fıtık tedavi yöntemleri

Çocuğunuzun sağlıklı bir ortamda büyümesini istiyorsanız, fiziksel ceza mekanizmasını kullanmayın. Bazı anne ve babalar çocuklarının yaptığı yaramazlıklara tahammül edemez ve istemeden de olsa fiziksel ceza mekanizmasını devreye sokar. Bu tür durumlarda verilen fiziksel cezalar önceden planlanarak verilen fiziksel cezalardan daha zararlı değildir. Sabrınızın taştığı bir anda çocuğunuzun yanma hafifçe vurursanız, kontrolünüzü kaybettiğinizi itiraf edin. Çocuğunuzdan özür dileyin ve kendinizi neden tutamadığınızı anlatın.

Fiziksel cezanın doğru bir davranışolmadığını vurgularsanız, çocuğunuzun da bu tür davranışları uygulamasını önlemiş olursunuz. Fiziksel ceza “çocuk terbiye etme” aracı olarak kullanılmamalıdır. Bazı anne ve babalar çocuklarına bir yandan şiddet kavramının zararlarını anlatırken, diğer yandan çocuklarına fiziksel cezalar vermektedir. Bu ne kadar da büyük bir çelişki öyle değil mi?Çocukken fiziksel şiddet gördünüz mü? Kendinizi nasıl hissettiniz? Sinirlendiniz mi? Utandınız mı? Korktunuz mu? Size fiziksel ceza veren kişiden nefret ettiniz mi? Tüm bu soruların cevaplarını düşünmeniz oldukça yararlı olacaktır. Şiddet gördüğümüzde hissettiğimiz duygular çocuklarımızın şiddet gördüğü anda hissedeceği duygularla aynıdır. Fiziksel ceza uygulanarak kurulan disiplinin hiçbir faydası bulunmamaktadır.

Fiziksel ceza gören bir çocuk kendisini aşağılanmış hisseder.Çocuklar da zaman zaman kontrollerini kaybeder. Bu tür durumlarda hafif bir tokada ihtiyaç duyulabilir. Hafif bir tokat kontrolünü kaybeden bir çocuğun kendisine gelmesini sağlayabilir ancak çocuk terbiyesi bu şekilde verilmez. Hafif bir tokatla çocuğunuzu susturmuş olabilirsiniz, ama çocuğunuzun kendine olan güvenini kaybetmesine neden olursunuz.Sabrınız taşmaya başladıysa, şöyle bir durup hayatınızı gözden geçirin. Sabrınızın taşmasının nedeni yaşadığınız stres olabilir. Kendinize zaman ayırın.

Kendinizi olayın içinden çıkartarak, objektif davranmaya çalışın. Yardım isteyin. Kitap okuyun, müzik dinleyin, masaj yaptırın, akşam yemeği pişirmek yerine yemeğe çıkın. Çamaşır yıkayıp ütü yapmak yerine televizyon izleyin. Kendinize mola verin ve artık bir süreliğine bile olsa mükemmeli yakalamaya çalışmayı bırakın. Anne ve baba olmak bu hayattaki en ağır görevlerden birisidir. Bunu çok iyi biliyoruz. Ancak görevini başarıyla yerine getiren anne ve babanın hayattan aldığı hazzın da farkındayız.Sabrınız taşmaya başladıysa, ona kadar saymaya başlayın. Vücudunuzda yükselen adrenalin seviyesi 10 saniyede düşmeye başlar. Düşen adrenalin seviyeniz, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

En sinirli olduğunuz anlarda bile, gülecek bir şeyler bulmaya çalışın. Gülmeyi başarırsanız, sabrınızı yeniden kazanırsınız. İçinde bulunduğunuz duruma bir de çocuğunuzun bakış açısından bakmaya çalışın. Çocuğunuzla karşı karşıya gelmiş iki inatçı keçi gibi savaşmaya hazırsanız, boynuzlarınız olduğunu hayal ederek gülmeye çalışın. İçinde bulunduğunuz durumun ne size ne de çocuğunuza bir faydası vardır.

Gülmeyi beceremiyorsamz, pes edin! Kollarınızı iki yana açarak pes ettiğinizi söyleyin. Birçok çocuk zafer kazanmaktan mutluluk duyar. Siz pes ederseniz, çocuğunuz zafer kazandığını sanar. Bazı çocuklar sırf güç denemesinde bulunmak için anne ve babalarına karşı isyan eder. Bu tür çocuklar anne ve babalarının dayanma noktalarını ölçmek ister. Anne ve babasının dikkatini çekmek isteyen çocuklar da sık sık isyan bayrağını çeker.

İsyan bayrağını çeken bir çocuk kendisini güçlü hisseder. Çocuğunuza cevap vermez, isyanı bastırmaya çalışmazsanız, gücünü size karşı kullanmasına engel olursunuz. Güç kullanarak uyguladığı isyanın hiçbir etki yaratmadığını gören bir çocuk normale dönerek uslu bir çocuk olmaya çalışacaktır.Çocuklarımıza bireysel özgürlükler tanımanın öneminden detaylı olarak bahsettik. Şimdi de çocukların bireysel özgürlüklerini kullanmasını sağlayacak bazı noktalar üstünde duralım.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp