Enjeksiyona Hazırlık

Enjeksiyona Hazırlık : Enjeksiyonla verilmesi gereken ilaçlar iki biçimde bulunur:- Suda, yağda eriyik halinde.- Sulandırılmaya hazır toz halinde.Enjeksiyon yoluyla kullanılacak ilaçlar ampul ya da tepesinde kauçuk bir tıpa bulunan ve metal bir kılıfla kapanmış flakonlar biçimindedir.

• İlaç eriyik halinde ise:- Steril ambalajından çıkarılan enjektörün ucuna steril iğne geçirilir. Ampuldeki sıvı, ampul yavaşça sallanarak aşağıya indirilir. Ampulün boynu küçük bir eğe aracılığıyla çizildikten sonra parmakla desteklenerek kırılır. Parmağı cam kırıklarından korumak için bir miktar pamuk kullanılır. Üretimi sırasında boyun kısmı zayıflatılmış ampuller doğrudan kırılabilir.- Ampul sol elin baş ve işaret parmakları arasına alınır.

Enjektör ise sağ elin baş ve yüzük parmaklan arasında tutulur ve iğne dışarıya değdirilmeden ampulün içine sokulur.- Piston yavaş yavaş geri çekilir; sıvı enjektöre geçer, iğne ampulün ucuna erişmezse, ampul ters çevrilir ve içindeki ilaç enjektöre çekilir.- İlaç lastik tıpalı bir flakondan çekilecekse, önce tırnak ya da çakı ile flako- nun metal muhafazası açılır. Lastik tıpa alkolle dezenfekte edildikten sonra steril enjektöre eşit oranda hava ve istenilen miktarda steril su alınır. İğne ile lastik tıpa delinerek, flakonun içine emilen hava ve su verildikten sonra ilaç enjektöre çekilir.

• İlaç toz halindeyse:- Yukarıda tanımlandığı gibi gerekli miktarda fizyolojik eriyik ya da iki kere arındırılmış su alınır.- Tıpa, alkol-iyot karışımı gibi güçlü bir antiseptikle dezenfekte edilir. Kaim bir iğne tıpadan içeri sokulur.- Sıvıların zerki: İlaç hemen erirse sıvı enjektöre çekilir; erimemesi durumunda iğne şınngadan ayrılır ve erime tamamlanıncaya değin flakon sallanır.- Enjektöre hava alınır ve bu flakona verildikten sonra piston geri çekilir.- Enjeksiyon için iğne enjektöre takılır: Enjektördeki hava dışarıya bir damla sıvı çıkana kadar itilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp