Diyabetin Sebep Olduğu Hastalıklar

Diyabetin Sebep Olduğu Hastalıklar : Bir kişide diyabet hastalığı yoksa ve orta yaşlarda ise kardiyovaskuler (kalbe bağlı) hastalık riski orta derecede artmaktadır.Diyabet gelişimi ile birlikte bu risk çok yükselir. 
 
Diyabetin kronik komplikasyonlarının da bu safhada ortaya çıkan değişikliklerle ilişkili olduğu ileri sürülmektedir. Sıkı glisemi kontrolünü sağlamanın yanı sıra kan basıncı ve lipitlerin de hedef düzeylere düşürülmesi ile bu komplikasyonların azaltılabileceği klinik çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bununla beraber bu hastalığın toplum sağlığına yükü çok yüksektir. Diyabetzamanla kalp, damarlar, göz, böbrek ve sinirlerde yapısal değişikliklere yol açabilir.

1- Kardiyovasküler(kalp) Hastalıkları

Diyabet koroner arter hastalığı ve inme (felç) riskini 2-4 kat artırır. Diyabetlilerin %60-75''''''''i kardiyovaskuler hastalıklar (koroner arter hastalığı ve inme) nedeniyle kaybedilmektedir.

2- Diyabetik Ayak Ülserleri


Diyabetlilerde hem periferik noropati hem de iskemi sebebiyle ayak ülserleri ve nihayetinde amputasyonlar sık gorulur. Çalışmalar, travmatik nedenler dışında, ayak amputasyonuna yol açan sebeplerin %50''''''''sinin diyabetten kaynaklandığını göstermektedir. Dünyada her 30 saniyede bir, diyabetik ayak ülseri nedeniyle bir hastanın ayağının kesildiği tahmin edilmektedir.

3- Diyabetik Retinopati 

Diyabetin gözün üzerine etkisidir. Diyabet körlüğe neden olan ilk üç hastalık içinde yer almaktadır. Diyabetin bu komplikasyonu retinadaki küçük damarların uzun sureli hiperglisemiye bağlı olarak tahrip olması sonucu gelişir. Diyabet süresi 15 yıla ulaşan diyabetlilerin %2''''''''sinde korluk ve %10''''''''unda ciddi görme kaybı geliştiği bilinmektedir.
 
4- Diyabetik Nefropati

Diyabet, en önemli kronik (sürekli) böbrek yetersizliği nedenlerindendir. Diyaliz ünitelerinde tedavi gören hastaların %50''''''''si diyabetlidir. Diyabetli hastaların%10-20''''''''si böbrek yetersizliği nedeniyle kaybedilmektedir.
 
5- Diyabetik Nöropati

Uzun süreli diyabetin periferik ve otonom sinirlerde yol açtığı bozukluklardır. Diyabetlilerin %50-70''''''''inde diyabetik noropati gelişir. En sık görülen belirtiler ayaklarda (ve bazen ellerde) uyuşma, yanma, karıncalanma, ağrı ve güçsüzlüktür. Bu belirtiler, noropa- tinin en sık görülen şekli olan distal simetrik polinoro- patiye bağlı olarak gelişmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp