Ciltte Kırmızı Leke

Ciltte Kırmızı Leke : Deride Leke Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?
Derimize rengini veren melanin pigmentlerinden oluşan melanosit hücreleridir. Bu hücrelerde ya da pigmentlerde meydana gelebilecek rahatsızlıklar cildin tamamında ya da bazı bölgelerinde rengin açılmasına ya da koyu olmasına neden olmaktadır. Melanin pigmentinin azalmasına yol açan rahatsızlıklar sonucunda renk açılır ve cilt beyaz beyaz lekelenir. Bu rahatsızlığa vitiligo adı verilmektedir. Cildin beyazladığı bölgeler arasında en sık görülen yerler eller, cinsel organ çevresi, dudak ve çevresi, ayaklar, kollardır. Bu bölgelerde cilt üzerinde beyaz yama görünümlü şekiller oluşur.

Vitiligo hastalığının tam nedeni belirlenmiş olmasa da bu alanda yapılan pek çok farklı çalışma neticesinde bazı teoriler geliştirilmiştir. Bu teoriler arasında en çok kabul görenleri genetik özelliklerin sonucunda vitiligo hastalığının oluştuğu ve bağışıklık sisteminde meydana gelen düzensizlik sonucu vücudun melanosit hücrelerini yok ettiğidir. Vitiligo en çok koyu tene sahip insanlarda 40 yaş öncesinde görülmektedir.

Cildin vitiligo sonucu beyazlaması dışında leke halinde görülen diğer bir durumda kırmızı lekelerdir. Ciltte oluşan bu kırmızı lekelerin ana nedeni cildin bakım ürünleri içerisinde bulunan kimyasallara karşı gösterdiği alerjik reaksiyondur. Ayrıca güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, antibiyotik kullanımı, doğum kontrol hapları gibi bazı dış etkenlerde ciltte kırmızı lekeler oluşma riskini arttırmaktadır. Egzama gibi hastalıkları da kaşıntı ve ciltte kırmızı leke oluşumu nedenleri arasında sayabiliriz.

Ciltte Oluşan Lekelerin Tedavisi

Pek çok cilt doktoru vitiligo ve ciltte kırmızı lekelere karşı kesin bir tedavi yöntemi olmadığını söylese de doktorlar bu tip durumlarda hastalarına steroid içeren cilt kremleri önermektedir. Lekelerin görünümleri azaltmak için güneşe az çıkılması tavsiye edilir. Dermatologların tavsiye ettiği bir diğer yöntem ise özellikle vitiligo tedavisi için re-pigmentasyon tedavisidir. Bu yöntemle pigment sayısı arttırılarak rengin doğal rengine kavuşması hedeflenmektedir. Alınan gıdaların düzenlenmesi ve cildinize yararlı vitaminleri içeren bir diyet listesi oluşturmakta bu lekelerin tedavisi için önemlidir.

Kırmızı lekeler önemsenmeli!

• Eritem: Aşırı sıcakta, fazla egzersiz sırasında, güneş yanığı ve ateş yükselmesinde, döküntülü ve iltihabi deri hastalıklarında deri rengi kırmızı olabilir.
• Flushing: Belli bir bölgede oluşan aşırı kırmızılıktır. Yüzde ve ensede geçici olarak ya da devamlı olarak görülebilir. Alkol alımı sonrası, bazı ilaçların yan etkisi olarak, cilt altı yağ dokusunun ince olduğu kişilerde heyecan halleri sırasında oluşmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp