Juvenil Romatoid Artrit

Juvenil romatoid artrit 16 Yaşındaki veya bu yaş sınırının altındaki çocuklarda genellike gözlemlenen bir eklem rahatsızlığıdır.Bu hastalıkta görülen belirtilerin başında eklemlerde belirgin bir şişme meydana gelir ve eklemlerde acılara neden olur.

Bununla beraber bazı kişilerde bu belirtiler ömür boyu devam edebilir. Juvenil romatoid artritin birkaç çeşidi bulunmaktadır. Rahatsızlığın çeşitleri etkilenen eklem sayısına, belirtilere ve kan testi sonuçlarına göre değişiklik gösterir. Rahatsızlığın en genel belirtileri eklemlerde ağrı, dizlerde ve eklem bölgelerinde şişlik, ve katılık olarak ortaya çıkar.

Juvenil romatoid artritin üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar oligoartrit, poliartrit ve sistemiktir. Oligoartrit ilk altı ay içerisinde beşten az eklemi etkisi altına alır. Poliartrit ilk altı ay boyunca beşten fazla eklemi etkiler ve belirtiler sadece eklemlerde gözlenir. Sistemik lenf bezlerinde şişmelere, ateşe ve kızarıklıklara neden olabilir. İltihap iç organları da etkileyebilir. Rahatsızlık bir oto bağışıklık sistemi rahatsızlığıdır. Yani vücudun bağışıklık sistemi kendi hücrelerine ve dokularına saldırır.

Bu durum genetik olarak ortaya çıkmakla beraber çevresel faktörlerin de rahatsızlık üzerinde etkisi vardır. Belirli gen mutasyonları kişinin rahatsızlığa karşı daha hassas olmasına neden olabilir. Rahatsızlığa karşı uygulana tedavilerin amacı belirtilerin etkilerini azaltmak üzerine yoğunlaşır. Bu durum için bazı özel ilaç tedavileri uygulanır. Steroit içermeyen iltihap sökücü ilaçlar, romatizma ilaçları, tümör nekrosis faktör blokerları ve kortikosteroitleri jıvenil romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaç çeşitleri arasında yer alır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp