Kalp Kapakçığı Hastalıkları

Kalp Kapakçığı Hastalıkları Bilgiler ve Tedavisinde Yardımcı Olan Bitkisel Ürünlar Makalemizde Yer Almaktadır.

Kalp Kapakçık (Valve) Hastalıkları

Kalp içerisinde dört kapakçık (valve) bulunmaktadır. Bunlar mitral, triküspid, aort ve pulmoner kapakçıklardır. Mitral ve triküspid kapakçıklar atrium (kalbin üst odacıkları = kulakçıklar) ve ventriküller (kalbin alt odacıkları = karıncıklar) arasında uzanırlar.

Aort ve pulmoner kapakçıklar ventriküller ile kalpten ayrılan ana kan damarları arasında bulunur.Kan kalbin her odacığını terk ederken bir kapakçıktan geçer. Kalp kapakçıkları bu kan akışının tek bir yönde olmasını sağlar ve kanın geriye kaçmasını önler.

Kalp kapakçık hastalığı nedir ?

Kapakçık hastalığı, kalbin kapakçıkları doğru çalışmadığında meydana gelir. Kapakçık hastalığı, kapakçıklardaki darlık veya yetmezlikten dolayı meydana gelebilir.
Kapakçık darlığı:


Kapakçık yapısında bozulmalar:


Edinsel veya konjenital sebeplerle meydana gelebilir. Bu sebepler arasında:

1. Korda tendinea veya papiller adelelerde gerilme ve yırtılma

Sıklıkla mitral kapakçıkta görülür. Oluşma sebepleri arasında

-kalp krizi
-kalp kapakçık enfeksiyonu
-travma
bulunmaktadır.

Korda tendinea veya papiller adelelerde gerilme veya kopma

2. Mitral kapakçıkta sarkma (Mitral valve prolapse - MVP)

Mixomatöz bir kapakçık hastalığıdır. MVP hastalığında kalp kasılma yaptığı esnada mitral kapakçığın leafletleri sol atrium içerisine sarkarlar. MVP kapakçık dokularının anormal ve gergin olmasına neden olarak kapakçık kaçağı meydana gelmesine neden olabilir.

MVP toplumda % 1-2 oranında görülür. Kadınlarda ve erkeklerde eşit orandadır. Çoğunlukla herhangi bir sorun oluşturmaz. MVP olan 10 hastadan yalnızca birinde cerrahi girişim ihtiyacı olmaktadır. Eğer kapakçıktaki sarkma ciddi boyutta olursa veya kordada yırtılma gibi diğer bir durum meydana geldiğinde kapakçıkta kaçak çok artabilir ve cerrahi girişim gerekebilir. MVP hastalarınde endokardit gelişimini önlemek için koruyucu tedavi gerekebilir.

Normal Mitral Kapakçık

3. Fibro-kalsifik dejenerasyon

Sıklıkla aort kapakçığı etkiler ve 65 yaş üzeri erişkinlerde görülür. Koroner arter hastalığındaki ateroskleroz'a benzetilebilir. Kapakçık leafletleri kalınlaşır, kalsifiye olur ve sertleşir. Neticede kapakçık açıklığı daralır. Bu hastalık için risk faktörleri arasında;

-ileri yaş
-kilo azlığı
-yüksek kan basıncı
bulunmaktadır.

4. Kapakçık annulusunun genişlemesi

Kapakçık annulusunun genişlemesi ve gerilmesi neticesinde leafletler için destek azalır ve sıkıca kapanamazlar.Annulus genişlemesine kalp kasının hasarlanması neden olabilir. Kalp kası kalp krizi, kardiyomiyopati, kalp yetersizliği, ileri derecede yüksek kan basıncı, sifiliz veya kalıtımsal hastalıklar (Marfan sendromu vb) gibi pekçok sebebe bağlı olarak hasarlanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp