İnhalasyon Yanıkları

İnhalasyon Yanıkları : Yanık ünitesine getirilen hastaların %3- 15 kadarında inhalasyon injurisi saptanmıştır. Kapalı yerlerdeki yanıklarda, yüz, burun, ağız yanıklarında inhalasyon yanığını düşünmek gerekir. 60 yaşın üzerindeki akciğer yanıklarında mortalite %100'dür. Daha genç gruplarda bu oran %40-50 kadardır. Küçük yanıklarda bile bu oran aynıdır. Baş, boyun ve yüzü ilgilendiren yanıkların %70 inde akciğerlerin olaya katılmadıkları görülür.İnhalasyon yanığı olan bir hastada kar- bonmonoksit seviyesinin yüksek olması önemlidir. Oda havasında CO eliminasyonu- nun yan ömrü 250 dakika kadardır. %100 oksijen verilirse bu süre 40-50 dakikaya iner.

Kapalı yerde yananların %60'mda karboksi hemoglobin %60'tan fazladır.İlk 18-24 saatte ödem ilerleme gösterir, alt respiratuar sistemin değerlendirilmesi sintigrafik çalışma ve akciğer fonksiyon testlerinin yapılması ile anlaşılabilir. Ancak önceden akciğer hastalığı olanlar, fazla sigara içenler yanlış pozitif sonuçlara sebep olabilirler. Böyle bir hastada klinik olarak 3 devre bulunur. İlk devre akut akciğer yetmezliği olup, İkincisi akciğer ödemi, üçüncüsü de bronkopnömoni devresidir.Pulmoner yetmezlik ilk 36 saatte oluşur. Trakeobronşit, bronkospazm ve öksürük sonucu hipoksi gelişir. Bu devre trakeal entü- basyondan fayda görmez ve genellikle fatal- dır. Yanıktan 6-72 saat sonra pulmoner ödem gelişir. Mortalite %60-70'tir.Bronkopnömoni yanıktan 3-10 gün sonra ortaya çıkar.İnhalasyon injurisi saptandığında trakeal intübasyon yapılır. Böylece sık aspirasyon, solunan havanın nemlendirilmesi ve pozitif basınçlı ventilasyon uygulanabilir.

Uzun sürecek durumlarda trakeostomi daha yararlıdır. Trakeostomili hastanın ağızdan beslenmesi ve pulmoner hijyen daha kolay olur. Devamlı pozitif basınçlı respiratuar tedavinin pulmoner ödeme, intrapulmoner şantlara, surfaktan anormalliklerine ve atelektazilere faydası olabilir. Oda havasının nemlendiril- mesinin, antibiyotiklerin ve steroidlerin faydalı olmadıkları gösterilmiştir. Pulmoner hijyen inhalasyon tedavisinin esasıdır. Endotra- keal aspirasyon ve aérosol bronkodilatörler de önemlidir. Ventilasyona, en az 7 gün süreyle devam edilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp