Miyokart Enfarktüsü Bakım Ve Normal Yaşama Dönüş

Miyokart Enfarktüsü Bakım Ve Normal Yaşama Dönüş : Akut dönemin ardından hasta bir reha­ bilitasyon programma alınmalıdır. Uzun süre yatakta hareketsiz kalması hızla fi­ ziksel güç kaybma, ayağa kalkınca kan basmcmda düşmeye, iş kapasitesinin azalmasına ve güç harcama sırasında nabzm aşın hızlanmasına yol açacağın­ dan, ayrıca enfarktüse bağlı ruhsal çö­ küntü ve çaresizlik duygularım yoğun­ laştırdığından hastanın bir an önce fi­ ziksel etkinliklere başlaması gerekir. Komplikasyon olmadıkça enfarktüs­ ten 2-3 gün sonra hastanın sandalyede oturmasına, pasif hareketler yapmasma izin verilir. Bir süre sonra yatağının yakı­ nındaki tuvalete gidebilir; ruhsal gergin­ liğe yol açmayacak bir kitap okuyabilir. Genellikle hastanın fiziksel etkinliğini artırırken alınacak temel ölçüt kal­ bin işlevidir.

Kalpteki zedelenen bölge­ nin en iyi biçimde onarılması için iyi­ leşme döneminde kalbe aşın iş yüklen­ memesi gerekir. Bu dönemde ani sıcak­ lık değişiklikleri, aşın ölçüde bedensel güç harcanması ve heyecan iyileşmeyi olumsuz yönde etkileyebilir. Akut en­ farktüsten sonraki 3-6 hafta boyunca fi­ ziksel etkinlik aşamalı olarak artın lir. Kalbin işlevi düzelirse hastalann çoğu 6 hafta sonra tüplüyle normal yaşamına dönebilir. Hekim hastasının fiziksel ve ruhsal durumunu onunla birlikte açıkça değerlendirmeli, hastaya sigara, beslen­ me, egzersiz, iş yaşamı ve eğlence alış- kanlıklan gibi konularda önerilerde bu­ lunmalıdır. Hasta cinsel yaşamına yeni­ den dönmesi için gereken süreyi mutla­ ka hekimine damşmalıdır. Miyokart enfarktüsünden sonra ilk günlerde genellikle yalnız meyve suyu, süt gibi sıvı gıdalar verilir. Bu dönemde hastanın bağırsaklarının düzenli çalışma­ sı, kabızlık çekmemesi ve dışkılamada zorlanmaması çok önemlidir.

Gerekirse hekimin önereceği bir müshil kullanabi­ lir. Tuvalet gereksinimi önceleri yatağa yakın rahat bir yerde karşılanmalıdır. İyileşme döneminde öğünler sık, miktarı az olmalıdır; alman enerji mik­ tarı günlük 1.500-1.800 kaloriyle sınır- lanmalıdır. Kalp yetmezliği yoksa ilk 2- 3 günden sonra tuz kısıtlaması gerek­ mez; baharatsız çorba, kıyılmış et, az tuzlu beyaz peynir, taze meyve, açık çay ve sütle birlikte bisküvi verilebilir. Besinler lezzetli, sindirimi kolay ve az yağlı olmalıdır. Hasta şişmansa bu dö­ nemde normal kilosuna indirilmeli, ki­ losu normal olanlar fazla kilo almamalı­ dır. İyileşmeden sonra kandaki koleste­ rol düzeyinin normal sınırlarda kalması­ na dikkat edilmelidir; böylece damar sertliğinin yavaş ilerlemesi, hatta gerile­ mesi sağlanabilir.

Enfarktüs geçiren hasta kesinlikle sigara içmemeli, sigaraya yeniden baş- 1 anlamalıdır. Hekime danışmak koşu­ luyla az miktarda kahve ve alkol alabi­ lir. İyileşme döneminde çabuk yorul­ ma, çarpıntı ve kalp çevresinde hafif ağrı gibi geçici belirtiler görülebilir. Hafif bedensel hareketten sonra solu­ num güçlüğü ortaya çıkarsa hekime da­ nışılmalıdır. Solunum güçlüğü kalp ka- sınm yeterli beslenememesine ya da fazla bedensel güç harcanmasına bağlı olabileceği gibi kalp yetmezliğinden de kaynaklanabilir. Hastanın toplum yaşamına geri dön­ mesi ve geleceğe iyimserlikle bakması iyileşmede ilaç tedavisi ve beslenme ku­ ralları kadar etkilidir. Hastanın yaşam tarzı, yaşı ve kalbinin durumuyla uyum­ lu, düzenli bir egzersiz programı genel durumunun düzelmesine yardımcı olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp