Lateks Alerjisi

Lateks Alerjisi

Lateks alerjisi, son yıllarda sık görülmeye başlayan bir alerjik hastalıktır. Lateks, kauçuk ağacının özsuyunun kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen ve endüstride yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Lateks alerjisi, sık kullanılan (40 binden fazla üründe lateks kullanıldığını biliniyor) bu madde ile temas sonucu; deride kızarma, kabarma, kaşıntı, burun akıntısı, hapşırmalara, gözlerde sulanma, kızarma ve kaşıntıların oluşmasıdır.

Lateks alerjisi, daha hassas kişilerde ise astım krizine neden olabilecek kadar ciddileşebilir. Bu tür alerjinin ortaya çıkabilmesi için alerjiye yatkınlığı olan kişinin ortalama 3 ila 5 sene lateksle temas etmesi gerekir.

Kimler risk altındadır?
Lateks alerjisi, normal insanların % 1'inde, alerjik bünyeye sahip kişilerin % 4'ünde, lateksle uzun süre ve yüksek dozlarda karşılaşan kauçuk endüstrisi işçileri ve sağlık personelinin ise %10'unda görülür. Sık sık ameliyat olan hastalarda ve kadınlarda, lateks alerjisi daha sık görülür. Tedavi için öncelikle bu maddeyle temastan kaçınılmalı, temasa geçilirse de etkilenen yer hemen bol suyla yıkanmalıdır. Eğer ileri derecede, anafilaktik tipte bir alerji varsa, kişiler, üzerlerinde bu rahatsızlıklarını belirten bir künye taşımalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp