yöntemde, omuzlar rahat bırakılıp Parmakindirilir, dirsekler bükülmeden rahat tutu- uçlarıyla hafif vurmalur, güç önkollara verilir. Hareketler hafif, çevik ve esnek olmalıdır.Parmak uçlarıyla hafif vurma. Beş parmakla birden çalışılır, el bilekten hareket ettirilerek parmak uçlarıyla hafif vuruşlar yapılır. Bu yöntem iki elle birden gerçekleştirilebilir.

Masaj bölgeleri, kafa, göğüs ve karındır. Hafif sıkılmış yumrukla vurma

© Hafif sıkılmış yumrukla vurma. Parmaklar yumruk gibi ama çok sıkı olmayacak şekilde sıkılır ve bükülür. Avuç aşağıya doğru olmalıdır, dirsek bükük şekilde; vuruşlar düzenli gerçekleştirilir.

Masaj bölgeleri, bel bölgesi, sırt, kollar ve bacaklardır.

I. Piston Sürtme (Shuy)

Ellerin birbirine ters yönde ovuşturulması yöntemiyle uygulanan masajdır.Bu yöntemde, güç önkollarda toplanır, sonra düzenli ve hızlı bir şekilde iki elle aynı anda ileri geri doğru ovuşturulur, Masaj bölgeleri, kaburga altı bölgesi, kaburgalar, kollar ve bacaklardır.

m. Hafif Dokunmalar (Tuy)

Parmaklar veya ellerle dokunarak uygulanan masajdır.Bu yöntemde, parmaklar birleştirilerek eller uzatılır, yumuşak ve ritmik bir biçimde masaj bölgelerine dokunulur Masaj bölgeleri, kafa, yüz, göğüs, kaburga altı bölgeleri, karın, bel bölgesi ve sırttır.

n. Hafif Dokunmalar ve Hafif Vurmalar (FuFa)

Parmak uçları veya ellerle gerçekleştirilen dokunuşlar ve vurmalarla uygulanan masajdır.Bu yöntemde, parmaklar birleştirilip el uzatılır, hafif dokunmalar ve hafif vuruşlar şeklinde yumuşak ve ritmik bir biçimde gerçekleştirilir. Masaj bölgeleri, kafa, yüz, göğüs, kaburga altı bölgesi, karın, bel bölgesi ve sırttır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp