2.derece Yanık

2.derece Yanık :

Yanik yaralanmalari derinligine ve tuttugu vücut yüzey alanina göre siniflandirilabilir.Yanik derinligine göre söyle siniflandirilir:

1. derece yaniklar : Günes yaniklari gibi kizariklik ve agri ile beraber olan yaniklardir.Çocuk ve yaslilarda çok genis alani tuttuklarinda önem tasirlar. Aksi takdirde sadece deri bakimi gerektirir, yara bakimi açisindan önem tasimazlar.

2. derece yaniklar : Derin ve yüzeysel olarak ikiye ayirilirlar. Yüzeysel 2.derece yaniklarda epidermisin tamami ve dermisin yüzeyel bir kismi yanmistir. Klinik olarak kendini bül olarak gösterir, en agrili yaniklardir. Derin 2.derece yaniklarda, dermisin büyük bir kismi yanmistir, 3.dereceden ayirmak klinik olarak zordur. Iyi bir bakimla 2-3 haftada kendiliginden iyilesirler. Enfeksiyon, beslenme bozukluguna yol açacak damarsal degisiklikler ve basi ile derinlesip 2.derece bir yanik 3.dereceye dönüsebilir.

3. derece yaniklar : Tüm deri (epidermis ve dermis) harap olmustur. Yara kendiliginden kapanmaz, agrili degildir, deri gri, kuru, soluk, eskar görünümdedir. Kendiliginden iyilesmez, cerrahi müdahale ve pansuman gerektirir. Yanik sonrasi biraktigi sekellerle fonksiyonel kayiplara ve izlere yol açar.

Yanik Alaninin Belirlenmesi : Yanik alaninin genisligi tüm vücut yüzeyinin yüzdesi olarak belirtilir. Yanik vücut yüzey alani (YVYA) yüzdesi en kolay ve kaba olarak dokuzlar kurali ile hesaplanir. Buna göre vucüt bölgeleri (bas, gövde, ekstremiteler) 9 ve 9'un katlari olarak siniflandirilmistir. Bas %9, her bir üst ekstremite %9, gövde ön yüz, gövde arka yüz ve her bir alt ekstremite %18 olarak hesaplanir. Çocuklarda bas, gövde ve ekstremite oranlarinin degisik olmasi nedeniyle bu hesaplama yanlis sonuç verdiginden yanik yüzdesi Lund-Browder semasina göre hesaplanir. Hastanin eli,avuç içi kadar alan kabaca %1 vucüt yüzey alani olarak kabul edilir.

Yanik Derinliginin Belirlenmesi : Yanik alaninda birden fazla yanik derinligini görmek mümkündür. Su toplamasi ile beraber temasla en agrili alanlar ikinci derece yanik alanlaridir. Bu ikinci derece yanik alanlari kenarinda cildin daha az etkilendigi,günes yanigi gibi kizarik alanlar birinci derecedir. Soluk gri, dokunmakla sert,agrisiz, basmakla dolasimin hissedilemedigi alanlar üçüncü derece yanik alanlaridir. Baslangiçta bazen derin ikinci derece yaniklari ile üçüncü derece yaniklari birbirinden ayirt etmek mümkün olmayabilir.Termotofografi veya floresans veren boyalarla çogunlukla gerek kalmayan yöntemlerle de derinlikler saptanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp