İnsan Vucudundaki Parazit Ve Parazitcikler

İnsan Vucudundaki Parazit Ve Parazitcikler : Dünyadaki bütün canlılar beslenir, çoğalır ve soylarını devam ettirirler. Canlılar yaşayabilmek için çok defa diğer canlılarla yarışmak ya da savaşmak zorundadırlar. Bazıları, adaptasyon ile, başka canlılardan onların zararına faydalanır duruma gelmişlerdir. Böyle canlılar parazittir ve bu yaşama durumu parazitliktir. Parazit sözcüğünden, daha çok, tek hücrelileri kapsayan Protista âleminde yüksek protistler arasında yer alan protozoonlar ile hayvanlar âleminde yer alan zooparazitl er (hayvansal parazitler) anlaşılır. Canlıların hayvanlar ve bitkiler olarak iki âleme ayrıldığı eski sınıflamada protozoonlar da hayvanlar âleminde incelendiğinden zooparazit olarak kabul edilmişlerdir. Tıbbî parazitoloji insan ile, protozoonlan da içermek üzere, insanın hayvansal parazitleri arasındaki ilişkiyi, bu parazitlerin tıp ve toplum için önemini inceleyen bilim dalıdır.

Protista âleminde yer alan bakteriler ve mantarlar ile virüsler ise, eskiden bitkiler âleminde incelendiklerinden, f i topa r a z i t (bitkisel parazit) olarak kabul edilirler ve bunlarla olan parazitlik mikrobiyoloji konularında ele alınır.Parazit sözcüğü yunanca para = yanında, sitos = besin sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Parazit, diğer bir canlının üzerinde ya da içinde bunun zararına olarak yaşamaya adapte olan canlı anlamına gelmektedir. Parazit bu şekilde kendini korur ve besinini sağlar. Üzerine adapte olduğu canlıya konak denir. Konak çoğunlukla daha büyük bir canlıdır.Doğadaki canlılar arasındaki ilişkiler valmz parazitlikten—ibaret değ-il- dir. farklı canlıların birlikte yaşamasına sTnTb i v o z (svm = beraber, bios = yaşam)~denir'.'"SImbiyozun üç çeşidi avıırt edilir:Mutuallik: Birlikte yaşamadan her iki canlı da faydalanır.K omm ensallik: Canlının biri artık maddeleri kullanmak ya da korunmasını sağlamak yoluyla diğerinden faydalanır. Fakat faydalandığı canlıya zarar vermez.

Parazitlik’ Küçük bir canlının daha büyük bir canlının üzerinde ya da içinde bu canlıya zarar vererek yaşaması halidir.Besinlerini dış ortamdaki cansız organik maddelerden sağlayan canlılara saprofit denir. Bu sözcük aslında bitkilerle ilgilidir ve hayvanlar âlemindeki benzer canlılar saprozoa olarak adlandırılabilir. Ancak cansız organik maddelerle beslenen (protist, bitki veya hayvan olsun) bütün canlılar için saprofit sözcüğü yaygın olarak kullanılır. Saprofit sözcüğü eskidenberi kommensal sözcüğü yerine eşdeğer olarak da kullanılmıştır. Kuvvetli bir canlının kendinden zayıf bir canlıyı öldürmesi ve ondan besinini sağlamasına ise canavarlık denir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp