Lenfoma

Lenfoma

Vücutta 'lenf adı verilen renksiz sıvıyı taşıyan çok küçük damarlardan oluşmuş bir ağ vardır. Bu ağa 'lenfatik sistem' denir. Lenf sıvısı içinde, vücudumuzdaki enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savaşan lenfosit adlı beyakan hücreleri (akyuvarlar) bulunur. Vücudumuzdaki bu geniş ağın bağlantı noktaları bezelye büyüklüğündeki lenf düğümleridir. Lenf düğümleri koltukaltında, ensede, kasıkta, göğüste ve karında yoğunlaşmıştır. Lenf düğümleri,lenf sıvısını fıltre ederek bağışıklık yanıtının oluşmasını sağlar. Dalak, timüs bezi, bademcikler ve kemik iliği de lenfatik sisteme dahil olan organlardır.Bazı durumlarda lenfositlerde kanser gelişebilir ve kanserli lenfositler çoğalarak normal yapıdaki lenfosit1erin yerini almaya başlar. Sonuçta vücudun bağışıklık sistemi baskılarıır ve görevini yerine getiremez hale gelir. Tüm kanserlerin yaklaşık yüzde beşini oluşturur. Lenfoma. kolay tedavi edilen kanserler arasındadır. Farklı lenfoma tipleri vardır. Bazı lenfomalar 15-30 yaşlar arasında sık görülürken bazıları ise ileri yaşlarda görülür.

Belirtileri

En sık görülen belirti boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezelerinin ağrısız şişerek ele gelmesidir. Diğer belirtiler ise; sebebi tam açıklanamayan, ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, ciltte kaşıntı ve halsizliktidr.Bu şikayetler, grip gibi başka hastalıkların seyrinde de görülebilir. Bu nedenle bu tür bulguları olan hastalarda lenfoma teşhisini ancak doktor koyabilir.

Tedavi

Lenfoma hastası için tedavi kendine özgündür. Çünkü hastalığın evresine, hücre tipine,hastanın yaşına, hastanın tedaviyi kaldırıp kaldıramayacağına ve lenfoma tipinin hızlı ya da yavaş seyirli oluşuna göre doktor tedavinin şeklini ve verilecek ilaçları belirler.Hodgkin dışı lenfomanın tedavisi ilaçlarla (kemoterapi), ışın tedavisiyle (radyoterapi) veya ikisi birlikte olarak yapılmaktadır. Ayrıca hastadan kök hücre toplanarak yüksek doz kernoterapi sonrası bu kök hücreleri tekrar hastaya verme işlemi (yüksek doz kcmotcrapi ve otolog periferik kök hücre transplantasyonu), biyolojik ilaçlarla i ve cerrahi olarak da tedavi edilebilmektedir. Bazen yavaş seyirli lenfomalarda hastaya tedavi verilmez ve hasta belli aralarla doktor tarafından kontrol edilerek izlenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp