Demanslı Hastanın Etrafta Dolaşması

Demanslı Hastanın Etrafta Dolaşması :

DEMANS

Düşünmesi ve bilinçli davranması bozulmuş olan ileri aşamalı demans hastaları için en nemli sorun güven içinde olmalarıdır.

Bazı demans hastaları evden çıkıp amaçsızca dolaşmak eğilimindedir;

Bu durum kaybolma ve diğer tehlikelere neden olabilir. Hasta yön bulma problemi yaşıyor ise evden yalnız başına ayrılmasına izin verilmemelidir. 
 
Hastanın her zaman üzerinde taşıyacağı künyesinde kimlik ve acil durumlarda aranacak kişilerin telefonlarının olması güvenlik açısmdan önemlidir. Hasta kaybolur ise diğer yakınlarına, komşulara ve polise derhal haber verilmelidir.Hasta bulunup eve döndüğünde kızmamak, bu duruma deman hastalığının sebep olduğu unutulmamalıdır.

Özelliklere akşamları evin kapısı kilitlenmelidir.

Evimizdeki Demanslı hastanın ev içerisindeki güvenliği önemlidir.Hastanın yaşamaya alışkın olduğu mekandan hastayı koparmamak önemlidir. Çünkü hasta o evin içindeki eşyaların yerlerini nasıl kullanılacağını bilmektedir ve bu tür hastalar için bu durum çok önemlidir. Eğer hasta, belli dönemler bakıcıların değişmesi nedeniyle ev değiştirecek olursa iyi bildiği önemli eşyalarında beraberinde götürülmesi sağlanmlıdır. Bu yemek yediği tabaktan kaşığına kadar dahi olabilir. 
 
Çünkü hasta bu eşyaların nasıl kullanılacağını hem biliyor hem de yeni bir şey öğrenmeye zorlanmamiş olur.Hastanın geçmiş yaşamındaki deneyim ve alışkanlıklarını olabildiğince devam ettirmeye çalışmak esasımız olmalıdır.Hastanın kalacağı mekandaki, evdeki basit önlemler hastanın güvenliği için önemlidir ve hastayı tehlikelerden uzaklaştıracaktır. Sonuçta bu hasta bizim yabancımız değil birinci derece yakmımızdır.
 
• Kapı ve pencerelerin güvenliğinden emin olmalıyız. Banyonun iç kilidini yanımızda bulundurmalıyız ki içer den yanlışlıkla kapı kapatılmasın. Yoksa hasta içer de kalabilir.
 
• Deterjanlar gibi kimyasal maddeler ulaşılması zor bir yerde saklanmalıdır. Bu çok önemlidir.
 
• Özellikle kullandığı ilaçları ve diğer ilaçları ortada bırakmamalıyız. Unutulmamalıdır ki özellikle kendi ilaçlarını benimdir der ve sahiplenir ve gizlice başkası almasın diye fazla fazla içer. Buna çok dikkat edilmelidir.
 
• Yerde bir şeylerin olması hastanın takılıp düşmesine sebep olabilir. Özellikle akşamlan evdeki aydınlatmanın yeterli olması çok önemlidir ve yerdede fuzuli şeyler bırakılmamalı, ev sade ve temiz olmalıdır.
 
• Hastanm gözetim olmadan yalnızken ocak/fırını kullanmasına izin verilmemelidir.

Orta yaşı geçtik, ileri yaşa geldik. Her insan gibi bizimde veya yakınımızdaki kişilerde Bunama yani Demans hastalığına yakalanma riskimiz, şansızlığımız var. Peki bu durumu önlemek için bir şeyler yapılamaz mı? Kendimizi Demans hastalığından, bu hastalığa yakalanmadan önce koruyamaz mıyız? İlla demans hastası mı olmalıyız. Bu durumu önlemede, nasıl bir yol çizmeliyiz.Aşağıda yazacaklarıma hep beraber dikkat edersek muhakkak ki çok faydalı olacaktır. Belki hastalığa yakalanmamızı tam önleyemeyebilir fakat erteler, uzaklaştırır, belki hafif geçirmemizi sağlar, belki çok ileri yaşlara ihtiyarlık döneminin ileri safhasına kadar erteler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp