Larenks Yanıkları

Larenks Yanıkları : Larenkste koterizasyon ((galvanokoter, diyatermokoagülasyon) ve kimyevi maddeler (nitrat darjan, asit laktik) kullanılarak yanıklar olduğu gibi tıbbi olanların dışında da mayiler ve gazlarla olur.

PATOLOJİ — Sıcak veya kostik mayilerle olan yanmada ağız ve farekns- te de yanıklar mevcuttur. Larenkste olan yanmalardan en ziyade epiglottis, ari epiglottik kıvrımlar, aritenoidlerin zirvesi ve arka yüzü zarar görür.Gazlarla olan yanmalar yaygındır, çok defa larenksi geçerek trakeaya yayılır.Birinci derecede olan yanıklarda basit hiperemi mevcuttur.İkinci derecede olan yanıklarda şişlik bazan çok yaygın ödem ve müko - pü- rülant ifrazat bulunur.Üçüncü derecede üzerlerinde difteroid örtü bulunan parça parça eskarlar çıkarılır.Yanmanın 5 - 20 inci gününde sikatrizasyon başlar. Yeniden meydana gelen mükozanın titrek tüyleri yoktur. Derin yanıklarda artık bir daha düzelme imkânı olmayan sineşiler ve deformasyonlar görülür. Yanık yerlerinde daha sonraları fena tabiatlı tümörlerin teşkil edebileceğini unutmamak lâzımdır.

BELİRTİLER — Ağ rı ilk belirtidir. Boğaz arkasında yanma hissi şeklinde olup kulağa intişar eder. Yanma ile birlikte larenks spazmı görülebilir. Disp- ne yanığın derecesine göre değişik şiddette olmak üzere daha sonraları meydana çıkar.Larenks muayenesi farenks hassasiyeti ve devamlı refleks öksürük dolayı- sile güçleşmiştir. Mükoza bakır kırmızısı renginde görülür. Yanığın derecesine göre 2 - 24 saat zarfında ödem meydana çıkar. Bu ödem epiglottise münhasır kalabilir. Mükozada hakiki fliktenler olabilir.

Ödem sür’atle seyreder ve spazmlarla kesilen öksürük nöbetlerile müko - pürülant veya kanlı ifrazat çıkarılır. Şiddetli spazmlar trakeotomi icap ettirir. Derin yanıklarda ülserasyonlar husule gelir. Bunlar derinleşerek kartilajların nekrozuna sebebiyet verebilir. Bu halde hararet yüksektir, trakeaları da âfete iştirak eden hastalar bronko pnömo- ni neticesi ölürler.Gazlarla olan yanıklar çok geniştir, larenksi aşarak trakea ve bronşlara kadar uzanır. Bu sebepten hastalar hava yolları lezyonlarından veya geniş yanıkların tevlit ettiği şoktan ölürler klinik manzara lezyonların vüs’atine tabidir.

DİYAGNOSTİK — Hastanın ifadesi ve diğer kısımların manzarasile kolaylıkla yapılır.

TEDAVİ — Kostik maddelerle olan yanmalarda derhal nötralizasyon yapılır. Ağrı ve öksürüğe karşı müsekkin ilâçlar verilir. Hastalara mutlaka ses istirahati tavsiye edilir. Spazma karşı hastanın odasının sıcak ve rutubetli olması sağlanır.Lokal olarak inhalasyonlar ve enstillasyon, ödeme karşı kokain ve adrenalin pülverizasyonları yaptırılır, ayrıca boyuna buz tatbik edilir. Dispneniıı şiddetli olduğu hallerde trakeotomi yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp