isilik tedavisi yetişkinlerde

İsilik Neden Olur?

Cildinizdeki ter bezlerinin tıkanması sonucu dışarı salgılanamayan ter, isiliğe neden olur. Terin dışarı çıkamayıp alttaki cilt katmanlarına sızması yüzünden ciltte kızarık bir yüzeyle çevrili kaşıntılı döküntüler, kabartılar oluşur. Ter bezleri tıkalı olduğunda, az miktarda terlemek bile isiliğe neden olabilir. İsilik, özellikle yaz aylarının sık rastlanan cilt hastalıklarından biridir. Daha çok bebeklerde ve çocuklarda görülse de, yetişkinleri de etkileyebilir. İsilikte kaşıntı ve döküntülerin yanı sıra karıncalanma hissi de oluşabilir.

İsilik genellikle bir kişi normalden daha fazla terlediğinde ortaya çıkar. Bu nedenle yaz aylarında, sıcak ve nemli havalarda daha çok görülür. Öte yandan kış aylarında da isilik oluşabilir. İsilik bulaşıcı bir hastalık değildir. Boyunda, koltuk altlarında, belin kemer çizgisinde, kasıklarda, diz ve dirseklerin iç tarafında sık görülür.

İsilik Nedenleri

Çok terlemek: Örneğin sıcak ve nemli havada, dar giysilerle egzersiz yapmak, çok fazla terlemeye neden olur ve bu durumda isilik oluşabilir. Ter bezlerinin tıkanması hem bebeklerde hem yetişkinlerde isiliğin ana nedenidir.

Nemli ve sıcak bir iklime alışık olmamak: Tropikal iklime, sıcak ve nemli havaya alışık olmayanlarda, örneğin tatil nedeniyle bu iklim koşullarıyla yeni tanışan kişilerde, isilik riski daha yüksektir.
Hastalık ve hareketsizlik: Uzun süre yataktan kalkamamak, özellikle sıcak tutan veya terleten nevresim ve yatak örtüleri de söz konusu olursa, terlemeyi ve isilik olasılığını arttırabilir.

Kat kat giyinmek: Kış aylarında üşümemek için kat kat giyinmek veya mevsim koşullarına göre kalın giyinmek isilik riskini yükseltir.

Bir ısıtıcıya ya da ateşe yakın oturmak: Kışın görülen isiliğin başlıca nedenlerinden biri ısıtıcıya fazlasıyla yakın durmaktır.

Fazla kilolar veya obezite: Kilolu olmak terlemeyi, terleme de isilik ihtimalini arttırır.

İsilik Tedavisi

İsilik ciddi bir cilt hastalığı olarak sınıflandırılmaz ve nadiren özel bir tedavi gerektirdiği olur. Genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir.

İsiliğin kendiliğinden iyileşmesini beklerken belirtilerin hafiflemesi için yapılabilecekler ise şunlardır:

Sıcak ve nemli ortamlardan kaçının: Sıcak havada dışarı çıkacaksanız gölge ve serin yerlerde bulunmaya gayret etmelisiniz. Sıcağa maruz kalmak daha fazla terlemeye ve isiliğin kötüleşmesine neden olur. Vücudun susuz kalmaması için bolca su içmeye de özen gösterin.

Bol, pamuklu giysiler giyin: Sentetik kumaşlardan kaçının çünkü naylon veya polyester giysiler hem sıcağı hem de teri hapseder.

Cildinizi serin tutun: Soğuk duş cildinizi yatıştırır ve daha fazla terlemeyi engelleyebilir. Birkaç saatliğine klimalı bir ortamda bulunmak da serinlemenize yardımcı olur. Soğuk kompres de işe yarayacaktır ancak soğuk kompresi 20 dakikadan fazla cildinizde tutmamalısınız.

İsilik kremleri: Eczanelerde satılan ve doktorunuzun önereceği isilik kremleri ya da alerji hapları isiliğin çabuk iyileşmesine yardımcı olabilir. İlaç kullanmadan önce bir cilt doktoruna danışmak en iyisidir.
Bebeklerde İsilik

Bebekler yetişkinlere göre isiliğe daha yatkındır çünkü ter bezleri tam olarak gelişmemiştir ve terleme sonucu ter bezleri yetişkinlere göre çok daha çabuk tıkanır. Sıcak hava, kalın giysiler ya da bebeği tutarken vücudunuza bastırmanız veya sıkı ve nemli çocuk bezleri gibi etmenler isiliğe yol açabilir.

Bebeklerde isilik çok ciddi bir duruma işaret etmez ancak bebeğin çok sıcakladığı anlamını taşır. Bebeği serinletmek gerekir aksi halde sıcak bebeğe dokunabilir. Bebek fazla sıcakladığında, eğer gerekli önlemler alınmazsa, ateşi yükselebilir ve vücudu susuz kalabilir.
Bebekler Sıcak Havada Kat Kat Giydirilmemeli

Anne babalar gayet iyi niyetli olarak bebeklerini bazen gereğinden kalın veya kat kat giydirirler. Bu durumda isilik riski artar. Bazen de ne kadar dikkat edilse de sadece havanın çok sıcak olması herhangi bir bebekte isilik nedeni olabilir. Bir bebeği giydirirken sıcak havalarda yetişkinlerden daha az terleyeceğini, daha az sıcaklayacağını düşünmek yanlış olur. Havanın sıcaklığına ve ne kadar hareket edeceğine göre bir yetişkin nasıl giyiniyorsa, bebek de o incelikte giysiler giyebilir. Pamuklu kumaş seçimine dikkat edilmelidir.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda isilik, başı, boynu, omuzları ve cildin kıvrılan bölgelerini daha sık etkiler. Kaşıma veya giysiler nedeniyle isilik olan bölge tahriş olabilir. Nadir olarak isiliğin ardından bir cilt enfeksiyonu gelişebilir.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda eğer isilik 3-4 gün içerisinde kendi kendine geçmiyorsa veya günden güne kötüleşiyor ya da çocuğun ateşi fazla yükselmişse hemen bir doktora başvurulması gerekebilir. İsilik sandığınız döküntüler geçmek bilmiyorsa alerjik bir duruma da işaret ediyor olabilir.

Bebeklerde İsilik Tedavisi

Eğer bebeğinizi kalın ya da kat kat giydirmişseniz, bebeğe daha ince ve rahat giysiler giydirip, gölge ve serin bir yerde bulunmasını sağlayın.
Bebeğin terini havluyla kurulamak yerine cildin havaylakurumasına izin verin.
Eğer bebeğin cildi tahriş olmuş ise doktorunuzun onayıyla cilt kremi kullanabilirsiniz.
Sık sık banyo yaptırmak ve denize sokmak da isiliğe iyi gelecektir.

Genellikle ter ya da sıcaklık pişiği de denilen isilik, sıcak ya da nemli havada gelişen son derece rahatsız edici bir döküntüdür. Fazla terlemeklelişkilendiıilir ve genellikle terin biriktiği vücut bölgelerini etkiler. İsiliğin ortaya çıkması için doğrudan güneş ışığına maruz kalmanız gerekmez.
 
NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
 
Pişik, ter kanalları şişip tıkandığında ortaya çıkar. Bu durumun ortaya çıkma nedeni, sıcaklık yükseldiğinde cildin altındaki küçük kan damarlarının genişlemesidir. Dokular şiştiğinde cilt konjeste olur, gözenekler sıkıştıktan sonra tıkanır. Üretilmeye devam edilen ancak çıkış yolu bulamayan ter, cildin altında birikir. Bu; deride küçük ve belirgin, içi sıvı dolu kabarcıkların oluşmasına neden olur. Bu kabarcıklara miliaria rubra, ısı döküntüleri denir. Cilt de kızarık, yangılı ve duyarlı olabilir. Rahatsız edici bir kaşıntı ve karıncalanma dikkat çekebilir; bu, isiliğin tipik özelliğidir. Kaşıntı, bazen o denli şiddetli olabilir ki insanı uyutmaz.
 
TEDAVİLER
 
İsilik için çabuk bir çözüm yoktur ama aşağıdaki önlemler, sizi biraz olsun rahatlatabilir.
 
■ Serin havanın dolaşımını sağlamak için yelpaze kullanın.
 
■ Soğuk bir duş alın.
 
■ Hafif pamuklu kumaşlardan yapılmış kıyayetler giyin.
 
■ Fazla güneşten kaçının.
 
■ Cildi rahatlatmak için yanık losyonu ya da kremi kullanın.
 
■ Antihistaminik tabletler bir miktar rahatlatabilir.
 
■ Her ne kadar bu konuda tıbbi kanıt olmasa da isilik döken hastaların bazıları, ovalama ve cildi pul pul dökmenin ter kanallarının açık kalmasına yardımcı olduğunu gözlemlemiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp