Marjinal Zon Lenfoma

>> Marjinal zon lenfomalar(MZL) sekonder lenfoid folliküllerin marjinal zonunda bulunan B lenfositlerden köken alan düşük dereceli lenfomalardır.

>> Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün sınıflandırmasına göre marjinal zon lenfomalar, ekstranodal MALT lenfoma, splenik MZL ve nodal MZL olmak üzere 3 alt gruba ayrılır.

>> Her 3 grubun kromozomal, genetik ve immünfenotipik yönden benzerlikleri vardır.

>> Ekstranodal MALT lenfomalar kemik iliği ve periferik lenf nodu tutuluşunun çok nadir görüldüğü, uzun süre lokalize bir kitle olarak kalan, mukoza ile ilişkili lenfoid dokuyu (MALT) tutan yavaş seyirli lenfomalardır.

>> Hastalar uzun süre yaşarlar ve tedaviye cevap oranı yüksektir.

>> Splenik MZL sıklıkla periferik kan ve kemik iliği tutuluşuy-la seyreden ve splenomegali ile karekterize bir hastalıktır.

>> Ekstranodal tutuluş ve periferik lenf nodu tutuluşu çok nadirdir.

>> Nodal MZL yaygın periferik ve paraaortik lenadenopatilerle seyreden ve kemik iliği tutuluşu nedeniyle sıklıkla ileri evrede bulunan lenfomalardır.

>> Klinik seyirleri klasik yavaş seyirli ve küratif olmayan düşük dereceli lenfomalar gibidir.

Yorumlar

  • Mus**** Nuh* Pol**
    7 yıl önce
    benim ak yuvarlarim yuksek splenik marjinal zon lenfoma hastasiyi dalagim alidi doktoru boyle yasamam gerektigini soyluyor WBS 50,60 civarlarinda seyrediyor dusurulebilirmi saygilarimla
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Erken tanı ve doğru yöntemler, lenfoma tedavisinde başarıyı artırıyor. Çok sayıda alt tipi bulunan hastalıkta bazı testlerin birlikte yapılması doğru tanı açısından önem taşıyor. tedavi detayalrı için linki inceleyiniz. Allah şifa versin Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp