Larva Migrans Nedir?

Larva Migrans Nedir? : Normalde son konakları insan olmayan nematodların kurtçukları insan vücuduna girecek olurlarsa larva migrans denilen klinik tablo oluşabilir. Bu kurtçuklar özellikle köpek ve kedilerde bulunan Ancy- lostoma caninum, Ancylostoma braziliense ve köpeklerde rastlanan Un- cinaria stenocophora gibi hayvanların paraziti olan çengelli solucanlara ait olabilirler. Sığırlarda bulunan Bunostomum phlebotomum ve çeşitli hayvanların Strongyloides kurtçuklarına da deride larva migrans etkeni olarak rastlanabilir.

Adı geçen kurtçuklar, kedi ve köpek dışkılarıyla kirlenmiş nemli topraktan, sıcak ve yağmurlu mevsimlerde, insan derisini delerek girdikten sonra burada ve deri altı dokusunda göç yaptıkları esnada deride ve geçtikleri yerlerde kızarma, şişme ve kaşınmaya, deri altında oyuklara neden olurlar. Deride vesiküller oluşur, deri yüzeyi kurur ve pullanır. Özellikle, geceleri çok şiddetlenen kaşınma sonucunda deride çizikler ve bunu izleyerek ikincil bakteri infeksiyonları görülebilir. Ağrılı da olabilen lezyonlar daha çok el ve ayaklarda bulunur. Aylarca devam edebilen bütün bu belirtilere doğal konaklar olan köpek ve kedide rastlanmaz. Tedavi için, kurtçuğun yeri bulunup çıkartılır.

Toxocara canis ve Toxocara cati gibi köpek ve kedi nematodları- nm kurtçukları insanda iç organlar larva migransına neden olabilir. Örneğin, karaciğer ve akciğerde, daha az sıklıkla gözlerde ve kaslarda lez- yonlara, bu organlara ait klinik belirtilere yol açabilirler. Çocuklara bulaşma çok defa ev köpeklerinden ve helmint yumurtasının yutulmasıyla olur. Klinik belirtilerine göre larva migrans kuşkusu uyanabilir. Eozino- fili sabit bir bulgudur. Tanı için özel antijenlerle uygulanan serolojik ve allerjik tanı yöntemlerinden faydalanılır. Tedavide dietilkarbamazin veya tiabendazol faydalı olabilir. Ağır vakalarda kortikosteroidlere başvurulabilir.Korunma için, köpek ve kedilerden bulaşma olduğunu anımsamak gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp