emzirme teknikleri videolu

Emzirme : Her memeli hayvanda olduğu gibi insanlarda da ilk gıda anne sütüdür. Bu gıda, anne memesinden emzirme dediğimiz olay ile bebek tarafından alınır.Doğumdan sonraki loğusalık dönemi boyunca süt yapımı gittikçe artar ve 15 günde maksimal bir seviyeye, ortalama günde 800-1800 mlt.ye ulaşır. Emzirme bırakılırsa memede gelişim zayıflar ve süt salgısı yavaş yavaş azalır.Memeli hayvanların, türlerine özgü bir süt yapıları vardır.

Sütün ana maddeleri protein, yağ, süt şekeri ve minerallerdir. Doğumdan sonra ilk günlerde gelen ve yoğunluğu fazla olan süte kolostrum denir.Vitamin ve antikor açısından sütten daha zengindir, inek sütü ile anne sütü arasında da farklar vardır. İnek sütünde protein ve tuzlar üç misli daha fazladır. Ayrıca yağ asitleri de fazla olduğundan bebeğin bağırsağını tahriş eder. Anne sütünde insan türüne özgü bağışıklık maddeleri vardır. Bu maddeler ilk günlerde çocuğu hastalıklardan koruduğu için anne sütünün değeri inek sütüne oranla çok fazladır.

Emzirme tekniğini bilmek, oldukça önemli bir konudur. Doğumdan 6-12 saat sonra ilk emzirme yapılır ve 3-4 saatte bir emzirmeye devam edilir. Gece 8 saatlik ara verilir. İlkgünlerde çocuk gerekli gıdayı anne sütünden alamıyorsa, kilo ve su kaybını önlemek için arada şekerli su verilmelidir.Emzirme 10-15 dakikayı geçmemelidir. Uzun süre emzirmeler, meme başında çatlamalara ve dolayısıyla meme iltihaplarına yol açabilir. Zaten çocuk gerekli sütü 10-15 dakika içerisinde alır.

Çocuk, memeleri boşaltamıyorsa sütün triley denen bir pompa ile alınmasına gayret edilmelidir.Emzirme esnasında meme başı tamamıyla çocuğun ağzına girmeli, fakat burnundan nefes almaya devam edebilmesi için burun delikleri serbest bırakılmalıdır. Emzirmeden önce, bir bardak suya bir çay kaşığı karbonat konarakhazırlanan karışım ile meme başı yıkanarak steril bir gazlı bezle kurulanmalıdır. Emzirme bitince memebaşlarına koruyucu bir pomat sü rülerek yine temiz bir gazlı bezle ör tülmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp