Enteromonas Hominis Nedir?

Enteromonas Hominis Nedir? : Eş adlar : Tricercomonas intestinalis, Octomitus hominis, Tricho-mastix hominis, Diplocercomonas soudanensis, Enteromonas bengalensis.

Enteromonas hominis ılıman ve sıcak ülkelerde insan barsağmda hastalık yapmadan bulunabilen bir protozoondur.Morfoloji ve evrimdördüncüsü vücudun yassı kenarı boyunca arka uca gelir ve arka kamçı buradan serbest kalır. Trofozoit uzunluğuna ikiye bölünerek çoğalır. Kültürü yapılabilir.Kistleri 6 - 8 /ı boyunda, 4 ¡j. kadar eninde ve ovaldir. Kist oluşurken nükleus ikiye bölünür. Meydana gelen iki nükleus iki uca yakın yerleşir. Bunların tekrar bölünmesi ile dört nükleuslu olgun kistler oluşur.

Patogenez ve klinik belirtiler

E. hominis barsakta en çok çekum bölgesinde yerleşir. Burada bakteriler ve barsak içeriğindeki besin maddeleri ile beslenir. Dokuya zarar vermez ve klinik belirtiye neden olmaz.

Tanı

Mikroskop muayenesiyle dışkıda trofozoitleri veya kistleri görülerek tanı konur.

Tedavi

Tedavi gerekmez. Genellikle birkaç gün veya haftada kendiliğinden barsaktan kaybolur.EpidemiyolojiDışkı ile çıkarılan kistlerin sindirim yolundan alınmasıyla bulaşır. Daha ziyade sıcak ülkelerde ve seyrek olarak rastlanır. Sulu dışkılarda daha sık bulunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp