Hamilelikte Hipertiroidizmin Sebebi Nedir

Hamilelikte Hipertiroidizmin Sebebi Nedir : Hamilelik esnasında hipertioidizmin en sık sebebi Basedow-Graves hastalığıdır. Vakaların % 80-85‘inden sorumludur. Her 1500 hamileliğin birinde saptanabilir. Diğer nedenler arasında yüksek hCG değerleri gelir.

Hipertiroidizm tanısı nasıl konur?

Hamile olduğu için anne adayına sintigrafi çekilemez. Ancak fizik muayene ve kanda t4, t3, TSH ile TRAK‘a (Tiroid reseptört antikoru) bakılarak tanı konur. Bu klinik tabloya, hamileliğin ilk 3 ayında rastlanır veya mevcut olan klinik tablo ilk 3 ay içinde alevlenir. Tedavi edilmeyen hipertiroidizm durumlarında, çok ciddi klinik problem olan pre-eklamsi gelişebilir. Bazen de ağır hipertiroidisi olan hastalarda tiroid krizi gelişebilir. Hamileliğin 3.döneminde düzelen hipertiroidi tablosu lohusalıkta kötüleşebilir.

Hipertiroidizmin bebeğe ne gibi riskleri vardır?

Kontrol edilmeyen hipertiroidizm bebekte taşikardiye, erken doğum ve düşüklere veya doğumsal anomalilere yol açar. Ayrıca anneden plasenta ile bebeğe geçen antikorlar, bebekte hipertiroidiye neden olur. Hamilelik öncesi cerrahi veya radyoaktif iyodla tedavi edilmiş olan annelerin bunu mutlaka doktoruna bildirmesi gerekir. Hamilelik esnasında hipertiroidi tedavisinde kullanılan antitiroid ilaçların fetüse geçmesi ve bunun sonucu bebekte tiroid fonksiyon testleri bozularak guatr gelişebilir.

Lohusalıkta durum nasıldır, tedavi gören anne bebeğini emzirebilir mi?

Lohusalıkda Basadow-Graves diye tanımladığımız hipertiroidizm şiddetlenebilir. Sıklıkla da doğumdan sonraki 3 ayda gözlenir. Hamilelik sonunda mutlaka tiroid hormonlarının takibinin yapılması gerekir. Lohusalıkta antitiroid ilaç tedavisi gören anne, bebeğini emzirebilir. Ancak bebeğin periyodik olarak tiroid fonksiyonlarının tayini ve takibi yapılmalıdır.

Tiroit bezini yavaş çalışmasının (Hipotiroidizm) nedenleri ve anne ile bebekte riskleri nelerdir?

En sık sebebin başında otoimmün hastalık olan Hashimato tiroiditi gelir. Her 1000 hamileliğin 3-5‘inde görülebilir. Yetersiz tedavi görmüş hipotiroidizm, aşırı tedavi edilmiş hipertiroidi diğer nedenlerdir. Tedavi edilmeyen veya yetersiz tedavi edilen ağır hipotiroidi durumları anemiye, adale zayıflığı ve ağrısına, konjestif kalp yetersizliğine, pre-eklemsi, düşük bebek ağırlığı, plasental anomali ve postpartum kanamaya neden olabilir.

Bebeğin beyin gelişimi için tiroid hormonları önemlidir. Ağır hipotiroidi ile doğan bebekte, ağır nörolojik ve gelişim anomalileri görülebilir. Her yeni doğan bebek tiroid fonksiyonları yönünden taranır. İyot yetersizliğinde, bebeğin beyin gelişimi olumsuz etkilenir.

Hipotiroidi annede nasıl tedavi edilir?

Hamile olan veya olmayan kadında hipotiroidinin tedavisi aynıdır. Tiroid hormonu (t4: levotiroksin) tedavisi yapılır. İlaç dozu, kişiye göre hormon düzeylerine bakılarak ayarlanır ve anne adayı tüm hamilelik boyunca takip edilir. Tiroid hormonu, vitaminlerle birlikte aynı anda verilmez. İdeali 2- 3 saat arayla verilmesidir. Vitaminlerdeki demir gastrointestinal sistemden tiroid hormonu emilimini bozar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp