Kızılcık Faydaları

Kızılcık Faydaları

Kızılcık uzunca, kırmızı renkli bir meyve-i mâlûmedir ki tabiat-ı havasiyyesi mûtedildir. Kâbız ve muhaffif olduğundan bâde't-taam ekli münâsiptir. Kat'-ı ishal ve bağırsak yaralarını şifa-yâb eylemek zımnında memduh olup cerâhat-i kibârı müdemmil ve sigârma musâdettir.
 
İşbu meyvenin nâ-resîde olan yeşil hamlarından tuzlu su derûnuna vaz' olunarak salamura misillü imal olunan kızılcık zeytini madde-i revganiyyeden mahrum ise de lezâiz-i nefise peydâ ederek pek memduh ve müştehî bir turşu makamına kâim olur. Kemâle ermiş kızılcıktan tabh ameliyle yapılan kızılcık murabbâsı ve reçel misillü et'imesi ishal envâmın ateş ataşını itfâ eylediği münâsebetle kat'-ı harârete bir güzel hizmet eder ki bu hâli şâir meyveler nâdiren icrâ ettiğini müdek- kikîn tevsik ederler.

Kızılcığın Faydaları saymakla bitmiyor. Kızılcık Eylül Ekim aylarında yapraklarını dökerek tohuma çekilen bir meyvedir.Genellikle Karadeniz kıyılarında yetişmektedir.

Ağustos sonunda açan çiçekleri sarı, meyvesi ise koyu kırmızı renktedir. Tadı ekşi ve mayhoştur. Faydaları saymakla bitmez ! Meyvesi, yaprağı, ağacının kökü, gövdesi, kabuğu tümüyle şifalıdır.

* Antioksidan etkisi: Kızılcıkta bol miktarda flavanoid (izoflavon), karotinoid ve müthiş bir antioksidan olan melatonin bulunur.

* Flavonoidler (İzoflavonlar): Tüm narenciyelerde, üzüm çekirdeğinde, kırmızı şarapta, yeşil çayda, elmada, soya fasulyesinde ve soğanda bulunan övmekle bitiremediğimiz en önemli madde flavonoid’dir. Şu an bilinen 4000 çeşit flavonoid var. Bunlar vücut direncini artırır, hastalıklardan korunmamızı ve onlarla baş etmemizi sağlarlar. Vücudumuzdaki iltihaplanmayı önleyen, alerjileri azaltan, kan damarlarını güçlendiren muhteşem antioksidanlardır. Ateşli hastalıklarda ve menapozdaki ateş basmalarında çok rahatlatırlar.

* Karotinoidler: Kırmızı, turuncu, sarı meyvelerin ve koyu yeşil sebzelerin yararları ve canlı renkleri karotinoidlerden gelir. Bildiğimiz en ünlü karotinoid domatesteki likopendir. Günümüzde keşfedilmiş olan 600 çeşit karotinoid var. Bunların hepsi antioksidan etkileriyle tanınırlar. Bağışıklık sistemini güçlendirirler, hastalıklarla savaşırlar, retinayı koruyarak görüşümüzün berrak olmasını sağlarlar. Kalp hastalıklarını, prostat ve akciğer kanserlerini önlerler.

* Kızılcık zengin bir melatonin kaynağıdır: Beynimizde bulunan epifiz bezi, hava karardıktan sonra melatonin adı verilen bir hormon salgılar. Yaşam ritmimizi ve uykumuzu bu hormona borçluyuz. Uyku beyni dinlendirir, güçlendirir, hücre yenilenmesini sağlar bağışıklık sistemini, oksidasyonu onarır ve tüm yaşam kalitesini yükseltir. Öte yandan önemli hormonların salgılanmasına yardımcı olur. Bir çok bilim adamı melatonini en önemli anti-oksidan olarak tanımlarlar. Melatonin takviyesi günümüzdeki temel anti aging tedavilerinden birisi olmuştur. Bu hormonun doktor kontrolünde kullanımı, bağışıklık sistemini ve yaşam kalitesini etkili bir şekilde yükseltir. Melatonin ilaçlarının birçoğu kızılcıktan yapılır.

Kızılcık Şerbeti

Malzemeler

1 kg Kızılcık
2 buçuk lt. su
1.5 su bardağı şeker

Kızılcık şerbeti nasıl yapılır?

Kızılcıkları yıkayıp tencereye alın.
Üzerine sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın
Kaynamaya başladıktan itibaren 15 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
Sık bir süzek veya tülbentten süzün. Şekerini ilave edip karıştırın.
Oda sıcaklığına gelene kadar dışarda bekletip, soğuması için buzdolabına kaldırın.
Afiyet şifa olsun.

Kızılcık Nedir

Kızılcık ya da ergen, (Cornus mas), kızılcıkgiller (Cornaceae) familyasından bir ağaç türü.

En fazla 5–8 m boy yapar. Yapraklar koyu yeşil, her iki yüzü tüylü, damarlar paralel, damarlar boyunca tüylüdür. Şubat-Mart ayında açan sarı renkli küçük Çiçekleri vardır, meyveleri kırmızı renkli, eliptik şekillidir. Kızılcık ağacı kuru, balçıklı topraklarda yetişir, çoğalması tohumlar yardımıyla gerçekleşir.

Kızılcık meyvelerinin tadı ekşi olup, taze ya da kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, tarhana, hoşaf, reçel ve marmelat yapımında da kullanılmaktadır.

Kızılcık Marmeladı

Çiçek kurulu
Odunu lifli olup çok esnek ve dayanıklıdır, yoğunluğu fazla olduğundan suda batar. Baston ve sopa yapımında kullanılır. Kabuğundan boya, yapraklarından tanen elde edilir. Bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak da yetiştirilir.

Kızılcık meyvesi şeker ilave edilmiş suda kaynatılıp, kapalı kaplarda uzun süre saklanabilir ve yemek arasında içecek olarak tüketilebilir.

Kızılcık yükseklik çok artmadıkça meyve verir. Ayrıca çok fazla su isteyen bir yapısı vardır. Kızılcığa Anadolu'nun bazı bölümlerinde Ergen , Eğren , Kiren veya Kiran ismi de verilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp