Klasik Masajın Kısa Tarihçesi

Klasik Masajın Kısa Tarihçesi : İnsanların iç güdüleriyle ağrıyan yerlerini oğdukları bilinen bir gerçektir. Bu oğmalar, çok eskiden din adamlarınca bir tedavi vasıtası olarak kullanılmaktaydı, halen de geri kalmış top- lumlarda, halk arasında ayni maksatla tatbik edilmektedir. Ayni şekilde Çinliler, Hintliler, daha sonraları Yunanlılar ve Romalılar hastalarını bu yolla tedavi etmekteydiler. Yunan hekimi Hi- pokrat (M.Ö. 500) ve bundan takriben 700 sene sonra Romalı hekim Galenus yazılarında masajdan bir tedavi vasıtası olarak bah- mekte ve tatbik şekillerini izah etmektedirler.Sonraları, bilhassa orta çağda tamamen unutulmuş olan masajı İsveçli Henry Lineh 19. asrın başlarında tekrar gün ışığına çıkarmış ve bir sistem ortaya koymuştur. Bu sebepten, bugün kullanılan klasik masaja «İsveç Masajı» da denmektedir.

Henry Lineh 1878 tarihinde bir Alman cerrahi kongresinde masaja dair konuşma yapan ilk hekimdir. Müteakip yıllarda masajın tesir şeklini izah için sayısız eksperimental çalışmalar yapılmış, teknik geliştirilmiş ve bu suretle manuel masajda yavaş yavaş müsbet ilimler arasına girmiştir. Bu arada bir çok tabipler bu alanda çalışmışlar, bunlardan Metzger, Zapludoski, Esmarch, Bulroth ve bilhassa Prof. Hoffa (1859 - 1907) ortaya koydukları kaideler ve teknikte bugünkü masaj okullarında öğretilen manuel masajın kurucuları olarak anılmaktadırlar.Bugün yeryüzünde ençok tatbik edilen klasik masajdır. Bunun yanı sıra, bilhassa son 15-20 sene içinde bağ dokusu, peri- ost, refleks bölgeleri ve sinir noktaları masajı gibi özel eğitim is- tiyen ve özel indikasyonları olan diğer masaj şekilleride tekamül ettirilmiştir. Endüstrinin ilerlemesiyle son yıllarda geliştirilen masaj makineleri konumuzun dışındadır.

Spor masajı her ne kadar teknik bakımdan klasik masajın bir variyasyonuysada, yine indikasyon ve gaye bakımından bariz ayrılıklar ve özelliklere sahiptir.Masajın bir tedavi vasıtası olarak kullanılabilmesi ve olumlu sonuçlar alınabilmesi, hiç şüphesiz şart olan doğru indikasyonla iyi bir tekniğin yanında, daha bir sıra sıhhi ve tamamlayıcı tedbirlerin alınmasiyle mümkün olur. Her meslek erbabında olduğu gibi, masöründe özel bir takım yetenekleri olması gerekir. Masajın indikasyon, tesir, teknik ve pratik tatbikatına geçmeden önce bu hususların izahı yerinde olacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp