Demans Hastalığı Belirtileri

Demans Hastalığı Belirtileri :

Demans hastası

ismini, adresini, telefon numarasını hatırlamıyor, hesap yapamıyor, kazandığı yetenek ve becerilerini kaybediyor, evinin odalarını karıştırıyor, eşyalarını bulamıyor. Hastalar kendi yemeklerini pişiremiyor, banyo ihtiyacını karşılayamıyor. Uzmanlar bakıma muhtaç hale gelen hastalara iyi bakılması gerektiğini söylüyor. Unutkanlık ve bunama hastalığı depresyon, düşük tiroid hormonu, beslenme ve vitamin eksikliğinden kaynaklanıyor. İleri yaşlarda ortaya çıkan unutkanlığın normal algılanmaması ve hastaların kendi haline bırakılmaması gerekiyor. Tıp henüz bu tür hastalığı tam manasıyla durduramıyor. Ancak beyni çalıştırıcı kitap okuma, bulmaca çözme gibi faaliyetler ve B12 vitamininin tüketilmesi bunamayı geciktiriyor. Uzmanlar hafızasından şikayeti olan bir kişinin sadece hafızasını değil, dilini, görsel, mekansal ve yönetsel becerilerini de teste tabi tutmalarının faydalı olacağını kaydetti.

Demans Nedir?

Demans Yunanca kökenli bir kelimedir. Yunanca Dementia “bunama” demektir. Demantia kelimesi, ”akıl” anlamına gelen ment sözcüğünün olumsuzluk (ia) ve “dan” (de) eklerini almasıyla oluşur.Demans bir semptomlar ve bulgular toplamıdır ve yaşlılığın doğal bir sonucu değil altta yatan bozukluğun göstergesidir. Halk arasında bunama olarak bilinen demans, kişilerde entelektüel fonksiyonların kaybı olarak tanımlanmaktadır. Demansta; hafıza, konuşma,dikkat, soyutlama, hesaplama ve gerçeği değerlendirme gibi fonksiyonlar zayıflamaktadır. Demansta beyin hücreleri (nöronlar) yavaş ve ilerleyici bir şekilde harap olur. Nöronlar arasında iletişimde bozulur. Beyin hücreleri sayısal olarak azalır ve nöronlar arası iletişimi sağlayan nörotransmiterler de daha az üretilir. Demans''''taki bilişsel bozuklukların başında bellek kaybı gelmektedir.Bellek kaybı,hatırlama yeteneğinin bir bölümü veya bütününün kaybolmasıdır.

Demans hastalarından bir diğeri de 73 yaşındaki Hamdiye Demir. "Para saklıyorum, nereye koyduğumu hatırlamıyorum." diyor. Dışarıya yalnız gidemiyor. Tembih edilen sözleri, hatırlamıyor. Yemek yaparken zorluk çeken Demir, sürekli ocağı kontrol ediyormuş.

62 yaşındaki Meliha Günay ise kaç rekat namaz kıldığını, alışverişte aldığı paketleri, evin anahtarını unutuyormuş. Günay, yaşadığı üzücü olayların unutkanlığa sebep olduğunu söylüyor.

Hastaları kendi hallerine bırakmayın

Unutkanlık ve bunama hastalıklarında yaşlılığın ve ailenin etkisi büyük. Çünkü hastalık riski, ailede daha önce görülmesiyle birlikte 4 kat artabiliyor.
Hastalık çoğunlukla yavaş ilerleyip beynin bilgilenme, davranışa dükme ve günübirlik yaşadığı bu hayatı bu bilgi ve davranışla sürdürme konularında beynin dolayısıyla kişinin yetersizliğe düşmesidir.Başta kişideki en büyük değişim, unutkanlık olmak üzere, konuşmada, bir işi becermede, kendini yönlendirmede yaşanan yetersizlikler, kişiliğinde ve davranışlarında bozulmalar, kendi başına hareket etmede, becermede kayıplar meydana gelir. Kişi bağımsızlığını kaybeder, başkalarına, yakınlarına bağımlı hale gelir.

Demansta ayrıca ezberlemede, yeni materyaller yada yeni şeyler öğrenmede, problem çözmede, sözel kapasite yani kendi başına bilinçli ve mantıklı konuşmada, matematiksel becerilerde bozulmalar, kayıplar olur. Demans 65 yaş üstündeki tüm insanların %5 - %1 l’inde gelişmekte ve 85 yaş üstündekilerin %50 kadarını etkilemektedir. Kalp hastalığı, kanser ve inmeden sonra ölüme sebep olan hastalıklar sıralamasmda dördüncü olan Alzheimer hastalığı yılda 100.000’den fazla ölümden sorumludur.
 
Demanslar, orta ve ileri yaşdaki kişilerde en çok yıkıma neden olan beyin hastalıklarıdır.
İnsan ömrünün uzaması ile birlikte, bu tip hastalıkların sayısı çoğalmakta ve buna paralel olarak hastalığın tanısı, tedavisi ile ilgili ekonomik yük de artmaktadır. Demanslar içinde en sık Alzheimer Hastalığı görülür. Bunu vasküler ve frontal lob demansları izler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp