Klasik Masajın Faydaları

Klasik Masajın Faydaları : Vücut örtüsü üzerine yapılan klasik masaj başlıca 3 yolla etkili olur :

1. Direkt mekanik tesir :Bu etki en güzel olarak öfloraj vasıtasiyle husule gelir. Ven- ler ve lenf damarlarında biriken metabolizma artıkları ve yorgunluk sonucu kalıntılar daha süratli olarak kalp istikametinde sevk edilir. Buraya gelen temiz kanlada dokular daha iyi beslenir.

2. Humoral tesir :Bilhassa friksiyon ve petrisajda hücrelerde bir takım vazoak- tif, yani damarları genişleten maddeler serbest kalır. Histamin ve asetilkolin veya her ikisine de benziyen, fakat bugün hala meçhulümüz olan bu cisimler sükûnette bulunan kapiller ve arte- riolleri genişleterek bu alandaki kan dolaşımını artırır. Bu olay tedavi edilen bölgenin kızarması ile de kolayca görülür.

3. Sinirsel tesir :Her masajda, istiyerek veya istemiyerek deri içindeki re- zeptörler uyarılacak, dolayısiyle de kas tonusu üzerinde bir etki husule getirilecektir. Netice olarak motor ve sensibl sinirlerin duyarlıkları azalacaktır. Bu ise, uzayan kronaksi zamaniyle objektif ve hastanın azalan ağrılariyle de sübjektif olarak kolayca fark edilebilecektir.Bu direkt etkinin yan sıra, tedavi edilen deri ve kas parça- siyle segmentai olarak irtibatta bulunan organlara ait végétatifsinir sistemide stimule edilecektir. Bu deri - organ ve kas - organ reflekslerinin hangi yolla iletildiğine dair bugün kati bir şey bilmiyoruz.Bu şekilde taksimler yapılarak izah edilen etkiler, bütün masaj nevilerinde beraber olarak bir anda husule gelirler ve birbirle- riyle düğümlenmiş tarzda bağlıdırlar. Lokal bir masajda, genel tesirlerinde olabileceği gözden uzak tutulmamalıdır. Bununla beraber, tesir yolu masajın cinsine ve tekniğine bağlıdır (Bağ dokusu, periost masajı v.s.)

Devamlı ve kalıcı bir etki, bir tek masajın tevlit ettiği uyarmayla değil, ancak tam bir seri masaj sonunda elde edilir. Arka arkaya yapılan masajlarla husule getirilen reaksiyonlar zamanla birleşerek, yukarıda izah edilen tesirlerin tümünü hasıl ederler.İlk masajı takip eden günlerde, bilhassa romatizmal hastalıklarda 2 - 3 seans sonra hastanın şikayetlerinde az veya çok bir artma olabilir. Masaj reaksiyonu denilen bu hal bir kaç gün sonra tekrar kaybolur ve genel olarak doku bulgularında bariz iyileşmeler görülür. Kati sonuç ancak 15 - 20 seansla elde edilebilir. Bu devre sonunda bir ara verilir. Belli vücut kısımlarına tatbik edilen mükerrer masajlar, burada yapılan uyarmaların birikmelerine sebep olurlar. Sık sık yapılan masajlarda uyarmalara karşı husule gelen alışkanlık uyarmaların etkilerini azaltır.

Genel olarak, masaj kasları kuvvetlendirir ve gevşek kasların tonuslarmı arttırır. İnervasyanu bozulmuş kasların atrofisini durdurur, veya en azından ilerleme hızını azaltır. Atrofiye olmuş kaslar tekrar kuvvetlendirilebilir. Yorulmuş kas masajla 3 - 5 dakika sonra tekrar kendi gücüne kavuşabilir (Spor masajına bak). Bağ dokusuna yapılan masaj onun elastikiyetinin muhafazasına yardım eder. Yapılacak masajla, yanıklar ve ameliyatlar sebebiyle husule gelen yapışıklıkların, sikatrislerin bertaraf edilmesi, dokuların tekrar eski elastikiyetlerine kavuşturulması mümkündür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp