Demir Eksikliði Tedavisi

Demir Eksikliði Tedavisi : Tedavi aþamasýnda demir eksikliði anemisinin nedenini tanýmlamak çok önemlidir. Demir eksikliði, diyet ile arttýrýlan demirin arttýrýlmasý ile giderilemeyebilir. Ýlaç þeklinde ek olarak verilmesi gerekebilir.

Aðýzdan ilaç olarak alýnan demir, ferröz sülfat formundadýr. En iyi demir emilimi aç karnýna olmasýna raðmen pek çok insan buna katlanamaz ve gýda ile almak ihtiyacýný duyar. Süt ve anti-asit türü ilaçlar demir emilimini engelleyebileceðinden demir ile alýnmamalýdýrlar. C vitamini demir emilimini arttýrýrken hemoglobin üretiminde de önemli yer tutar.

Diyet ile alýnancak miktar yeterli olmayacaðýndan gebelik ve emzirme dönemi sýrasýnda kadýnlarýn demir haplarý kullanmalarýna ihtiyaç vardýr.

Demir tedavisine baþladýktan iki ay sonra hemoglobin düzeyi normale çýkacaktýr, ancak çoðunlukla kemik iliðinde olan demir depolarýný doldurmak amacý ile tedaviye 6-12 ay daha devam edilmelidir.

Damar içerisine veya kas içerisine uygulanabilecek demir ilaçlarý da aðýzdan alýma dayanamayan hastalarda kullanýlabilir.

Demir eksikliði anemisi tedavisi altta yatan nedene ve durumun aðýrlýðýna göre deðiþir. Tedavi yöntemleri arasýnda beslenme tarzý deðiþiklikleri, takviyeler, ilaçlar ve cerrahi giriþim bulunur.
Aðýr demir eksikliði anemisi hastanede yatarak tedavi gerektirebilir, kan nakli, demir enjeksiyonlarý veya damardan demir tedavisi uygulanmasý gerekebilir.
Demir eksikliði anemisinde tedavinin amaçlarý altta yatan nedeni iyileþtirmek ve alyuvar, hemoglobin ile demir düzeylerini normale getirmektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp