Metabolizma Nasıl Hızlandırılır

Metabolizma Nasıl Hızlandırılır

Bilimadamları bile besinlerin vücudumuz tarafından nasıl kullanıldığını henüz tümüyle anlayamıyor. Yine de basit ve öz bir açıklama belki ciddi rejimcilerimiz tarafından ilgi ile karşılanacaktır. Kimse kimyasal büyücülükle mucizevi bir şekilde kiloları yok edemez. Fakat dikkatledengelenmiş bir beslenme insan sistemindeki yağın yanma işlevini hızlandırabilir ve bunun anlamı kilo vermektir. SMD rejimi işte bu yöntemle yağların yanmasını hızlandırarak günde ortalama yarım kilo zayıflamayı mümkün kılacaktır.İyi bir rejimle kilo kaybında şu iki faktör rol oynar: Ketonlar ve metabolizma. Rejim sırasında koşullar çok uygun olduğu takdirde bazen vücut gerektiğinden daha fazla yağ yakar. 
 
Bu durumda vücut daha fazla keton üretir. Ketonlar vücutta kısmen yanmış yağ tarafından oluşturulur. Gereksindiğiniz kaloriyi verecek yeterli karbonhidrat veya yağı alamadığınız takdirde enerji sağlamak için vücut depolanmış yağı kullanır. Bu işlem sırasında hücrelerin içindeki yağ bütünüyle yanmayabilir. Arta kalan bu yan yanmış yağdan oluşan madde ya da "küller" ketonlar olarak isimlendirilir. Eğer vücudunuzda ketonlar oluşuyorsa yağlan hızla yakıyorsunuz demektir. Arzu edilen sonuç budur; yani depolanmış yağın kalori ve enerji olarak kullanılmasıdır. Fazla yağın depolanmış bölgelerden alınıp kullanılması kilo vermenin önemli bir nedenidir; vücudunuz yağ yakan bir makineye dönüşür.
 
Ketonlann zayıflamak isteyenlere en büyük yaran, iştahı kapatarak kişiyi rejim sırasında daha dayanıklı kılmasıdır. Ketonlar sayesinde iştah kapatıcı ilaçlar almanız gereksizdir. Ketonlar idrar yollan ile vücuttan atılır, böy- lece vücut yeniden temizlenir.SMD Rejimi'ndeki yiyeceklerin etkili bir protein, karbonhidrat ve yağ kanşımı oluşturduğu kanıtlanmıştır. 
 
Günlük rejim listesindeki yiyeceklerin tamamı vücut yağının yanmasını ve ketonların oluşmasım sağlıklı bir yetişkin kişi için uygun bir düzeyde hızlandım.Ketosis ile kilo verme rejimi aşağıdaki durumlar dışında hiçbir zaman tehlikeli bir düzeye ulaşmaz: Îlerle-miş, kontrol edilmemiş şeker hastalarında, üçüncü aşama (trimester) gebelerde, alkoliklerde (alkoliklerin rejim sorunları karmaşıktır ve tümüyle anlaşılmış değildir).Alkoliklerde ketonlar anında glikoz veya ensüline dönüşür. Sizi defalarca uyardığım gibi ciddi sağlık sorunları olanlar, alkolikler ve şeker hastalan yalnızca kendi dok- torlanmn kontrolü altında rejim yapılmalıdırlar.

Güneş varken yaşamak. Güneş varken metabolizma hızlıdır, güneş batınca yavaşlar. Beslenme planı buna göre yapılmalıdır.Sabah uyanınca 1 tatlı kaşığı tere tohumu çok az bal ile karıştırıp yutabilirsiniz.Alkali su toksin atar ve kilo verdirir,10 gün süreli kullanın1,5 litre oda ısısındaki suya 2 dilim taze zencefil ve 4 -5 limon damla veya 4-5 damla elma sirkesi katılacak.Tüm gün tüketilecek.

Hafif acı sivri biber Spor gün aşırı 1 saat hızlı ve yavaş tempolu olarak yapılan spor aktivitesi (tenis gibi…Günde 5 fincan ılık sıcak yeşil çay (dikkat çok demlenmeden)Bebekler gibi az ve çok sık beslenirsek, metabolizmamız hızlanır.Unutmayın bebek metabolizma hızı erişkine göre yaklaşık 100 kat fazladır.

Beslenmede yağ miktarı azaltın, zeytinyağı sadece günde 1-2 yemek kaşığı tüketebilirsiniz.Yeterli hayvansal protein tüketinHaftada 3 gün günde 3 öğün hayvansal gıda (et, balık, tavuk, yumurta, keçi peyniri, keçi sütü ve yoğurdu) tüketmekHaftada 4 gün günde 2 öğün hayvansal gıda tüketmekHayvansal gıdalar ile buğdaydan elde edilen makarna, ekmek,pilav , patatesi birlikte tüketmemek4 saat ara ile günde 3 kez ana öğün yemekVücutta yağ miktarı azaldıkça ,metabolizma hızlanırVücutta kas oranının artarsa vücut hızlanırÇok sık ve çok düşük kalorili diyetler yapmak metabolizmayı durdurur.Çok az yenildiği taktirde, vücut kendini korumak adına depo yağlarını harcamak istemez ve kalori harcamayı azaltır.

Çok uzun aralıklarla yemek yenildiği taktirde vücut enerji yakmayı keser, 5 katlı bir binayı çıkarken ile 100 kalori harcamak yerine, 50 kalori harcar.Depo yağlarını vücudu korumak adına tutar.Stresi mümkün olduğunda azaltmak.Kronik stres kilo yaparGünde yaklaşık 2.5 litre su tüketmek ve bunun yaklaşık 2 litresini sıcak bitki çayı şeklinde tüketmekKaraciğer yağlanması varsa vücut yavaşlar.Karaciğer yağlanması için her gün 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal ve her gün 1 adet enginar tüketinÇok fazla kimyasal ilaç kullanımı karaciğeri yavaşlatır ve yağlanma meydana gelir, ilaçlar vücutta yağlanma yapabilir.'

Metabolizma Nedir

Son günlerde sıklıkla metabolizmanın hızlı veya yavaş çalışması ile ilgili şeyler duyuyoruz. Bu durum özellikle de kilolu insanları ilgilendirmekte. Çünkü hızlı metabolizma demek daha sağlıklı ve yağsız vücut demek, dolayısıyla zayıf olmak demektir. Şimdi metabolizmayı ve hızını ele alıp nasıl sağlıklı bireyler olabileceğimize bir bakalım.

Metabolizma için genel bir tanım yapmak gerekirse insan vücudunda temel ihtiyaçların karşılanabilmesi için yaktığı enerji miktarıdır diyebiliriz. Metabolizma,gün içerisinde tükettiğimiz gıdaların ve yapmış olduğumuz hareketlerin etkisiyle hızlı veya yavaş çalışmaktadır.

Bazal Metabolizma: Bazal metabolizma vücudun istirahat halinde iken ne kadar enerji yaktığıdır. Bu total, vücudun yaklaşık olarak metabolizma hızının %60’ına denk gelmektedir. Yani bu demektir ki normal şartlarda vücudumuz günlük ihtiyaçlarımızı karşılayabilmektedir.

Metabolizma hızı çocuklarda, çalışanlarda, erkeklerde, soğukta ve protein ağırlıklı beslenenlerde daha yüksektir.

Metabolizma Hastalıkları

Metabolizma Hastalıkları Endokrinoloji bölümü vücudumuzdaki iç salgı bezlerini, iç salgı bezlerinin fonksiyonlarını ve salgıladıkları hormonları inceleyen bilim dalıdır. Hormonlar vücudumuzdaki değişik aktiviteleri kontrol eder. Hormonların farklı tipleri, üreme, metabolizma, büyüme ve gelişmeyi kontrol eder. Hormonlar ayrıca çevremize verdiğimiz tepkiyi de kontrol eder ve vücudumuzun fonksiyonları için gerekli uygun miktarda enerji ve besini sağlamaya yardımcı olurlar.

Endokrin sistemi oluşturan salgı bezleri; hipotalamus, hipofiz,tiroid, paratiroid, pankreas, yumurtalıklar (kadında overler, erkekte testisler), böbreküstü bezi (yağ dokusu, endotel (damar iç duvarını döşeyen hücreler)dir.

Hastanemizde Endokrinoloji ve Metabolizma bölümümüz, ilgili diğer bölüm uzmanları ile iş birliği içerisinde çalışmaktadırlar. Hastanemizde aşağıdaki Endokrinoloji ve Metabolizma hastalıklarının tanı ve tedavisi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Diyabet,
Guatr ve Tiroid Bezinin hastalıkları,
Obezite,
Hipertansiyon,
Hipofiz Bezi Hastalıkları,
Böbreküstü Bezi Hastalıkları,
Kıllanma Artışı ve Adet Düzensizlikleri,
Cinsel Gelişme Bozuklukları,
Osteoporoz (kemik erimesi)
Kolesterol Yüksekliği ve Lipit Metabolizması Hastalıkları,
Büyüme ve Gelişme Geriliği (boy kısalığı),
Salgı bezlerinin tümörleri (tiroid kanseri, hipofiz ve pankreas tümörleri vs.)

Metabolizmayı Hızlandıran Bitkisel Çaylar

Yeşil Çay: Yeşil çay’da bulunan ve antioksidan etkisi olan “epiogallocatechin-3-gallat” adlı bileşenin metabolizmayı hızlandırarak yağ yakılmasına yardımcı olduğu yönünde bazı araştırma sonuçları bulunmaktadır.

American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırmada ise yeşil çayın metabolizmayı %4’e kadar hızlandırdığı sonucu elde edilmiş. Bunlar dışında, yeşil çay kafein içerir ve kafeinin metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir.

Yeşil çay kilo vermeye, yemeklerden sonra içildiğinde kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlayarak iştahı azaltmasıyla da yardımcı olabilir. Yeşil çay sayfasında yeşil çay nasıl hazırlanır, sağlığa faydaları, tarihi ve yan etkileriyle ilgili detaylı bilgiler yer alıyor.

Oolong Çayı: Japonya’da Tokushima Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, oolong çayı metabolizma hızını arttırıyor ve vücudun enerji kaynağı olarak “yağları” kullanmasını sağlayarak fazla yağın atılmasını kolaylaştırıyor. Oolong çayı sayfasında bu çayın nasıl hazırlandığı, diğer faydaları ve yan etkileri hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Beyaz Çay: Yeşil çay gibi “epiogallocatechin-3-gallat” bileşeni içeren beyaz çay gıdalar yoluyla alınan yağın vücut tarafından depolanmasını önlüyor. Sonuçları 2009 yılında “Nutrition and Metabolism”de yayınlanan Almanya kaynaklı bir araştırmaya göre beyaz çayı lipoliz’i (yağın çözülüp parçalanması) teşvik ederken adipogenesis’i (yağ dokusunun gelişimi ve şekillenmesi) baskılıyor.

Zencefil Çayı: Vazodilatör (damar genişleten) etkisi olan zencefil bu sayede genel kan dolaşımını arttırarak vücudun sıcaklığını yükseltiyor (termik etki) ve metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor. Zencefil çayının zayıflamak için diğer olumlu etkileri ise sindirime yardımcı olması, kabızlığa iyi gelmesi ve safra üretimini arttırması. “Zayıflama hapı” veya “zayıflama çayı” olarak satılan pek çok ticari üründe zencefili görebilirsiniz.

Tarçın Çayı: Vücut sıcaklığını yükselten baharatlar arasında yer alan tarçın, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını arttırır. Tarçın çayını toz veya çubuk tarçından hazırlayabilirsiniz. Tarçın çayı nasıl yapılır ve tarçın çayının faydaları sayfalarında bu baharatla ilgili daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Mate Çayı: Zayıflatan çay başlığı altında satılan ürünlerin belki de en popüler içeriği “mate yaprakları”dır. Güney Amerika’da yetişen aynı adlı ağaçtan üretilen mate çayı uyarıcı bir çaydır ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp