Hamilelikte Hipotiroidizm Tedavisi

Hamilelikte Hipotiroidizm Tedavisi : Hamile kalan bir kadında tiroit bezi yavaş çalışıyorsa, bu durum hamilelik boyunca fark edilmiyor ve dolayısıyla tedavi edilmiyorsa, o zaman bebekte gelişim ve özellikle zeka ile ilgili sorunlar saptanır. Bunun aksine kadında bu kez tiroit bezi aşırı çalışıyorsa, hipertiroidizm söz konusudur. Bu durumda, hipertiroidis olan bir kadının hamile kalması gerçekleşebilir ama erken doğum veya düşük problemlerine rastlanır.

Hamilelik öncesi nodülü olan kadınların, hamile kalmasında problem gözlenmez. Ancak nodülleri kanser riski açısından yakından takip etmekte yarar vardır. Nodüllerin hamilelik esnasında, gerek büyüme ve gerek olumsuz hücresel değişim yönünden etkilenmesi olabilir.

Normal bir hamilelikte tiroit fonksiyonlarında değişiklikler görülür mü?

Normal seyreden bir hamilelik döneminde, tiroit fonksiyonlarında bir takım değişikliklere yol açan fizyolojik ve hormonal değişikler görülebilir. Tiroid fonksiyon testleri olarak adlandırılan T3, T4 ve TSH değerlerinde değişiklikler saptanabilinir. Buna neden olan başlıca hormonlar hCG (koriyonik gonadotropin) ve östrojendir. hCG‘nin tesiri ile, hamileliğin 1. üç ayında TSH değerleri düşer. Diğer bir tanımlamayla TSH değeri baskılanır ancak 2. ve 3. üç aylık döneminde normale döner. Total T4 ve T3 değerleri ise hamilelik boyunca yüksek seyreder. Buna mukabil kandaki serbest T4 ve T3 değerleri ise normal düzeylerdedir.

Hamilelik esnasında tiroit bezi boyutlarında değişiklik olabilir mi?

Evet. Tiroit bezinde büyüme görülebilir. Ancak bu tür büyümeler daha ziyade, ülkemizin de yer aldığı dünyadaki iyot yetersizliği bölgelerinde gözlenir. Ultrasonografi ile tirıoid bezinin büyümesi saptanır. Genelde büyüme % 10- 1 5 civarındadır. Fiziki muayenede saptanmayacak düzeydedir.

Anne ve bebek arasındaki tiroit fonksiyonlarının etkileşimi nasıldır?

Hamileliğin ilk 10- 12 haftasında, bebek tamamen annenin tiroit hormon yapımına bağlıdır. 3. ayın sonunda bebek, kendi hormonunu üretmeğe başlar. Ancak bebek, yine de tiroit hormon sentezi için gerekli olan iodinenin alımı için annenin beslenmesine bağlıdır. WHO örgütü yeterli tiroit hormon sentezi için hamilelik sırasında günlük 200 mikrogram iodine alımını önemektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp