Karbonhidratlar Ve Şekerli Maddeler

Karbonhidratlar Ve Şekerli Maddeler : Hububat ve sebzelerde bulunur. Hayvanı menşeli karbonhidrat ise sütte bulunur. Anne sütünde % 6 - 7 gr. inek sütünde ise % 3,5 gr. süt şekeri yani Laktoz vardır.Karbonhidratların esas ödevi, vücudun enerjisini temin etmektir. 1 gr. karbonhidrattan 4,3 kalori husule gelir. Fakat bunun yanında vücut için önemli olan başka ödevleri de vardır.

Örneğin :
1 — Vücutta yağlar, karbonhidratlar sayesinde yanar. Karbonhidrat noksanlığında, yağların yanması güçleşir ve tam yanamaz. Bunun neticesi Aseton, Aseto - Asetik Asit, Beta - Öksi Bitürik Asit gibi vücut için zararlı maddeler meydana gelir.

2 — Karbonhidratlar hücreler arasına su taşırlar. Suyun hücreler içerisine girmesi ise protein ve minerallerin (madenî tuzlar) yardımı ile olur.

3 — Proteinlerin vücutta artışım ve kullanılmasını sağlarlar.

4 — İnce barsağın son kısmında ve kaim barsakta, faydalı mikropların karbonhidratlara tesiri ile, K vitamini husule gelir.

5 — Kalsiyumun kemiklere tesbitine yardım eder.

6 — Adelelerin normal kasılmasını sağlarlar.

7 — Gelişmede yardımcı bir rol oynarlar.

İhtiyaç:Anne sütü ile beslenen çocuk, kilo başına 9-12 gr. karbonhidrat alır. Böylece kalori ihtiyacının i%40’ını süt şekerinden temin eder.Sun’i beslenen çocuğa, kilo başına 10-14 gr. karbonhidrat verilmelidir.Hayat için lüzumlu asgarî karbonhidrat miktarı, kilo başına 3 gr. dır. Fakat bu miktar, normal gelişmeyi sağlamaz. Daha büyük çocukların, günde, kilo başına 8-10 gr. karbonhidrata ihtiyaçları vardır.Protein ve yağlardan zengin bir beslenmede, vücudun karbonhidratlara olan ihtiyacı daha da fazladır.

Barsaklardan emilen karbonhidratlar,
1 — Karaciğer ve adelelerde Glikojen halinde depo olurlar.

2 — Yanarak enerji husule getirirler. (1 gr. karbonhidrattan 4,3 kalori).

3 — Yağlara çevrilirler.

Glikojen, karaciğeri, zehirlerin tesirinden korur.İhtiyaca göre karaciğerde depo edilen glikojen (Adrenalin tesiri ve fosforilâz enzimi aracılığı ile), glikoz haline çevrilerek dokular tarafından kullanılırlar. Bu hâdiseye, Glikojeno- liz denir.Karbonhidrat azlığında, yağların yanması güçleşir ve vücut için zararlı maddeler teşekkül eder. Ayrıca karbonhidratlarla elde edilmesi gereken enerji, proteinlerle sağlanmaya başlar ve böylece gelişmede gerilik meydana gelir.Karbonhidratların fazla verilmesinde, vücutta yağlanma olur, mikroplara mukavemet azalır. Gelişme durur. Ekşi kokulu ishaller ortaya çıkar. Dişlerin çürümesi kolaylaşır.Bu ara karbonhidrattan zengin olan Bal’dan da kısaca bahsetmek yerinde olur.Bilindiği gibi bal, arıların çiçeklerden emdikleri şekerli maddelerden yapılır.

(Suni olarak da elde edilir.) Tabiî bal, demir, bakır, manganez gibi madenleri ihtiva eder. 100 gr. bal 330 kalori verir ve çocuklar tarafından çok iyi tahammül edilir. Bal ishal yapmaz. Bu, halk arasında yanlış bir inanıştır. Bilâkis, barsak hareketlerini düzenlediğinden kabızlık çeken çocuklara iyi gelir. Büyük abdestin düzenli çıkmasını sağlar.Bazı yazarlara göre, 100 gr. sudaki 10 gr. bal eriyiği (% 10 solüsyonu) mikropların hastalık yapma kabiliyetini ortadan kaldırır. %20 eriyiği ise mikropları eritir. Bu sebeplerle ishallerde sulandırılmış bal, normal beslenmeden evvel bir ara rejimi olarak verilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp