Kozmetik Alerjisi

Kozmetik Alerjisi

Nemlendirici, şampuan, deodorantlar, makyaj malzemeleri, kolonya ve diğer kozmetik gibi ürünler son yıllarda günlük bakım alışkanlıklarının bir parçası haline gelmiştir. Cilde faydalı olan bu ürünler, alerjik bünyelerde ters tepki yaratarak cildi tahriş edebilir.

Alerjik bünyeye sahip kişiler, dermatolojik olarak test edilmiş, hipoalerjenik (alerji riskinin en aza indirildiği) ürünler kullanmalı ve ciltlerini çok iyi temizlemelidirler. Bazı durumlarda, bu önlemlere rağmen cilt alerji (egzama) geliştirebilir. Kozmetik alerjisi iki tür dermatite neden olur.

1. Alerjik kontakt dermatit: bu tür alerjide kişi, ürünün içinde bulunana bir maddeye karşı alerji geliştirir ve o maddeye her temas ettiğinde alerjik reaksiyon verir. Bu alerji kısa sürebildiği gibi, bir ömür boyu da devam edebilir. Alerjik kontakt dermatite neden olan başlıca alerjenler; antiseptik ajanlar, bitkiler, giysiler, kozmetikler, lastik, güneş koruyucu ve parfümlerdir. Stres de dermatitin seyrini etkileyebilir.

2. İrritan kontakt dermatit: bu alerji türü ise bağışıklık siteminden kaynaklanmayan, deriye dışardan temas eden bir takım irritan (tahriş edici) maddelerin neden olduğu bir reaksiyondur. Bu tür alerji, görülen kontakt dermatit olgularının ortalama %70'ini oluşturur. İrritan kontakt dermatit oluşturan başlıca irritan maddeler; su, sabun, deterjanlar, alkaliler, asitler, sarımsak, baharatlar ve soğandır gibi bazı bitkilerdir.

Kozmetik alerjileri, sırt bölgesine uygulanan yama (patch) testi iler teşhis edilir. Tedavide ise alerjiye neden olan maddelerden uzak durmak, cildi temiz tutmak, kaliteli ve dermatolojik ürünler seçmek, ürünleri almadan önce cilt üzerinde denemek uygulanacak başlıca yöntemlerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp