Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu Nedir? :

Trizomi 21 ya da mongolizm olarak da adlandýrýlan down sendromu, vücut hücrelerindeki kromozom sayýsýnýn anormal olmasý sonucu ortaya çýkan, bir hastalýktan ziyade genetik bir anormalliktir.

Kromozomlar, vücut hücrelerinin çekirdeklerinde bulunur. Bu yapýlarla birlikte bizim karakterimizi, yapýmýzý oluþturan genler de bu kromozomlarýn üzerinde bulunur. Ýnsan vücut hücrelerinin çekirdeklerinde 23 çift, toplam 46 kromozom bulunur. Down sendromunda 21.kromozomda fazladan bir genetik materyal vardýr. Yani bu kromozomun iki tane olmasý gerekirken, down sendromlu kiþilerde üç tanedir. Toplam kromozom sayýsý 47 olur. Down sendromlu çocuklarda farklýlýk olmasýnýn sebebi budur. Fakat bu farklýlýða neden olan faktörün henüz ne olduðu bilinmemektedir.

Böyle bir anormalliðe sahip olan anne karnýndaki bebek genellikle geliþemez ve hayatýný kaybeder. Eðer geliþebilir ve bebek doðmayý baþarýrsa Down sendromlu olarak doðmuþ olur. Kromozomlarda meydana gelen farklýlýk sonucu ortaya çýkan hastalýklar arasýnda en sýk görülendir. Bebek doðduktan sonra muayene sýrasýnda bu sendrom farkedilir.

Çocuðunuzun fiziksel görünümü diðer çocuklardan biraz farklý olabilir, bir takým saðlýk sorunlarý bulunabilir. Fakat unutmayýn ki, bazý çocuklarýn sarý saçlý, bazýlarýnýn mavi gözlü olmasý gibi sizin çocuðunuzun da Down Sendromlu olmasý bir genetik farklýlýktýr.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp