kimyasal yanıklarda tedavi

Kimyasal Yanık

Her tür kimyasal bulaşma için Derhal tıbbi yardım sağlayın.Tıbbi yardım için beklerken:
 
• Eğer kimyasal madde kuru bir etkense, kendinizi plastik eldivenler ile koruyun, sonra olabildiğince çok kimyasal maddeyi fırça yardımı ile kazazededen uzaklaştırın. Yumuşak bir fırça veya toz bezi kullanın. Bulaşan giyecekleri çıkartın ve kişiyi soğuk su ile yıkayın. Kişiye öyle bir şekil verin ki, yıkarken vücudun diğer kısımlarına da bulaşmasın.
 
• Eğer kimyasal madde ıslaksa, bulaşan giyecekleri çıkarın ve sonra kişiyi 10 dakika boyunca soğuk su ile tekrar tekrar yıkayın.
 
• Eğer kimyasal madde solunmuşsa, kazazedeyi olabildiğince çabuk temiz havaya çıkarın. Pencereleri açın, onu dışarı çıkarın, ne gerekirse onu yapın. Kişinin derin ve düzenli solunum yapmasını sağlayın. Sıkan elbiseleri gevşetin. Eğer mümkünse, dumanların kaynağını aracı, ocağı veya olası her hangi bir kaynağı kapatarak devre dışı bırakın.
 
Takip Bakımı
 
Bir zehirlenme durumundan sonra kalan bulaşların atılmasına yardımcı olacak elma, havuç gibi pektin açısından zengin gıdalar yiyin. 2 hafta, günde 1 bardak (230 mİ) suda eritilmiş 1 çay kaşığı (5 mİ) yeşil kil alın; kil zehirleri emer ve sonra atılır. Zehirlerin vücutta daha derin bölgelere emilmelerini engellemek için yağdan fakir bir diyet uygulayın. Ve diyetinize miso çorbası ve deniz yosunu ilave edin - her ikisi de bazı kimyasal artıkları bağlayan ve onların vücuttan atılmasını sağlayan maddeler içeririler.
 
Deve kangalı tohumu karaciğeri zehirleri emmekten korur. Zehirlenmeyi takiben 500 mg''''lık kapsüllerinden, birkaç hafta, günde 3 defa 1 ''''er tane alın.Şiteyk ve Reişi mantarları vücudun strese uyum sağlamasına yardımcı olan adaptogens maddesi içerirler. Her birinin (veyasadece birinin) 500 mg''''lık kapsüllerinden günde 3 defa uzunca bir süre alın.Dul avrat otu kökü, kara hindiba kökü ve kızıl yonca tomurcuğu gibi saflaştırıcı bitkiler ile hazırlanmış çaylardan da almak isteyebilirsiniz. Zehirlenmeden sonra uzunca bir süre günde 3-4 bardak içebilirsiniz.

Yanık Tedavisi

Evinizde yanıklar için uygulayabileceğiniz geleneksel tedavi yöntemleri...

Isıyla ve kimyasal maddelerle oluşan yanıklar, deriye zarar veren ve iltihaplara açık ciddi bir yaradır. Yanık derecesi ne olursa olsun mutlaka dermatoloji uzmanlarına ve plastik cerrahi doktorlarına başvurulması gerekir. Ancak evinizde ilk müdahale olarak başvurabileceğiniz yöntemler hakkında Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan bilgi verdi.

Hafif ya da orta dereceli yanıklara ilk olarak, yara soğuk su ile yıkandıktan sonra üzerine bal ya da yumurta akı uygulanabilir.

Yumurta akı proteini en iyi kalite bir proteindir ve biyolojik değeri 100 kabul edilerek diğer proteinlerin kalite belirlemesinde standart olarak alınır. Yumurtanın akı doğal halde %10-11 protein, selenyum, vitamin kompleksleri mineral tuzları ve karbonhidratla birlikte çözelti şeklinde bulunur.

Yumurta akı, mikroorganizmaların üremelerini güçleştiren önemli antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Ayrıca yumurta akının oldukça yüksek pH (8.3) değerine sahip olması da mikroorganizmaların gelişimini olumsuz yönde etkiler.

Yanık üzerinde yumurta akını 1 saat tutun

Bu çok önemli özellikleri sayesinde yumurta akı yanık iyileşme ve iz tedavisinde mükemmel bir alternatiftir. Yanık oluştuğunda, 1 saat yumurta akının yanık deri üzerinde kalması ile cildin kendini tekrar onarması için gereken ortam sağlanır. Alerjik reaksiyonların olmaması açısından takip ve tedavide dermatoloji doktoruna danışılarak verilen kremlerle aralıklı olarak uygulanması önerilir.

İzlerin iyileşmesi için bu bitkileri kullanın

Bitkilerin de hafif yanıklar üzerinde iyileştirici etkileri vardır. Birçok krem ve pomad yapımında bu bitkilerin özleri kullanılmaktadır. Bu tedaviler sırasında öncelikle yanığın doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. İlaç sanayisinde, soğan özü, kaplan otu, ısırgan otu, lavanta, ebegümeci gibi birçok bitki yanık tedavisi için ilaç yapımında kullanılmaktadır.
Derin yanıklarda doktor kontrolünde yanık yarası tedavi edildikten sonra kullanılan özel bitkilerin izlerin iyileşmesinde düzeltme yetenekleri olduğu görülmüştür. Ayrıca yanık yaralarının kapanmasını kolaylaştırmak için keten veya kılıç otu yağı, kadife çiçeği, lavanta yağı, ısırgan otu yağı,kaynamış ebe gümeci yaprak ve çiçeği ile kompres yapılabilir.

YANIK NEDIR?

Isı, ışın, elektrik veya kimyasal maddelere maruz kalma sonucunda deri ve derialtı dokularda meydana gelen bir çeşit yaralanmadır.

Yanıkların değerlendirilmesi : yanıkların şiddetini 5 ETKEN belirler.

1-Derinlik
1. derece yanıklar: Derinin sadece en üst tabakasının zedelendiği yanıklardır. Kızarıklık, gerginlik ve ağrı görülür. Örnek: güneş yanıkları.
2. derece yanıklar: Derinin üst ve değişen oranlarda alt kısmının etkilendiği yanıklardır. Kızarıklık, gerginlik, ağrı ve su toplanması (bül) ile karakterizedir.
3. derece yanıklar: Tüm deriyi kapsayan; derialtı dokularına, derin dokulara ve hatta kemiklere kadar ulaşan yanıklardır. Deri kuru kayış gibi olabilir veya renk değişikliği görülebilir (kömür gibi, beyaz veya kahverengi olabilir ). Şiddetli yanıklarda, yüzeysel sinir uçları ve kan damarları zedeleneceğinden yanık alanda his kaybı olabilir, buna karşın çevredeki daha az yanmış olan doku aşırı ağrılı olabilir.
2- Yüzey miktarı : Dokuzlar kuralı ile belirlenir.
3- Kritik alanların yanması : Eller ayaklar, yüz ve cinsel organlar.
4- Hastanın yaşı : Çok genç veya çok yaşlı olma.
5- Hastanın genel sağlık durumu : Diğer yaralanmalar veya hastalıklar (diabet, kalp, kronik böbrek hastalığı vb gibi).

HAFİF YANIKLAR:
Vücut yüzeyinin,
% 2 sinden az olan 3. derece yanıklardır.
% 15 inden az olan 2. derece yanıklardır.

ORTA ŞİDDETLİ YANIKLAR
Erişkinlerde vücut yüzeyinin,
% 2-10 u arasındaki 3. derece yanıklar (el, ayak, yüz, cinsel organ hariç)
% 15-25 i arasındaki 2. derece yanıklar (el, ayak, yüz, cinsel organ hariç)
% 50-75 i arasındaki 1. derece yanıklar (el, ayak, yüz, cinsel organ hariç)
Çocuklarda vücut yüzeyinin,
% 10-20 si arasındaki 2. derece yanıklar (el, ayak, yüz, cinsel organ hariç)
Bebeklerde, tüm 1. derece yanıklar (el, ayak, yüz, cinsel organ hariç)

ŞİDDETLİ YANIKLAR
Erişkinlerde vücut yüzeyinin,
% 10 undan fazla olan 3. derece yanıklar ve 3. derece el, ayak, yüz, cinsel organ yanıkları.
% 25 inden fazla olan 2. derece yanıklar.
Çocuklarda vücut yüzeyinin % 20 sinden fazla olan 1. derece yanıklar
Bebeklerde, tüm 3. derece yanıklar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp