Fazla Proteinin Zararları

Fazla Proteinin Zararları

Proteinlerin fazlası zararlıdır, fakat birçok insan bu gerçeğin farkında değildir. İnsanlar sadece karbonhidrat ve yağlardan kaçınmanın yeterli olduğunu sanarlar. Hatta bol kebap ve ızgara ile beslendiklerinde daha sağlıklı ve güçlü olacaklarına inanırlar. Hâlbuki aşağıdaki bilgiler gösteriyor ki fazla proteinler de diğer gıdalar kadar zararlıdır.Fazla proteinin aşağıdaki zararları vardır:
 
1) Gut Hastalığı: Fazla proteinli diyette ürik asit üretimi artar. Bu da GUT hastalığının gelişmesine sebep olur. Normalde, ürik asit proteinlerin yapısında yoktur ve proteinlerin yapımı sonucu da meydana gelmez. Fakat et ve et ürünleri gibi hayvansal gıdalar alındığında beraberinde ürik asit üretimini sağlayan maddeler de alınır. Bunların kullanımı sonucu da ürik asit üretilir. Onun için Gut hastalığına zengin hastalığı adı da verilmektedir.
 
2) Kolesterol: Hayvansal protein kaynaklan (et, süt, yumurta gibi) kolesterol bakımından zengindirler. Bu yüzden, bu gıdalardan fazla alanlar beraberinde fazla kolesterol de almış olurlar. Bu da ateroskleroz (damar sertliği) ve safra taşı hastalıklarına sebep olur.
 
3) Kilo: Fazla proteinler insan vücudunda depo edilmezler ve hastalık dışında herhangi bir şekilde dışan da atılmazlar. Bunun yerine karbonhidratlara ve yağa dönüşerek depo edilirler. Böylece, obeziteye sebep olurlar.
 
4) Asit üretimi: Kanda dolaşan fazla amino asitlerden dolayı kan asit miktarı artar. Bu da beraberinde başka zararlara sebep olur.

Protein tüketildiginde, amino asitlerine ayristirilir, absorbe edilir ve vücudun ihtiyacina göre yeni protein sentez edilir.Şayet ihtiyactan daha fazla tüketilirse hem enerji olarak kullanilir hem de CHO veya yag sentez edilir. Amino asitlerden CHO veya yag sentez edildiginde, vücut her aa grubundan bir nitrojen aciga cikarmalidir. Sonra bu nitrojen üreye katilacagi karacigere gönderilir. Fazla protein tüketen insanlarda daha fazla böbrek yetmezligi riski olusur.Bunun nedeni bir hipoteze göre söyle aciklamistir: yüksek proteinli dietlerin böbreklere zarar vermesi ve/veya daha fazla calismasina neden olmasi. Yüksek proteinli dietler idrar yoluyla kalsiyum kaybina sebep oldugundan osteoporoz riskini da artirir.Ayrica fazla protein alinimi sivi ihtiyacini da artirir söyle ki protein yaga veya CHO'a oranla metabolize edilmesi icin 7 kat daha fazla su gerektirir.Fazla su alinimi fazla idrara cikmayla sonuclanir, bu durum ise su kaybini dramatik sekilde artirir. Sivi kaybi yüksek proteinli diete baslayan bireylerde belirgin sekilde kilo kaybinin bir numarali sebebidir.

Proteinlerin Vücuttaki Görevleri

1) Hücrenin büyümesi, gelişmesi, yıpranan hücrelerin yenilenmesi için gereklidir.

2) Proteinler, vücut çalışmasında düzenleyici olarak görev yapan enzim ve hormonların yapımında görev alırlar.

3) Vücudun mikroplara karşı savunmasında görev alan koruyucu maddeler (antikor) ve bazı vitaminlerin yapımında etkindir.

4) Enerji gereksinimi için yetersiz karbonhidratlar, yağ alındığında proteinler enerji sağlamada kullanılırlar.

Proteinlerin vücut için önemi nedir? Hangi yiyeceklerde protein bulunur? Protein eksikliğinde ya da fazlalığında vücutta neler olur?

Bütün yaşayan hücrelerin yapı taşı olan protein, bir bebeğin anne karnında, canlı bir varlık haline gelmesi, organlarının tamamlanmasında etkilidir. Annenin aldığı protein bebeğine hayat verirken, aslında protein yetişkinler için de önemlidir. Zira protein yıpranan hücrelerin sürekli yenilenmesini sağlar yetişkinlerde.

Proteine neden ihtiyacımız var?

Kanda oksijenin taşınmasından sorumlu hemoglobinden, savunma mekanizmasının temelini oluşturan antikorlara; saç ve tırnakları oluşturan keratinden, şeker alımını düzenleyen insüline kadar pek çok fonksiyonu yerine getirir protein. Yani canlılığın olmazsa olmazıdır.

Ne kadar protein almalıyız?

1 gram protein 1 gram karbonhidratla aynı enerjiyi verir ve 4 kalori kazandırır. Vücuda alınması gereken protein miktarı ağırlıkla orantılıdır. 60 kg ağırlığında birinin günde en az 60 gram protein alması gerekir.

Sağlıklı bir beslenme için günlük enerji ihtiyacının yüzde 10-15'i proteinden sağlanmalıdır. Ancak büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar, emziren anneler, sporcular ile ameliyat geçirmiş olanların daha fazla protein almaları gerekir.

Proteinin faydaları;

Vücudun dışarıdan gelen mikroplarla savaşmasına yardım eder.
Hücreleri onarır ve yeniler.
Enfeksiyonlarla savaşan antikorları üretir.
Hücre içi ve hücre dışı sıvıların dengede tutulmasını sağlar.
Beden fonksiyonlarıyla birlikte, sinir ve kas çalışmalarını koordine eden hormonlar ve enzimler için gereklidir.

Hangi besinlerde protein var?

İki tür protein kaynağı vardır:

Hayvansal proteinler: Et, sakatat, şarküteri ürünleri, balık, midye, istiridye, yumurta, süt, süt ürünleri ve peynirde bulunur.

Bitkisel proteinler: Soya fasulyesi, su yosunu, badem, fındık, baklagiller, ekmek ve tahıl ürünleri ile sebzelerde bulunur.

Protein eksikliğinde vücutta ne olur?

Protein eksikliği kişideçabuk yorulma, durgunluk gibi belirtiler ortaya çıkmasına neden olur. Daha ileriki dönemlerde ise kansızlık, hastalıklara karşı direncin azalması, kan basıncının düşmesi, diş eti hastalıkları, göz bozuklukları ve siroz gibi sorunlar görülebilir.
Bununla birlikte, fazla protein almak da vücut, özellikle de karaciğer, için zararlıdır.

Protein fazlalığında vücutta ne olur?

Fazla protein almak özellikle karaciğerlere zarar verir. Enerji sağlamak için fazladan alınan protein, yağa dönüşerek depolanır. Fazla protein tüketen bir vücut suyla birlikte, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi temel minerallerini de kaybeder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp