Meridyenlerin Özellikleri Nelerdir?

Meridyenlerin Özellikleri Nelerdir? :

Refleksoloji


Refleksoloji Dr. William Fitzgerald tarafından yeniden bulunmuş, anatomi ve fizyoloji bilgisine dayalı bir sistem olsa da, daha kısa sürede ve iyi terapi sonuçları almak için alternatif düşünebilmek önemlidir. Akupunktur ve refleksoloji birbirine çok yakın sistemlerdir, akupunkturda kullanılan meridyen bilgisi yüzyıllardır çok yararlı olmuştur. Meridyenler tüm bedene elektriksel bir dolaşım sistemi gibi yayılan enerji yollarıdır. Meridyenlerin sağlığımız ve kendimizi iyi hissetmemiz açısından önemi büyüktür.Bedenimizde belli bir organla bağlantılı 12 “organ meridyeni” bulunmaktadır. Meridyenler çiftler halindedir ve simetrik bir şekilde bedenin iki tarafında yer alırlar. 12 çift ana meridyen, o meridyenin enerji aldığı organın adını alır ve bu meridyenler belli bir sisteme göre birbirlerini etkilerler.

Meridyenler birbirlerini yardımcı meridyenler yoluyla etkilerler.Bu meridyenlerin altı tanesi Yang (+) dır ve bedenin dış kısmında yer alır, dış kısımların enerji sağlama yeri olan organlara karşılık gelir. Kollarda ince bağırsak, 3’lü ısıtıcı (TripleWarmer - Endokrin) ve kalınbağırsak meridyenleri bulunur. Bacaklarda mesane, safra kesesi ve mide meridyenleri bulunur.Diğer altı meridyen Yin (-) dir ve bedenin iç kısmında yer alır, yaşam enerjisini saklayan organlara karşılık gelir. Kollarda akciğerler, dolaşım ve kalp meridyeni bulunur.

Bacaklarda karaciğer, dalak ve böbrek meridyenleri vardır.Bir meridyendeki düzensizlikler, çok fazla ya da çok az+ enerji, ya da çok fazla ya da çok az - enerji sağlık durumunda değişikliklere yol açacaktır. Bir meridyendeki den-enerjetik bir rahatsızlık, örneğin eklemlerde, kaslarda, sinirlerde (örn. siyatik) ağrı, romatizma, vb. sorunlar ortaya çıkabilir.Bu bilgileri refleksolojide nasıl kullanabiliriz? Meridyenlerin bedende izlediği yola bakarak. Bedenin herhangi bir yerinde bir dengesizlik varsa, ağrının olduğu bu noktadan hangi meridyenin geçtiğini bulmalıyız. Meridyenin en uç noktasına baskı yaparak meridyende muhtemel bir dengesizlik olup olmadığını anlayabiliriz.Bu uç nokta ağrılı ise, uç noktaya baskı ya da meridyen boyunca baskı uygulanmalıdır. Meridyenin geçtiği yolu iz-gesizlik olan meridyeni bulmak ve o organın refleks bölgesine uygulama yapmaktır.

Böyle çalışmak refleksolojide bir zorunluluk değildir, fakat semptomların giderilmesinde ve iyileşmede genelde hızlı bir yoldur. Bir ağrı, huzursuzlukya da benzeri bir şikâyet, ayaklarda karşdık gelen bölgelere uygulama yapıldığında giderilemiyorsa, bedenin hasta bölgesinden geçen meridyeni bulmalıyız ve o meridyenle aynı adı taşıyan organ bölgesindeki hassas noktayı bulup, bu noktaya uygulama yapmalıyız. Bu da fayda sağlamazsa, ilgili bölgedeki kasla bağlantılı organı bulup, bu organın bölgesine uygulama yapmalıyız, bu üç yöntemden biri sonuç verecektir. Örneğin, akciğer meridyeni hasta bölgeden geçiyorsa, bedenin, ağrının bulunduğu yarısındaki akciğer bölgesinde hassas noktayı buluruz. Eğer sorun bedenin tek tarafındaysa, iki ayağın akciğer meridyenine birden uygulama yapmaya gerek yoktur. Başka bir örnek verecek olursak, hastanın sağ dizinde ağrı var diyelim.

Ağrı dizin neresindedir, önünde mi, arkasında mı, iç tarafında mı, dışında mı? Dışında ise, “safrakesesi meridyeni” bu bölgeden geçmektedir. Bu durumda ayağın safrakesesi bölgesinde hassas nokta bulunup buraya uygulama yapılmalıdır, ağrı genelde birkaç dakika içinde geçer. Bedendeki hiçbir organ, ayaklarda karşılık gelen noktalar hassas/ ağrılı olmadan ağrılı olamaz.

Bu, organda veya refleks noktasında bloke olmuş dolaşıma işarettir. Bu bölgelerde uygulanacak baskı masajı sayesinde organizmadaki hastalığın yerini belirlemek ve onunla mücadele etmek mümkündür.Yukarıdaki örnekler, neden hastanın o organla ilgili bir hastalığı olmadan da ayağında karşılık gelen bölgelerde hassas / ağrılı noktalar olabileceğini açıklar. Hastalık ister organda olsun, ister meridyen boyunca herhangi bir yerde olsun, ayaktaki organ bölgesi aynı derecede hassas / ağrılı olacaktır.

Meridyen çizimlerinde kesikli olmayan çizgiler orijinal meridyeni gösterir. Kesikli çizgiler ise bunların devamıdır ve kas meridyeni / ekstra meridyen olarak adlandırılır. Refleksolog açısından bu isimler önemsizdir, hastalıklar ayakta organla aynı adı taşıyan organ bölgelerine uygulama yapılarak iyileştirilebilir. Organlar ve meridyenler arasındaki bağlantıyı en iyi şekilde kullanabilmek için, bu organları / meridyenleri etkileyen belirli kasları da bilmek gerekir. Bu kaslardaki ağrılar ve diğer rahatsızlıklar ayakta ilgili organ bölgesine uygulama yapılarak hafifletilebilir / giderilebilir.

Organ isimleri kolaylık olması açısından şöyle kısaltıla- bilir:

Ak - Akciğerler
Me - MesaneKB - Kolon (Kalın bağırsak)
Bö - BöbreklerMi - MideDo - Dolaşım
Da/Pa - Dalak/Pankreas
En - EndokrinKa - Kalp
SK - Safrakesesi
İB - İnce bağırsak
Kar - Karaciğer
Kalınbağırsak meridyeni. (KB)
Elin işaret parmağında başlar, el, kol ve omuz boyunca devam eder ve yüzde, burnun yanında sonlanır

Dalak /Pankreas meridyeni (Da/Pa)


Ayak başparmağında başlar, bacağın iç kısmından yukarı doğru devam eder, karın boşluğundan ve göğüslen geçer, kollukalıının yaklaşık 2 el genişliği kadar alımda sonlanır.

Meridyenlerin Başlangıç ve Bitiş Noktaları


Tüm meridyenler ya bir parmakta ya da bir ayak parmağında başlar ya da biter.Eğer bir hastanın aynı zamanda el ya da ayak parmaklarından birinden şikâyeti varsa, bu genellikle o hastanın sorununun hangi organla bağlantılı olduğunu gösterir. Örneğin, işaret parmağındaki bir şikâyet kalınbağırsaktaki ya da ilgili meridyendeki bir soruna işaret edebilir. Ayağın 4. parmağındaki bir sorun ise safra kesesinde ya da ilgili meridyende bir soruna işaret edebilir, vb.

Meridyenlerin uç noktalarını kullanmanın diğer bir yolu da şudur:Hastanın bir meridyen yolunda ya da ilgili kaslarda bir sorunu varsa, bu durum sıklıkla meridyenin uç noktasına 1-2 dakika baskı uygulanarak hafifletilebilir. Bu aslında akupunkturun basit bir yöntemidir ve bir çubuk, kalem, vb. kullanmaya gerek yoktur - parmakla uygulanan baskı yeterince etkilidir.

Ayak parmaklarından orta parmak bir meridyenle bağlantılı olmasa da mide meridyeninden etkilenir. Ayakların bölgelerinde ve / veya meridyen yolu üzerindeki anormal durumlar, mesela nasırlar, topuk dikeni, siğiller, deride sertleşme, diğer tırnaklara göre farklılık gösteren tırnaklar, vs. ilgili organda ya da meridyende soruna işaret edebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp