İlaç Alerjisi Makale2

İlaç Alerjisi Makale2 :

İlaç Alerjisi

İlaçlar her ne kadar vücuda faydalı olmak için üretiliyorsa da, içeriğindeki korucu maddeler, boyalar nedeniyle bazı hassas bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. İlaçtan kaynaklanan her reaksiyon alerji değildir. Bazı ilaçlar, aşırı dozda alınma nedeniyle, toksik etki yaratabilir. Genetik olarak alerjiye yatkın olan kişiler, ilaç alerjisi geliştirmeye yatkındır.

İlaç alerjisi, vücutta iltihap, ateş, alerjik dermatit, kurdeşen gibi rahatsızlarla kendini gösterebilir. Bu alerji türü, anafilaksi denilen, ölümlere yol açabilen ani şoklara da neden olabileceği için ciddiye alınmalıdır.

İlaç alerjisine neden olan ilaçlar arasında ilk sırayı antibiyotikler, aspirin, lokal anestezikler ve romatizma ilaçları ilk sırayı alır. Penisilin alerjisi de en sık görülen ilaç alerjileri arasındadır. Penisilin alerjisinde en sık görülen bulgu kurdeşendir. Ancak, bu tür alerjinin anafilaksi nedeniyle hayati tehlikelere yol açtığı da bilinmektedir.

İlaç alerjisi teşhisinde, deri testi ve penisilin gibi bazı ilaçlar için RAST testi yapılabilir. Ancak bu sadece şu anda kullanmanız elzem olan ilaçlar için yapılmalıdır. Kullanılmayacak ilaçlara önceden test yapmak, cilt testi esnasında size verilen ufacık dozla bile vücutta reaksiyon yaratacağı için güvenilir değildir. Kişi doktorunu bu konuda bilgilendirmelidir.

İlaç alerjisinde en önemli ve etkili tedavi, alerji yapan ilacı kesmektir. Kullanılan ilaçlarda, doktorun önerdiği dozun dışına çıkılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp