hipotiroidi belirtileri nelerdir

Hipotiroidizm Belirtileri : Hipertiroidizmde olduğu gibi hipotiroi- dizmi de tanıtıcı bazı dış görünüş özellikleri ve davranışlar vardır. Hasta genellikle yavaş hareket eder. Hastalığı ilerledikçe yürüyüşü ağırlaşır. Hep yorgundur. Soğuğa dayanamaz. Davranışları gibi düşünsel etkinlikleri de yavaşlamıştır. Olaylar arasında ilişki kurmakta güçlük çeker. Genel olarak tepkisiz davranır. Yavaş ve burundan konuşur. Hastanın muayenesi sırasında derinin sağlıksız görünümü hemen dikkat çeker. Soluk bir renk alan deri soğuk, kuru ve serttir. Parmakla tutup çekilemez. Bu durum bütün organlara yayılmış miksödemin deride açıkça ortaya çıkan bir görünümüdür. Miksödem hücreler arasındaki boşluklarda hiyaluronik asit gibi mukopoli- sakarit asitlerin birikmesiyle oluşur. Bu maddeler normal olarak bağdokunun yapısında bulunur. Hipertiroidizm durumunda hem üretimleri artmış, hem de ayrışma süreçleri yavaşlamıştır. Hastalığa yol açan bu bozukluk uzun araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. TSH'nin mukopolisakarit üretimini uyarıcı bir etkisi de vardır. Tiroitin az çalışması hipofızin TSH salgılamasını artırır.

Bu da aynı zamanda mukopolisa- karitlerin üretilmesini hızlandırmaktadır. Ayrıca tiroit hormonlarının yetersizliği gelişen bozukluklara katkıda bulunmaktadır. Bu hormonlar vücudun enerji gereksinimini karşılayan maddelerin aynşma sürecini kolaylaştırır. Kandaki düzeyleri azsa enerji açığa çıkaracak kimyasal süreçler yavaşlar. Dolayısıyla bağdoku mukopolisakaritleri yeterince tüketilemez. Enerji verici organik maddelerin üretimini karşılayamayan yıkım süreci hücreler arası boşluklarda sümüksü bir birikim oluşturarak miksödeme yol açar. Bu birikim hastalığın bir sonucudur ve ancak aşırı ölçüde artınca zararlı etkileri ortaya çıkmaya başlar. Hücreler arasındaki boşluk içerdiği kılcal damar ağıyla hücrelerin beslenmesi ve gerekli oksijeni alması bakımından büyük önem taşır. Sümüksü madde birikimi bu yaşamsal etkinlikleri önemli ölçüde engeller. Sonuçta bütün organların çalışma düzeni bozulur. Ti-' roit hormonlarının yetersizliği olumsuz gelişmeyi daha da kötüleştirir. Zarar gören yaşamsal organların başında kalp yer alır. Kasılma gücü azalan kalp dolaşıma daha az kan pompalar. Bu da hücrelere ulaşan oksijen ve besleyici maddeleri azaltır. Biriken sümüksü maddenin kılcal damarlara baskı uygulamasıyla birlikte yavaşlayan kan dolaşımı solgun bir deri, mor dudaklar, dökülen saçlar ve kınlan tırnaklar gibi belirtilerle kendini gösterir.

Eller ve ayaklar tombullaşmış, yüz yuvarlaklaşmış, dil büyümüş, boyun altı kalınlaşmış, deri sertleşmiştir. Hipotiroidizme bağlı bütün belirtiler miksödemden kaynaklanmaz. Tiroitin az hormon salgılamasından ötürü hipo- fiz bezinin TSH üretimi artar. Bu tiroitin aşın büyümesine ve guatr oluşumuna yol açar. Derinin soğuk ve kuru olması kan basıncının düşmesine ve kalp atımlannın yavaşlamasına bağlıdır. Tiroit hormonlannın uyardığı sempatik sinirler de birçok belirtiden sorumludur. Hastanın ruhsal durumu, soğuğa dayanamaması ve kanda kolesterol düzeyinin yükselmesi gibi bir bölümü la- boratuvar incelemeleriyle ortaya çıkan- lan metabolizma bozukluklan doğrudan tiroit hormonlannın azlığından kaynaklanır. Genel olarak bu hormonlann eksikliği bütün metabolizma süreçlerini oluşturan kimyasal tepkimeleri yavaşlatan bir etki yapar. Tiroitin işlevsel durumunu ortaya çıkarmak için kullanılan bir laboratuvar incelemesi de bazal metabolizmanın saptanmasıdır. Bu inceleme vücut etkinliğinin en aza indiği koşullarda, yani aç ve tam bir dinlenme durumunda vücudun ürettiği ısı enerjisini belirler. Vücudun ürettiği ısı miktarı hücrelerin işlevsel durumuyla doğrudan ilintilidir. Tiroit hormonları azaldığında hücrelerin çalışması da yavaşlar.

Hipotiroidizmde bazal metabolizma, normal değerlerin altına inmiştir. Tiroitin işlevsel durumunu ortaya koyan daha kesin bir inceleme ise kan serumunda proteine bağlı iyot düzeyinin saptanmasıyla elde edilebilir. Bu inceleme sayesinde dolaşımdaki tiroit hormonlarının miktarı belirlenir. Normal değerler 100 mİ kanda 4-8 mikrog- ramdır. Hormon yapımında kullanılan iyot tiroitte de aranabilir. Tiroitteki iyot düzeyi radyoaktif iyot izotoplarına duyarlı tiroit sintigrafîsiyle saptanabilir. Hipotiroidizmde elde edilen değerler normalin altında kalır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp