Hipotiroidizm Nedenleri

Hipotiroidizm Nedenleri : Hipotiroidizm yetişkinlerde rastlanan tiroksin hormonun azlığındandır. Rahatsızlığın kendisine özel belirtileri bulunmaktadır. Belirtiler tiroksin hormonundan yoksun olmak ya da az olmasından kaynaklanır. Rahatsızlığın farklı sebepleri bulunmaktadır, mesela tiroksinin fazla olmasının ( hipertiroidi) rastlandığı rahatsız kişilere ameliyatla, ilaçla ya da radyoaktif iyot tedavisinin ardından büyük bir tiroid kitlesini işlev olarak pasif bırakmak tiroitin az olmasına kısacası hipotiroidiye sebep olmaktadır.

Hipotalamustan “tirotop hormon serbestleyici faktör” (THSF) salgısında azalma ve ya adenohipofizde tümör şeklinde bir gelişmenin olmasına bağlı tirotropin salgısında azalma ve ya tiroit bezinde sebebinin bilinmediği bozulmayanın neden olduğu az çalışma “hipotiroidi” vakasının meydana çıkarmaktadır. Hipotiroidi tablolarından kimisinde guatr oluşumuna da rastlanabilir.

Rahatsızlığın belirtileri yavaştır, ama devamlı olarak gelişmektedir. Rahatsız kişilerin kilolarında artış olur, soğuk havaya karşı dirençleri azdır, zihin etkinliklerinde yavaşlama olur. Uykuya olan düşkünlükleri çoğalır. Tenleri kurudur, sert ve kimi zaman pullaşma olur. Saçlarda dökülme ve de mat görüntü oluşur. Derilerinde “mukopolisakkarid” birikimi olur. (Yapılarında proteinlerin ve de sakkaridin bulunduğu kimyasal maddelerdir).

Derideki birikmiş mukopoli-sakkaridler çokça suyu tutarlar ve de bu sayede deride ödem oluşumuna, şişmesine, kof bir görüntüsünün olmasına sebep olur. Bu tablonun adına da “Miksödem” denilmektedir. Şişkinlikler göz çevresinde daha da belirgin olur. Rahatsız kişiler bu olayı genel olarak göz kapaklarında şişme şeklinde tanımlamaktadırlar. Zihinsel açıklık kaybına, bakışlarda uyuşukluğa, gözün etrafı ile yüzün şişmesi miksödeme bağlıdır, rahatsız kişiye ebhel görüntü verir.

Rahatsız kişinin kalp ritmi yavaşlaması oluşur (Bradikardi). Vücutlarının ısısında düşme olur (hipotermi), anemi (konstipasyon) çokça görülmektedir. Kimi rahatsız kişilerin sesinde kalınlaşma ve de dillerinde büyüme görülür. Bu kişilerin kan kolesterin seviyesi genelde yüksektir ve de damar sertliği olasılıkları oldukça çoktur. Bayan hastalarda adet düzensizliği ve de doğurganlığında azalış görülmektedir. Rahatsızlığın tedavisi tiroksin hormonunu dıştan verilerek yapılır. Bu yapay bir hormon ve ya kimi hayvanlardan sağlanmakta olan naturel hormondur.

Tiroit yetmezliği diye meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bunun tam zıttı olan hipertiroidizme oranla oldukça az rastlanmaktadır. Fakat son yapılan araştırma sonuçlarına göre sanılan kadar az rastlanan bir rahatsızlık olmadığının neticesini göstermektedir.Mesela ABD nüfusunun %5 lik bir kısmında hipotiroidzmin bulunduğu saptanmıştır. Bunlardan çoğunda açıkça klinik belirti bulunmamaktadır. hipotiroidizmin toplumlarda beklenenin üzerinde çıkması iki sebebe bağlıdır; rahatsızlık net ve de önemsenecek derecede belirti vermeyerek kolaylıkla gelişir.

İkincisi de rahatsız kişilerin meydana gelen belirtilere uyum sağlayıp hayatlarını idame ettirmeleridir. Hipertiroidizm, dokulara gereken hormonun karşılanmasında tiroidin yetersiz kaldığının manasını taşır. Kesin bir hormonun eksikliğinin dışında, gerekli seviyede hormon olmamasından dolayıdır. Bu da tüm hormon rahatsızlıkları açısından göz önünde bulundurulması gerekli husustur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp