Vitiligo Tedavisi

Vitiligo Tedavisi

Bu hastalığın tedavisi yoktur, ancak hastaların yüzde BO’unda pigment üredminin kendiliğinden yeniden başladığı tahmin edilmektedir. Vitiligo zararlı değildir ama fazlasıyla sıkıntı verici olabilir; tedaviler ya geçici olarak beyaz lekeleri gizlemeyi ya da bu lekelere kalıcı olarak bir miktar renk kazandırmayı hedefler.
 
■ Geçici yardım için kamuflaj kozmetiği ya da örtücü kremler etkili olur. Hem erkeklere hem kadınlara uygun, yoğun kapatma özelliği taşıyan karışımlar vardır. Bronzlaştırıcı kremler de etkilenen bölgelere biraz renk katmaya yarayabilir.
 
■ Hastalık gelişiminin başlarında etkilenen bölgelere kortikosteroidli kremler uygulamak, bazen lekelerin yayılmasını durdurabilir hatta kaybolan rengin bir kısmını geri getirebilir. Bu ilaçlar, çok güçlü oldukları için bu tedavi yalnızca tıbbi gözetim altında ve sınırlı bir süre için uygulanmalıdır.
 
■ Başka bir tedavi, cildi ışığa duyarlı hale getiren psoralen adı verilen ilaçları içerir. PUVA diye bilinen bu tedavide cilt, dikkatle beyaz lekelerin doğal renk kazanmasını sağlayan morötesi A ışınlarına maruz bırakılır. Bu tedavi, bir dermatolog danışmanlığında ve yalnızca hastanede yapılmalıdır.
 
■ Pigment kaybetmiş bölgelerde vücudun güneş ışığına karşı doğal koruması olan melanin bulunmamaktadır; bu nedenle bu lekeler hafif bir güneş ışığına kısa süreyle maruz kaldığında bile yanmaya çok yatkındır. Bunun olması halinde vitiligo yayılıp diğer bölgeleri etkileyebilir.Bu yüzden güneşte her zaman uzun kollu giysiler, bir şapka ve yüksek faktörlü bir güneş koruyucuyla kendinizi korumalısınız.


Cildinizin bazı bölgelerinin renk kaybına uğramasının çeşitli nedenleri vardır. Cildin hasar görmesi, pigment (renk maddesi) üreten hücreleri etkileyebilir. Cildiniz iyileştiğinde çevresindeki bölgeden daha solgun kalabilir. Bu durum; yanık, cilt enfeksiyonu, ciddi bir egzama ya da sedef hastalığı durumundan sonra görülebilir. Ancak renk kaybının muhtemelen en yaygın nedeni, vücudun melanin üretmeyi durdurduğu, çok rahatsız edici bir hastalık olan vitiligodur.
 
VİTİLİGO İLE İLGİLİ GERÇEKLER
 
■ Vitiligonun her 200 kişiden birini etkilediği düşünülmektedir.
 
■ Doğum sırasında oluşmaz ancak her yaşta ortaya çıkabilir ve en çok 20 yaşın altında görülür.
 
■ Tüm ırklar ve etnik gruplar etkilenebilir.
 
■ Vitiligo, ciltteki bazı bölgelerin beyaza ya da çok soluk pembeye dönüşmesine neden olabilir.
 
■ Renk kaybı olan alanlar, genellikle yüzde (özel olarak gözler, burun ve ağız çevresinde), gövdede (özellikle koltuk altı ve kasıkta) ve ellerdedir.
 
■ Bu bölgeler, özellikle koyu tenli bir kişide çok dikkat çekici olabilir.
 
■ Bazı durumlarda saç da kısmi olarak renk kaybedebilir.
 
NEDENLERİ
 
Kimi zaman hastalık nesiller boyu devam etdği için genetik bir bağ olabilse de vitiligonun kesin nedeni bilinmemektedir. Bir nedenle melanositler (ciltte melanin üreten hücreler) melanin üretmeyi durdurur ve bunun oluşma nedenleri konusunda çeşitli kuramlar vardır:
 
■ Bazı uzmanlar, ciltteki kimyasal bir etkenin melanin üretimini baskıladığından kuşkulanmaktadır.
 
■ Bazı uzmanlarsa melanositlerin, içlerinde biriken toksik maddeler tarafından yıkıma uğradığını ileri sürmektedir.
 
■ Üçüncü bir kuram; stres, hormonal değişim ve yaralanma gibi belirli tetikleyici etkenlerin süreci başlattığıdır.
 
■ En fazla kabul gören kuram, vitiligonun vücudun kendi yapılarına kendisinin saldırdığı otoimmün bir hastalık olduğudur; burada bağışıklık sistemi melanositleri zararlı saldırganlar olarak görüp onları yok eder.
 
■ Viüligo bazen diyabet, kötücül anemi veya Addison hastalığı gibi altta yatan başka bir hastalığın göstergesidir; bu nedenle başka bir neden aramadan önce bunları araştırmak önemlidir.

Vitiligo İbrahim Saraçoğlu

İbrahim Saraçoğlu'ndan vitiligo,karaciğer yetmezliği, hepatit-B ve hepatit-C için lavanta kürü

Hazırlanışı:
- Bir tutam (4-5 g) lavantayı 300 ml (yaklaşık bir buçuk Su bardağı) kaynar suya koyduktan sonra 4 Dakika kısık ateşte demleyin.

- Dört dakikadan daha fazla demlemeyin. Demleme esnasında sıcaklığını kaynama noktasında sabit tutun. Cezvede demlerken ocağın altını çok kısık tutun. Fokur fokur kaynatmayın. Çok yavaş bir şekilde kaynıyor kaynamıyor gibi demleyin.

- Demleme süresi tamamlandıktan sonra, ılımasını beklemeden süzülmesi gerekir. Süzme işlemi tamamlandıktan sonra içmek için ılımasını bekleyin.
- 15 Gün boyunca her gün, akşam yemeklerinden en az iki Saat sonra bir çay bardağı dolusu için. Her defasında (her kullanımda) taze olarak hazırlanması şarttır. Bir gün önce arta kalan miktarı kullanmayın. Kolay olsun diye bir kaç günlük hazırlayıp buzdolabında koruma altına almayın.

- Hiç bir şekilde damak tadına uygun olsun diye, içerisine şeker veya benzeri hiç bir katkı ilave etmeyin.

- Onbeş günlük ilk kür tamamlandıktan sonra rahatsızlığın seyrine göre haftada 3-4 defa, akşam yemeklerinden en az iki saat sonra bir çay bardağı içilmeye devam edin. Karaciğer metabolizması Sağlıklı çalışmaya başladıktan sonra kür sonlandırılmış olur.

Her sağlıklı insanın yılda bir defa 15 günlük lavanta kürünü uygulamasında çok büyük faydalar vardır. Değerli okuyucular hiç bir bitkisel kürü alışkanlık haline getirmeyin. Karaciğer yetmezliği şikayeti olanların, Hepatit-B veya Hepatit-C virüsü ile yaşamak zorunda olanların zaman zaman lavanta kürünü uygulamalarında çok büyük yararlar vardır.

Vitiligo Belirtileri

Vitiligonun belirtisi, deride yama şeklinde görülen beyaz lekelerdir. Süt beyazı gibidir. Bazı olgularda, vücudun tamamı beyazlar. Bu beyaz alanlardaki kıllarda da beyazlaşma olabilir. Koyu tenli kişilerin rahatlıkla farkettiği bu durum, açık tenlilerin de güneşte bronzlaşması sonucu dikkat çekecek düzeydedir. Hastalığın şiddeti ve seyri herkeste aynı değildir. Lekelerin olduğu yerde bazı esmerlikler olabilir. Bunun nedeni hala o bölgede bir miktar pigment olmasıdır.

Vitiligolu kişilerde pigment kaybı, hastalık ortaya çıktıktan bir süre sonra durur. Yani pigment miktarı sabit kalır. Sonra tekrar pigment kaybı ortaya çıkabilir ve bu şekilde devam eder. Hastalık ilerler ve hasta eski rengine kavuşamaz. Derinin renginin tamamen değişmesi yani vücudun tek renk olması hastalığın geçtiği anlamına gelmez. Vitiligo devam etmektedir.

Vitiligo Nedir

Derimizde pigment üreten, dolayısıyla derimize rengini veren melanosit hücreleri vardır. Çeşitli sebeplerden dolayı, bu melanositlerin hasar görmesi sonucu, pigment üretilemez. Pigment yetersizliği sonucu deride, dağınık ve yama şeklinde sınırları belli olan beyaz alanlar (leke) oluşur. Süt kadar belirgin bir beyazlıktır.Bu lekelerin büyüklükleri değişiktir; nokta kadar ya da 2-3 madeni para büyüklüğünde olabilir. bu şekilde deride ortaya çıkan hastalığa vitiligo denir. Vücutta en çok etkilenen yerler el, kol, bacak, yüzdür. Genital bölgede de görülme sıklığı fazladır.

Toplumda her yüz kişiden ortalama 1.5’inde vitiligo ortaya çıkar. Kalıtsal faktörlerin (ailesinde bu hastalığa yakalanmış olanların olması) bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olduğunu söylemek mümkün. Yapılan araştırmalar, ailesinde bu hastalık görülen kişilerin yüzde 25’inde vitiligonun görüldüğünü göstermiştir. Deride beyazlık şeklinde kendini gösteren bir hastalık olduğundan, koyu renkli kişilerde daha belirgindir. Ortaya çıkma yaşı değişkendir. Hastaların yarısı 20 yaşından önce hastalığa yakalanmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp