depresyon nedir belirtileri nelerdir

Ciddi depresyonu mutlaka bir psikiyatrisin tedavi etmesi gerekir. Hafif depresyonda doğal ve bitkisel maddeler tedaviye yardımcı olabilir. Hafif depresyon, yaşam tazımızı dengelemek ve pozitif enerji veren teknikleri uygulamakla kontrol altına alınabilir. Spor, egzersiz, yoga gibi rahatlatıcı bedensel faaliyetleri günlük hayatımıza katmak çok önemlidir. Bunların yanı sıra, sarı kantaron bilimsel olarak kabul edilen en yaralı antidepresanlardan biridir. Hafif ve orta depresyonda, klasik olarak kullanılan antidepresan kadar etkili olduğu görülmüştür. Uzun süre kullanılabilen sarı kantaron bitkisi, bırakıldıktan sonra ruhsal durumda ani bir bozulmaya meydan vermez. Omega 3 ve bazı ayurveda preparatları ile sara kantaron, melisa çayı ve meyan kökü depresyondan korunmada yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin depresyon nedenli olduğu bilimsel olarak açıklandığı için, meyan kökünün depresif sinirsel hastalıklara karşı da iyi bir ilaç olarak kullanılabileceği görülmüştür. Kırmızı pul biber, nane, limon fesleğen, zencefil ve gülsuyu ferahlık veren baharatlardır. Beyaz un, beyaz şeker, kırmızı et gibi hazmı zor ve ağır gıdaların fazla yenmesi sinir sistemini olumsuz etkiler. Özellikle tropikal tatlı sulu meyveler, turuncu, kırmızı sebzeler ve meyveler canlılık vererek, kendimizi daha iyi hissetmemize yardımcı olur. Derin dinlenme için zaman ayırmak ve meditasyon, yoga, bazı dini ritüeller, reiki ve evrensel enerji gibi bazı spiritüel teknikleri uygulamak zamanla biriken stresin depresyona dönüşmemesi için faydalıdır. Son yıllarda' yapılan bazı araştırmalar sonucunda, manevi açıdan boşlukta olan kişilerin daha sık depresyona yakalanabildiklerini ortaya çıkarmıştır.

Pratik Bitkisel Formüller

- 1-2 granül lavanta, çok az nane ve gül yaprağından karışım bir çay yapıp, günde 2-3 fincan çay içilmelidir.

- Adaçayı çayından sabah ve akşamları günde 2-3 fincan içilmelidir.

- Lavanta, melisa, gülsuyu, limon, paçuli, sandal ağacı, kırmızı pul biber ve nane kokularını sık sık koklamanın da olumlu etkileri vardır.

Kainat Eczanesinden Önerilen Bitkiler

Meyan kökü (Glycyrrhiza glabra): Meyan kökü anti depresan bileşikler bakımından çok zengindir. Meyan kökü günde 3 bardağa kadar makul miktarlarda alındığı takdirde güvenlidir. Uzun süreli kullanımlarda yada belirtilen miktardan fazla alınması halinde, baş ağrısı, uyuşukluk, vücutta aşırı tuz ve su tutulması, aşırı potasyum kaybı ve yüksek tansiyona neden olabilir.

Sarı kantaron (Hypericum perforatum): Yapılan araştırmalar, bitkinin içeriğindeki aktif bileşiklerden biri olan hipersinin anksiyetenin, depresyon ve değersizlik hissi gibi durumların tedavisinde çok önemli ilerlemeler sağladığını ortaya koymuştur. Ciddi derecedeki depresyon hastalarının en büyük sıkıntısı olan uyku düzensizliklerini tedavi eden bir özelliğe sahiptir. Bir bardak kaynamış suya ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaronu 10 dakika kadar demlenmeye bırakın ve sonra için. Dr. Varro Tyler'e göre, 4 ile 6 hafta boyunca, günde 1 yada 2 bardak bu çaydan içilirse, son derece etkili olur. Eğer hamileyseniz, sarı kantaron kullanmayın ve kullanırken şiddetli güneş ışığına maruz kalmayın çünkü bu bitki, cildi güneşe karşı daha hassaslaştırmaktadır.

Biberiye (Rosmarinus officinalis): Biberiye yağı aroma terapistlerin depresyon tedavisinde kullandıkları en önemli malzemelerden bir tanesidir. Biberiye yağı merkezi sinir sistemini uyaran sineol adlı bir bileşik içerir. Aroma terapistlerin depresyon tedavisinde kullanılmasını önerdikleri diğer bitkisel yağlar ise, bergamot, fesleğen, papatya, adaçayı, yasemin, lavanta, portakal çiçeği yağı, muskat ve ylang ylang yağlarıdır. Bu yağlar yalnızca haricen kullanılır.

Semizotu (Portulaca oleracea): Semizotunu eğer doğru yiyorsanız, sadece yemek bile depresyonda etkili olabilir. Magnezyum ve potasyum mineraller içeren besinlerin antidepresan etkileri olduğu bilinmektedir. Semizotunun kuru ağırlığı dikkate alındığında, içeriğinin yüzde 16'sından fazlası antidepresan maddedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp