Dolaşım Bozuklukluğu Belirtileri Nelerdir

Dolaşım Bozuklukluğu Belirtileri Nelerdir

1-Deride solgunluğa ilaveten soğukluk
2-Soğuğa karşı aşırı duyarlılık
3-Bazen kafadaki damarların tıkanması sonucunda bozukluğa eşlik eden migren ağrıları
4-Damar krampı ve ağrısı
5-İlerlemiş durumlarda uvuzlarda morarma veya mavimsi renk
6-Baş dönmeleri
7-Sıkıntı, depresif ruh hali
8-Görme ve unutkanlık sorunları Belirtilen tüm belirtilerin birden gözükmesi beklenemez.

Nedeni sempatik sinir sistemi etkilerinin insandan insana farklılık göstermesindendir.

Zayıf Dolaşımın Sebepleri Nelerdir?

Bacaklar ve ayaklardaki zayıf kan dolaşımı bu bölgelerdeki dokuların zarar görmesine neden olabilen bir durumdur. Artan yaş haricinde bu soruna neden olabilen bir çok başka faktör vardır. Bunlar genetik, yaşam tarzı faktörleri ve tıbbi koşullardır.

Ayaklardaki dolaşım yetersizliğinin en yaygın nedenlerinden biri periferik arter hastalığı olarak da bilinen periferik vasküler hastalıktır. Bu durum kalp ve beyinden uzak olan büyük arterlerin tıkanması veya daralması ile karakterizedir. Özellikle ekstremitelerde, ayak ve bacaklarda görülür. Periferik damar hastalığının nedenleri farklılık gösterebilir ancak en yaygın neden aterosklerozdur.

Ateroskleroz, kolestrol gibi yağ türevi bir maddeyle damar duvarlarının daralmasıdır. Kan damarlarının daralması, kan pıhtısı oluşumu ve kan akışının ani tıkanması gibi inflamatuar durumlar, bu tabloya neden olabilir. Ayaklardaki dolaşım yetersizliği ile bağlantılı diğer tıbbi durumlar tiroid bozuklukları, böbrek sorunları, karaciğer hastalıkları, varis ve Raynaud hastalığıdır. Ateroskleroz periferik arter hastalığının en sık sebebi olmakla birlikte, risk faktörleri her iki hastalık için benzerdir. Bu risk faktörleri diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolestrol gibi tıbbi durumlar olabilirken; sigara, aktif olmayan yaşam stili ve egzersiz azlığı gibi sosyal faktörler de olabilir. Hatta hamilelik bile başlı başına bu durumun sebebi olabilir. Hastalığın şiddeti ve semptomları kişiden kişiye göre değişebilir.

Dolaşım Bozukluğuna İyi Gelen Bitkiler

Mümkün olduğunca bol C vitamini alın, çünkü o toplardamar duvarlarını güçlendirir. C vitamini en fazla, kivi, portakal, limon, greyfurt, domates ve maydanozda bulunur.

Soğanın ve sarımsağın etken maddeleri, kanda pıhtı oluşumunu gerçekleştiren maddelerin etkisini azaltır.

Açık havada gezintiye çıkmak veya yüzmek, kan dolaşımı bozukluklarına karşı alınabilecek etkili önlemlerdir.

1. tarif
Sarımsak ve soğan bol miktarda çiğ ya da pişirilerek yenir.

2. tarif
Adaçayı, papatya, söğüt yaprağı, portakal çiçeği, ayni sefa çiçeği, biberiye, mentollü nane, kuşburnu, alıç veya çiçeği, iğdenin çiçeği, mercan köşk, karabaş otu, oğul otu, tarhun, fesleğen, ayrı ayrı veya bir kısmı karıştırılıp aç veya tok karnına 1-2 bardak içilir.

3. tarif
Lahana, havuç, elma, kiraz, armut, ahududu, böğürtlen meyvesi, pırasa, kereviz bol miktarda yenir.

Diyabet, yüksek kolesterol ya da kan basıncı gibi sağlık problemleri ile karşılaşmamak için, kan dolaşımı bozukluğu sorununa acilen hal çare bulmalısınız. Tedavi edilmeyen kan dolaşımı bozukluğu, tüm bu sağlık problemlerine neden olabileceği gibi kalp krizi, demans, kan pıhtılaşması gibi sorunlarında ortaya çıkmasına zemin hazırlar.

Dolaşım Bozukluğu Nedenleri
Kan dolaşımında zayıflık pek çok nedenden kaynaklanabilir fakat bunlardan en yaygın görüleni damar sertleşmesidir. Düşük kan dolaşımından muzdaripseniz diğer olasılıklar da söz önüne alınmalıdır.

Damar Sertleşmesi
Vücutta kan dolaşımının zayıflamasının pek çok nedeni vardır. Kan damarlarının sertleşmesi anlamına gelen damar sertleşmesi bunların en yaygın görülenidir. Kan damarlarının sertleşmesi; vücuda kan pompalanmasını güçleştirir, en dikkat çeken bölgeler ise eller ve ayaklardır.

Bu durum; yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi nedenlerle arter duvarlarında atık birikmesiyle oluşur. Sigara kullanımı ve yaşlanma gibi nedenler de damar sertleşmesine yol açabilir.

Damar sertliğine neden olmasının dışında, diyabet ve yüksek kolesterol vücutta biriken ve saklanan atık miktarının artmasına sebep olur. Bu atıklar kan damarlarınıza yapışır ve alanı kan akışını engelleyecek şekilde daraltır. Vücutta kan pompalama ne kadar zorlaşırsa kan dolaşımı o denli zayıflar. Kötü beslenme hem bu durumun oluşmasına neden olur hem de vücudunuzu, dolaşım sisteminizi destekleyecek besinlerin mahrum bırakır.

Bazı durumlarda, dokularda ya da hücrelerde yabancı maddeler sıkışabilir ve ardından hücreler atık olarak onları kana atacağından dolaşımı zayıflatabilir. Bu dokular da damarlarınızın duvarına yapışarak kan dolaşımınızı zayıflatabilir.

Venöz Tromboz
Kan dolaşımı bozukluğu olan bazı insanlar; venöz tromboz ya da derin ven trombozundan muzdarip olabilir. Bu hastalık genelde bir kan pıhtısının damarda kalması ve iltihaba neden olmasıyla oluşur. Bu durum genelde etki gören damar çevresinde hassasiyet, cilt renginde bozulma ve şişmeye belirtileri gösterir. Bazı hastalarda yakın bölgelerde hastayı rahatsız edecek su toplamaları da görülmektedir. Bu durumdan muzdarip kişilerde sadece zayıf kan dolaşımından değil neden olan kan pıhtısının başka bir dokuyu zedelemesinden de endişe edilir.

Yetersiz Egzersiz
Sık sık egzersiz yapmamak da kan dolaşımını yavaşlatabilir. Uzun süre aynı sabit pozisyonu koruduğunuzda kalça ve bacaklar tembelleşir bu da kan dolaşımını zayıflatır. Kötü beslenme ve sigara ile egzersiz eksikliği birleştiğinde tehlikeli bir duruma yakalanma riskiniz artacaktır.

Dar Kıyafetler
Vücudu tam saran sıkı kıyafetler özellikle kalça bölgesinde kan dolaşımını yavaşlatabilir. Korse etkili külotlu çoraplar, dar gömlekler ve pantolonlar bu tip kıyafetlere örnektir.

Stres
Stres, özellikle ellerde ve ayaklarda dolaşım bozukluğuna neden olabilir. Stres omuzlardaki ve boyunlardaki kaslarda düğümlenmeye neden olabileceğinden kalbe ve önemli organlara giden kan akışını zayıflatabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp