Dolaşım Bozuklukları Neden Olur

Dolaşım Bozuklukları Neden Olur

Bacaklar ve ayaklardaki zayıf kan dolaşımı bu bölgelerdeki dokuların zarar görmesine neden olabilen bir durumdur. Artan yaş haricinde bu soruna neden olabilen bir çok başka faktör vardır. Bunlar genetik, yaşam tarzı faktörleri ve tıbbi koşullardır.

Ayaklardaki dolaşım yetersizliğinin en yaygın nedenlerinden biri periferik arter hastalığı olarak da bilinen periferik vasküler hastalıktır. Bu durum kalp ve beyinden uzak olan büyük arterlerin tıkanması veya daralması ile karakterizedir. Özellikle ekstremitelerde, ayak ve bacaklarda görülür. Periferik damar hastalığının nedenleri farklılık gösterebilir ancak en yaygın neden aterosklerozdur. Ateroskleroz, kolestrol gibi yağ türevi bir maddeyle damar duvarlarının daralmasıdır. Kan damarlarının daralması, kan pıhtısı oluşumu ve kan akışının ani tıkanması gibi inflamatuar durumlar, bu tabloya neden olabilir. Ayaklardaki dolaşım yetersizliği ile bağlantılı diğer tıbbi durumlar tiroid bozuklukları, böbrek sorunları, karaciğer hastalıkları, varis ve Raynaud hastalığıdır. Ateroskleroz periferik arter hastalığının en sık sebebi olmakla birlikte, risk faktörleri her iki hastalık için benzerdir. Bu risk faktörleri diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolestrol gibi tıbbi durumlar olabilirken; sigara, aktif olmayan yaşam stili ve egzersiz azlığı gibi sosyal faktörler de olabilir. Hatta hamilelik bile başlı başına bu durumun sebebi olabilir. Hastalığın şiddeti ve semptomları kişiden kişiye göre değişebilir.

Dolaşım Bozuklukları Belirtileri Nelerdir?

Ayak ve bacaklardaki zayıf kan dolaşımı altında yatan nedene hem de durumun ciddiyetine bağlı olarak değişebilen çeşitli semptomlara neden olabilir.

Aşağıdakiler, bu durumun en sık görülen belirtilerinden bazılarıdır;

-Çoğu durumda, bu belirtiler yavaş yavaş geliştirmektedir ve bu durumun erken aşamalarında kramplar, ayaklarda ve bacaklarda ağrı gibi semptomlar görülmektedir.
-Bazı insanlarda bu ağrı ve kramplar dinlenmeyle azalır ve yürüme gibi bazı günlük aktiviteler ile tekrarlar. Bu durum genellikle hastalığın ilk aşamalarında görülür ve kaslara giden zayıflamış kan akımı nedeniyle gerçekleşir.
-Durum kötüleştikçe etkilenen kişide ağrı ve kramplar uyku ve dinlenme sırasında da görülmeye başlar. Yani uzun süre hareketsiz kaldıklarında bile bu semptomlar görülebilir. Bu durum kasların çalışması için gerekli kan akımının olmaması nedeniyle gerçekleşir.
-Ağrı ve kramp dışında, etkilenen insanların bazılarında ayaklarda şişme gelişebilir. Sık sık soğuk ayaklar ile karşılaşabilirsiniz, bu ayaklardaki düşük kan akımının bir göstergesidir. Soğuk ayaklar genellikle geceleri yatmadan önce, hareketsiz kalındığında veya belirli gıdalardan sonra görülür.
-Bazılarında bir kan pıhtısı oluşumu nedeniyle kan akımının aniden kesilmesi ani ve ciddi bir bacak ağrısına yol açabilir. Bu derin ven trombozu denilen bir durum nedeniyle gerçekleşir.
-Ayrıca bu durumdan etkilenen bacaklarda kolay iyileşmeyen kesik ve yaralar görülmektedir. Bu durum ayrıca azalmış saç ve tırnak büyümesine neden olabilmektedir. Bazı vakalarda etkilenen bacak mavimsi bir renk alabilir.

Yukarıdaki belirtiler dışında, sıklıkla yorgunluk eşlik edebilir. Ayrıca iyileşmesi zaman alan ülserler ve yaralar gelişebilir. Bu bölgelerdeki deri ince ve parlak bir hal alabilir.

Dolaşım Bozuklukları Tedavi Nasıl Yapılır?

Uygun kan dolaşımı insan vücudununun düzgün işlemesi için gereklidir bu durumda, kan dolaşımında bir sorun olduğundan şüphelenilen durumlarda acil tıbbi yardım istemek çok önemlidir. Ayaklardaki zayıf kan dolaşımı bazı ciddi sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir. Ayaklarda dolaşım yetersizliğinin tedavisinde kah pıhtılarını önleyici ilaçlar, tıkalı damarları açmak için anjiyoplasti ve kan şekerini kontrol edici ilaçlar kullanılır.

Sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri, ayaklardaki zayıflamış kan akımını değişikliklerinin düzeltilmesinde ve semptomların azalmasında faydalıdır. Su alımını arttırmak ve ayaklarınıza masaj yapmak da bir ölçüde faydalı olabilir. Sorun ile ilgili olarak özel olarak tasarlanmış bazı ürünler vardır. Kendinizi sıcak tutmaya ve uzun süre hareketsiz kalmamaya dikkat edin. Uygun ve zamanında tedavi bu sorunu çözmede ve daha fazla komplikasyon gelişmesinin önlenmesinde önemlidir. Ayaklardaki dolaşım sorunları göz ardı edilmemelidir. Eğer sorunlarınız şiddetli ya da devam ediyor ise mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Dolaşım Bozukluğu Nedir

Dolaşım bozukluğu, vücudumuzda damarın olduğu her dokluda ve organda meydana gelebilir. Genel olarak baktığımızda esas neden özellikle altta yatan sistemik bir hastalıktır. Altta yatan bu hastalık, hipertansiyon, şeker hastalığı, damar sertliği diye bilinen kanda kötü kolesterol düzeyinin yükselmesiyle seyreden ateroskleroz, sigara içme alışkanlığı, kalıtsal hastalıklar olabilir. Bu hastalıkların etkisiyle damar duvarı bozulur, daralmaya başlar ve ardından tıkanmalar meydana gelebilir. Bu dolaşım bozukluğu kalp damarlarında olursa şiddetli göğüs ağrıları olur, ilerlerse kalbi besleyen damar aniden tıkanır ve kalp krizi dediğimiz klinik tablo oluşur, beyin damarlarında olursa felç ya da inme dediğimiz hastalık meydana gelir, bu durum diğer organlarımızda da meydana gelebildiği gibi eğer el, kol ve bacak gibi uzuvlarımızda meydana gelirse gangren dediğimiz çok kötü hastalıklar meydana gelebilir. Tüm bu hastalıklar ortaya çıkmadan önce mutlaka çeşitli bulgular verir. Bunlar dışında Buerger hastalığı, Raynaud hastalığı, periferik arter hastalığı dediğimiz bazı hastalıklar da atardamarlara ait dolaşım bozukluklarından birkaçıdır. Venöz yetersizlik, varis, tromboemboli denilen bazı hastalıklar da toplardamar hastalıklarıdır. Tüm bu yukarıda adı geçen hastalıklarda dolaşım bozukluğu vardır, bu dolaşım bozuklukları, insanın yaşam kalitesini bozar ve ilerlerse yaşamı bile sonlandıracak kadar tehlikeli durumlara yol açabilir.

Ozon tedavisi damarları genişleterek, kanın oksijen yoğunluğunu artırarak, kanın akışkanlık özelliğini ve kanın dokulara oksijen bırakma kapasitesini artırarak, dokulardaki kılcal damar ağının gelişmesini sağlayarak dokuların daha iyi beslenmesini sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirerek yaraların iltihaplanmasını engeller, ağrı kesici özelliğiyle damar tıkanmasına bağlı ağrıların hızla geçmesini sağlar. Ozon tedavisi ardından dokuların kanlanmasının düzelmesi, derinin renginin normale dönmesiyle ve ağrıların geçmesiyle anlaşılır. Yani ozon tedavisi alarak vücudumuzda gelişebilecek kalp krizi, inme ya da felç, gangren, varislere bağlı ağrılar gibi birçok şiddetli hastalığın ortaya çıkma ihtimali azaltabiliriz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp