Horlama Ve Uyku Apnesi (sleep Apne) Sendromu

Horlama Ve Uyku Apnesi (sleep Apne) Sendromu : Horlama alışkanlığı olan hastaların uyku apnesi sendromunun diğer özellikleri olmasa dahi kalp-damar ve beyinle ilgili hastalık riskinin daha yüksek olduğuna dair bilimsel kanıtlar artmaktadır.Orta yaşlı nüfusun yaklaşık yüzde 20’si her gece horladığını bildirmektedir. Bu durum eşlerini önemli derecede rahatsız etmekle kalmayıp kendi sağlıklarını ve gün içerisindeki performanslarını da etkilemektedir.Horlama, uyku sırasında yumuşak damağın titreşmesiyle oluşan gürültülü solunumdur. Yani horlama uyku ve soluma sorunudur.

Sebepleri nelerdir?

1. Sebebi bilinmeyen (en sık).

2. Yatma zamanına yakın alınan çok miktardaki alkol ya da uyku ilaçları.

3. Kronik burun tıkanıklığı.

4. Tıkanıklığa sebep olacak kadar büyümüş bademcik ve geniz eti sorunları.

5. Uyku apnesi.

6. Yumuşak damağın uzun ve sarkık olması.

7. Boğazdaki yumuşak doku dolgunluğu (şişmanlık).

Horlama ciddi bir sorun mudur?

Bu sorunun cevabı sosyal olarak “evet”tir, çünkü bu kişiler çevrelerini rahatsız ederler ve alay konusu olabilirler. Horlama tıbbî açıdan da ciddi bir sorundur, uyku paternini bozar ve yeterli derecede dinlenmeyi engeller. Horlama ciddi boyutta ise uzun süreli ve önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Horlayan kişiler sıklıkla horlamalarının farkında değildir.Gündüz uyku hali, uyku apnesi sendromunun asıl belirtileridir. Bu durum çalışmalarını, araba kullanmalarını ve hatta bir konuşmayı tamamlamalarım imkânsız hale getirebilir.

Hatta bazen evde ve trafikte kazalara neden olabilirler. Diğer belirtiler dinlendirici olmayan ve rahatsız gece uykusu, gece boğulma hissi, sabah kendini sarhoş gibi hissetme ve azalmış cinsel istektir. Hastaların çoğu erkektir (yüzde 85) ve bunların yaklaşık yarısının kilosu, ideal vücut ağırlıklarından en az yüzde 30 daha fazladır. Bununla birlikte horlama zayıf kişilerde de görülebilmektedir.

En sık orta yaş ve sonrasında görülmekle birlikte her yaşta rastlanabilir. Çocuklarda horlama, sıklıkla bademcik ve geniz eti gibi üst solunum yollarını tıkayan sorunlarla birlikte ortaya çıkar.Hasta uyurken nefes aldığında, boğazında oluşan negatif basınçla yumuşak dokular çökerek üst solunum yolunu kapar ve nefes duraklamaları oluşur. Hasta uyanık olduğunda hava yolunun kapanma eğilimine karşı yutak ve damaktaki bazı kasların daha güçlü çalışmasıyla karşı koyar. Fakat, uyku sırasında kaslarda genel bir gevşeme olduğundan üst hava yolu daralır.

Bazı kişilerde daralma kritik noktaya ulaşmaz, fakat daralmış bölümde havanın türbülan akımına yol açar ve yumuşak damağı titreştirerek horlamaya neden olur. Daralmanın kritik noktaya ulaştığı kişilerde ise havayolunun tamamı ya da tamamına yakını tıkanır ve nefes duraklaması oluşur. Bu süreç, kişi kapanmış boğazından nefes alma mücadelesi verirken uyanmasına dek sürecektir.

Uyanmalar o kadar kısadır ki hastalar nadiren bunların farkına varır, fakat gecede bin defaya kadar varan sayıda uyanabilirler. Gündüz uyku hali ve performansın bozulması belirtilerinden, gece uykunun kesintiye uğraması sorumludur.Horlama alışkanlığı olan hastaların uyku apnesi sendromunun diğer özellikleri olmasa dahi kalp-damar ve beyinle ilgili hastalık riskinin daha yüksek olduğuna dair bilimsel kanıtlar artmaktadır. Ayrıca, horlayan bazı kişilerde uyku sırasında nefes alımı normal olduğu halde, gündüz uyku hali ve kötü performansa yol açan bozuk uyku yapılanmalarının bulunduğuna dair de kanıtlar vardır.Uyku apnesi sendromunun tanısı için hastaların gece incelenmesini sağlayan polisomnografi denilen teste tabi tutulmaları gereklidir.

Horlamayı durdurmanın 10 yolu

1. Sağlıklı bir hayat tarzına uyum sağlayın. (Kas yapısı iyi olan insanların horlama riski daha azdır.)

2. Kilo verin. (Kilo fazlası olan insanların boyun ve boğazlarının anatomikyapısı horlamaya neden olacak şekilde daralmıştır.)

3. Alıyorsanız uyku hapları, yatıştırıcılar ve birinci kuşak antihistaminikleri yatmadan önce almayın.

4. Yatmadan üç saat önce yemek yemeye son verin.

5. Yatmanızın öncesindeki dört saat alkol kullanmayın.

6. iyi ve düzenli bir uyku uyuyun.

7. Uykuda sırtüstünden ziyade yan yatın.

8. Yatarken başınızın biraz yüksekte olması için iki yastık kullanın.

9. Yattığınız odanın havasını biraz nemlendirin.

10. Eğer bunlara karşın horlamanız devam ediyorsa uzman bir doktora (KBB uzmanı) başvurun.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp