Hipotiroidizm Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Hipotiroidizm Tedavisinde Kullanılan İlaçlar : Hipotiroid hastaligi Tiroid bezinin az calismasidir. Tibbi adı hipotiroidizmdir. Hipotiroidizm tiroid bezinin az hormon salgilamasi nedeniyle olusan bir hastaliktir. Kan dolasiminda tiroid hormonlari (T4 ve T3) dusuk oldugundan metabolizma yavaslar ve bu duruma bagli sikayet ve belirtiler ortaya cikar.

Hipotiroidiye neden olan hastaliklarin basinda Hashimoto tiroiditi denilen ve tiroid bezinin nedeni bilinmeyen bir sekilde hasara ugramasiyla olusan bir hastalik vardir. Hashimoto tiroiditinde once guatr vardir, ancak yillar icinde bez kuculur ve hormon salgilayamaz. En onemli ozelligi bu hastalarin kanlarinda anti-TPO ve anti-Tiroglobulin antikorlarinin cok yuksek olmasidir.

Hipotiroidiye neden olan diger nedenlerden birisi de tiroid bezi ameliyatlaridir. Tiroid ameliyati sonrasi hormon salgilayacak kadar yeteri kadar doku kalmayinca hipotiroidi gelisir.O nedenle tiroid ameliyati geciren hastalarda tiroid hormonlarini olcmek ve izlemek gerekmektedir.Radyoaktif iyod tedavisi yapilan hastalarda da tiroid bezi tahrip edildiginden yeteri kadar hormon salgilanamayacagindan dolayi hipotiroidi gelisir.

Bazen nadir olarak bazi ilaclar (lityum, amiodaron, interferon, interlokin) ve bas ve boyuna yapilan radyoterapi (isin tedavisi) sonrasi hipotiroidi gelisebilir.Hipotiroidi ayrica seker hastalarinda, kansizligi olanlarda, romatoid artriti olanlarda sik gorulur. 60 yasin uzerindeki kadinlarda da sik bulunur. Kanda yag duzeyleri (Kolesterol, trigliserid gibi) yuksek hastalarda da hipotiroidi yonunden arastirma yapmak gerekir. Ayrica depresyonu olan hastalarda, cocugu olmayan veya adet duzensizligi olan kadinlarda da hipotiroidi aranmalidir

Hipotiroidisi olan ve ilac kullanmayan bir hastada su sikayetler ve belirtiler olabilir :

1. halsizlik, gucsuzluk, kolay yorulma
2. usume, soguga tahammulsuzluk
3. seste kisiklik ve kalinlasma
4. el, yuz ve bacaklarda sislik
5. Goz etrafinda sislik
6. ciltte kuruma, kabalasma veya kalinlasma
7. saclarda dokulme
8. kas kramplari
9. depresyon, uyku bozuklugu, uyku hali
10. kabizlik
11. kadinlarda adet bozuklugu
12. kilo alma
13. hafizanin zayiflamasi, hatirlamada zorluk
14. nabiz sayisinda azalma
15. Hareketlerde yavaslama
16. terlemede azalma

LABORATUVAR TETKIKLERI VE TESHIS

En onemli test TSH olcumudur. TSH duzeyi normalin uzerinde (>4 IU/L) cikarsa bu hastada hipotiroidi vardir. Serbest T4 duzeyleri ise kanda dusuk bulunur. Serbest T4 duzeyi dusuk, TSH duzeyi yuksek bir hastada asikar hipotiroidi vardir. Sadece TSH yuksek ancak T4 ve T3 duzeyi normal ise buna subklinik hipotiroidi denir. Bu durum hafif derecede tiroid yetmezligidir, ancak tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmezse % 5 hastada asikar hipotiroidiye neden olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp