Doymamış Yağlar Neden Daha Sağlıklıdır?

Doymamış Yağlar Neden Daha Sağlıklıdır? : Kompleks karbonhidratlar beslenmenin ana bölümünü oluşturduğu sürece, bu iyi yağlar en çok balık, ceviz, fındık, fıstık, zeytin, avokado, sebze yağlarında yer alır ve ya tekli doymamış yağ ya da çoklu doymamış yağ olabilirler. Hangisinin sağlık için daha iyi olduğuna dair değişik fikirler olmasına karşın şimdilik tekli doymamış yağlar daha avantajlı görünmektedir ancak her iki tür de kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcıdır. Tekli doymamış yağlar konusunda zengin gıdalar zeytin, badem, kanola ve yer fıstığıdır.

Zeytin yağı son yıllarda Kuzey Akdeniz kıyısında -Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa- yaşayan insanların uzun ömürlerine katkısı bulunduğu hipotezi nedeniyle elbette tüm dikkatleri üzerine çekmiştir. Akdeniz beslenmesi tekli doymamış yağlar bakımından, özellikle de zeytin yağı tüketiminde oldukça zengindir. Bu beslenme göreceli olarak yağ bakımından % 30-40 arasında yüksek bir beslenme olsa da bu kişilerin kalp hastalıkları oranları Amerikalılara göre çok daha düşüktür. Sonuçta birçok araştırmacı artık zeytinyağını ömrü uzatan bir anahtar olarak görmektedir. Benim görüşüme göre ise Amerikalılarla Akdenizliler arasında temel beslenme farkı zeytin değil, bazı başka besinlerin tüketimidir. Akdenizliler bizden iki kat fazla meyve, balık; yüzde 66 daha fazla sebze ve yüzde 20 daha fazla bakliyat tüketir, yediğimiz etin ise ancak yarısını yerler.

Çoklu doymamış yağlar mısır, pamuk tohumu, yalancı safran, susam, soya, ay çiçeği ve cevizde yer alır. Balık yağları ve özellikle somon, uskumru, ringa, sardalya, ton, hamsi, kılıç balığı, alabalık, pisi balığı gibi soğuk su balıklarından ve ıstakoz, karides ve istiridyeden elde edilen yağlar omega 3 yağ asitleri de dahil olmak üzere çoklu doymamış yağ bakımından zengindir. Bu çoklu doymamış yağların kandaki pıhtılaşma ihtimalini azaltarak kalp krizi riskini düşürdüğü ve kolesterol seviyelerini azalttığı gibi kan basıncını düşürücü bir etkisi de olduğu söylenmektedir. Omega 3 yağ asitlerini almanın en iyi yolu balık yemektir.“Doymamış yağ iyidir” kuralına bir istisna margarinde yer alan hidrojene edilmiş yağdır.

Margarinlerin paketlerini okuduğunuzda çoğunun hidrojene edilmiş yağ içerdiğini görürsünüz. Hidrojene etmek, yağın oda sıcaklığında sertleşmesini sağlayan bir işlemdir ve söz konusu bitkisel yağ bile olsa bu işlem doymamış yağı doymuş yağa yaklaştırır. Trans yağlar ve trans yağ asitleri olarak da tanımlanan hidrojene edilmiş bitkisel yağlar şeker, pasta, kek karışımları gibi birçok üründe ürünün ömrünü uzattıkları ve şeklini geliştirdikleri için yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ancak bu avantajların bir bedeli vardır. Hidrojene yağlar HDL kolesterol seviyelerini düşürüp LDLkolesterol seviyelerini artırır.

Bazı margarinler hidrojene yağsız hazır- lanmaktadır bu paketlerde “trans yağ içermez” ibaresi yer alır ancak yine de bol miktarda paketli, işlenmiş gıda kullanıyorsanız tamamen hidrojene yağsız yaşadığınız söylenemez.Yağlar “iyi” ya da “kötü” de olsa, kolesterol seviyenizi artırsa da azaltsa da eğer Amerikan tarzında beslenmekteyseniz en doğru yaklaşım daha az yağ tüketmektir. Örneğin daha fazla zeytin yağı tüketerek kolesterol seviyenizi düşüreceğiniz miktar, bunun yerine daha fazla kompleks karbonhidrat tüketmenizin getireceği fayda yanında son derece iddiasız kalacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp