Neden Organik ?

Neden Organik ?

• Organik gıdalar beslenme tarzımızda yeni bir eğilim yaratmanın da ötesine geçmiştir -organik gıdalar geleceğin gıdasıdır, Organik gıdalar sorumlu birer tüketici olan biz ebeveynlerin tüketilen gıdaların içeriği konusunda bilinçlenmesine katkıda bulunur. Organik meyve ve sebzeler çok sıkı denetimlerden geçerek üretilmektedir. Bir ürünün organik gıda etiketini (USDA Ulusal Organik Program onay damgası, COAB Kanada Organik Biyolojik etiketi veya Amerikan Organik Üreticiler ve Tüketiciler mühürü) alması oldukça zordur.

• Organik gıdalar hiçbir kimyasal işleme maruz kalmadan tamamen doğal süreçlerden geçirilerek hazırlanır.

• Organik sebzeler suni gübre ve zirai ilaçların etkisi altında kalmadan yetiştirilir; bu tür sebzelerin yetiştirildiği alanlar denetimden geçirilir. Organik sebze ve meyveler herhangi bir atık ya da pisliğin kaldığı alanlarda yetiştirilmez. Bu titizlik, daha çok hasılat toplama amacıyla uygulanmakta olan "suni gübreleme" usulüne dayalı yoğunlaştırılmış çiftçilik tekniklerinin de kullanılmasını engeller.

• Organik gıda etiketini taşıyan hiçbir ürün radyasyon ışığı tekniğine ya da genetik değişim programına tabi tutulmaz.

• Diğer gıdalarda kullanılan yüzlerce çeşit katkı maddesi, koruyucu maddeler, gıda dolgu maddeleri ve diğer kimyasallar organik gıdalar için kullanılamaz.

Birçok katkı maddesinin kansere, hiperaktiviteye, uykusuzluğa, doğuştan gelen

birçok hastalığa, sinirlilik haline, astıma ve alerjiye yol açtığı bilinmektedir.

• Organik yem ve yiyeceklerle beslenen hayvanların etleri de sağlıklı olur. Organik et satmak amacıyla beslenen hayvanların bulunduğu otlaklarda zirai ilaçlar ve diğer kimyasal spreyler kullanılmaz.

• Organik et satmak amacıyla yetiştirilen hayvanlara (çok ciddi hastalıklar söz konusu olmadıkça) antibiyotik türü ilaçlar verilmez. Zorunlu olarak antibiyotiğin kullanıldığı durumlarda ise, antibiyotik verilen hayvan antibiyotik kullanımının hemen sonrasında kesilmez. Kesim için aradan belirli bir sürenin geçmesi beklenir ki bu da ilacın herhangi bir etkisinin kalmamasını sağlar.

• Organik et amaçlı beslenen havyanlar genellikle otobur bir beslenme düzenine sahip olduğundan, bu hayvanlara başka hayvanların leşleri ya da kalıntıları yem olarak verilmez. Organik et amaçlı beslenen hayvanlar besinlerini doğal ortamlarında bulunan otlaklardan sağlar.

• Organik et amaçlı beslenen hayvanlar bir ahır ya da kafese mahkum yaşamak yerine açık alanlarda dolaşabilir, yemini çayır ve çimenden temin edebilir.

• Organik gıdaların vitamin, mineral ve diğer besin öğeleri bakımından çok zengin olduğu söylenmektedir. Geçtiğimiz yıllarda bu konu bazı uzmanlar tarafından tartışmaya açılmıştır. Organik gıdaların organik olmayan gıdalara oranla besin değeri bakımından çok büyük bir farka sahip olmadığı vurgulanmıştır. Ancak olaya bir de şu şekilde bakalım: Doğal yollarla yetiştirilip doğal güneş ışığı ile olgunlaştıklarından (güneş ışığı meyve ve sebzelerin besin değerini artırır), kamyonların soğutucularında veya marketlerin raflarında aylarca bozulmadan kalabilsin diye koruyucu maddelerle spreylenmediklerinden ve suni gübre içermeyen topraklarda yetiştirildiklerinden organik besin maddelerinden daha fazla yarar sağlayabiliriz. Ayrıca bunun için gösterilebilecek başka bir kanıtımız daha var: Aşağıda yer alan kutunun içindeki bilgileri dikkatle okuyun.

• Yoğunlaştırılmış çiftçilik uygulamaları sonucunda, toprak daha fazla gübreye ihtiyaç duyar. Bu gübre maddeleri, yediğimiz meyve ve sebzeler vasıtasıyla bizi doğrudan etkiler. Ayrıca gübreli topraklarda otlanan hayvanların etini yediğimizde de gübrenin etkisi doğrudan vücudumuza geçer. Gübre birçok nedenden dolayı insan sağlığı için tehlike arz etmektedir. Gübre rüzgarların da etkisiyle nehirlere sürüklendiğinde sudaki oksijen oranı azalır. Bunun nedeni gübrenin nehirlerde bulunan yosunları ve suda yaşayan otları süratle büyütmesidir. Gübre suda yaşayan balık gibi canlıların zehirlenerek ölmesine yol açar. Nitrat içeren gübreler yer altı sularına ulaşırsa, içme suyumuz kirlenmiş olur. Bu sorun ekilip dikilen arazilerde meyve ve sebze üretimini güçleştirir (nitrat ile ilgili bölümü bir kez daha okuyunuz).

• Çiftlik hayvanlarına çeşitli nedenlerle (örneğin, gelişimi hızlandırmak için) verilen antibiyotikler, bu hayvanların etini tüketen insanları doğrudan etkiler. Vücudumuzdaki direncin bu tür antibiyotiklere karşı hızla gelişmesinden dolayı, karşılaştığımız başka bir hastalığın antibiyotikle tedavi edilmesi oldukça güçleşir. Ayrıca antibiyotiklere karşı direnç geliştiren bakteriler, et ile beslenen insanların vücuduna girer ve bu sorunun tedavi edilmesi bazen imkansız hale gelir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp