Loa Loa Nedir?

Loa Loa Nedir? : Eş adlar : Filaría oculi humani, Filaría lacrimalis, Filaría sub-conjunclivalis, Filaría loaLoa loa, Batı Afrikanin tropikal bölgelerinde ve özellikle bu kıtanın orta ile batı kısmında bulunan ve deri altında, mezenter bağ dokularında göç ederek, buralarda ve gözde yerleşerek hastalık etkeni olan bir ne- matoddur.

Morfoloji ve evrim

Erkek birey 3, dişi 6 cm boyunda, beyaz, silindir şeklinde helmint- lerdir. Enleri 0,4 mm kadardır. Ön uçlarında üç çift papilla vardır. Erkeğin arka ucunda beş çift büyük preanal ve üç çift küçük postanal papilla yer alır.İnsanın kanında varlığı gündüzleri saptanabilen mikrofilaryanın etrafında bir örtüsü bulunur. Nükleusları kuyruk ucuna kadar devam eden bir sütun şeklinde yerleşmişlerdir.

Yukarıda ayrıntılı olarak bildirilmiş olan Wuchereria bancrofli evriminden tek ayrılık, ara konakların belirli bir sinek cinsinden (Chry- sops) olmasıdır. Kurtçuk, sineğin vücudunda 20 gün içinde bulaştırcı şekle dönüşür. İnsana bulaşan kurtçuğun erişkin hale gelmesi yıllarca süren bir gelişmeden sonra olur.

Patogenez ve klinik belirtiler

Loaz (loaiasis, loasis), kronik bir hastalıktır. Loa loa, yaz aylarında deri altında bazen ağrılı olabilen, yumurta büyüklüğüne kadar varabilen şişmelere neden olur (Calabar şişleri). Bunlara en çok ellerde, ön kolda, ayaklarda ve gözlerin yakınlarında rastlanır ve ortalama üç günde bir görünüp kaybolurlar. Bu şişliklerin helmintin metabolizma ürünlerine bağlı olduğu kabul edilir. Göz küresinin önünden ya da burun sırtından geçen Loa loa hastalarda bazı sinirlilik hallerine neden olabilir. Buraları kızarmıştır ve kaşınır. Belirli bir yerdeki lezvon en fazla bir hafta sonra kaybolur. Eozinofili saptanır. İkincil bakteri infeksiyonları, ateş yükselmesi görülebilir. Loaiasis adı verilen tablodaki bu belirtilerin helmintin metabolizma ürünlerine karşı aşırı duyarlıktan ileri geldiği kabul edilir. Ender olarak, tedavi sonucunda çok sayıda mikrofüarya- nm ölmesine bağlı olmak üzere ensefalit oluşabilir.

Tanı

Erişkinlerin elde edilip incelenmesiyle ve öğleye yakın alınan kanda mikrofilaryaların görülmesiyle tam sağlanır. Bu kurtçukların etraf-lannda bir kılıf vardır ve nükleusları kuyruk ucuna kadar ilerler, özel antijenleri yardımıyla serolojik ve allerjik tanı denenebilir.TedaviCerrahî olarak vücuttaki bütün helmintlerin çıkartılması her zaman başarılamaz. Dietilkarbamazin, dozu gittikçe arttırılarak, vücut ağırlığının kilogramı başına 10 mg a yükseldikten sonra bu dozla 21 gün tedaviye devam edilir. İlaç uygulanırken meydana çıkan reaksiyonlara karşı ACTH ya da antihistaminiklerden faydalanılabilir. Antripol de bazı vakaların tedavisinde olumlu sonuç verebilen bir ilaçtır.

Epidemiyoloji

Batı Afrikada insanlardan başka maymunlarda da Loa loa ile çok yakın olduğu kabul edilen bir nematoda rastlanır. Ancak, bunun kurtçukları maymun kanında gece bulunur. Ayrıca vektörleri Loa loa’nın küerden farklıdır. Bu nedenle, maymundan insana infeksiyon geçmez.

Korunma

Bulaşma tehlikesi olduğu sürece, her ay bir kez olmak üzere üç gün süreyle sabah ve akşam 200 er mg dietilkarbamazin koruyucu olarak etkilidir. Hastaların tedavisi ve sineklerle savaş, cibinliklerle bunların ısırmalarının önlenmesi de etkili önlemlerdir. Vektör olan böceklerin sokmasından sakınmak gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp