Demans Evreleri

Demans Evreleri

• Bunama hastaları yani demans hastaları için giyinme ve soyunma, giyinmek için elbiselerini çıkarma sanıldığı kadar hem hasta için hem de bakan için kolay değildir.
 
• Kıyafetlerin uygun sırayla giyilmesi ve düğme- fermuar kullanımında zorluklara sıklıkla rastlanır. Fakat giyinmede uygun sırada çok önemlidir.
 
• Günün aynı saatinde soyunup-giyinme hasta için önemlidir ve sürekli hal alır ki bu iyi birşeydir.
 
• Hasta mümkün olduğunca kendi giyinmesi için desteklenmeli, bunun için geniş zaman ayrılmalıdır. Hasta yakmı sabırlı olmalı, yeterince beklemelidir. Aslında Demans hastaları için bu işlemleri kendilerinin yapması onlara fayda verir ve hastalığının ilerlemesini yavaşlatır.
 
 
• Hasta aynı ya da benzer türde kıyafetleri giymekte ısrar edebilir. Bu nedenle kıyafetleri giyim sırasıyla hazırlamak hem hastaya kolaylık sağlar hem de hastanın motivasyonuna katkı sağlar.
 
• Giyinme sırasında hastaya konuşarak destek vermek özellikle hastalığın ilerleyen sürecinde önemlidir. Bu giyinme sırasında hastaya kolaylık sağlar.
 
• Kıyafet seçiminde giyilmesi/kullanımı kolay ve yumuşak kumaşlı olanların tercih edilmesi hasta için önemlidir.
 
• Düğme-fermuar kullanımında güçlük varsa çift taraflı yapışkan bantlarcırt cırt bantların kullanılması hastaya kolaylık sağlayacaktır.

Demans Belirtileri

Alzeheimer hastalığı ise bir demans türüdür. Bu hastalıkta beyin hücrelerinde oluşan dejenerasyon sonucu zihinsel güç azalmakta ya da işlev göremez hale gelmektedir. Demansların yaklaşık içte ikisinden fazlasından Alzeheimer hastalığı sorumludur. Genellikle 50 yaş üstü insanlarda görülür.

Demans, bellek ve diğer bilişsel işlevlerde ilerleyici bir bozulma ile birlikte entelektüel yeteneğin yitirilmesi durumudur. Günlük yaşam aktivitelerinde kayda değer bir bozulma vardır. Günlük yaşam aktivitelerinden kasıt, sıradan yani kompleks olmayan aygıtların kullanımı, ev işlerini yapabilme, kendi kişisel bakımını yapabilme alışveriş, para kullanımı gibi faaliyetlerdir. Alzheimer hastasında ilk dikkati çeken belirtilerden biride hastanın yakın geçmişini hatırlayamamasıdır. Ayrıca depresyona da dikkat etmek gerekir. Herhangi bir hastalık olmamasına rağmen el becerilerinde bozulma görülebilir. Uyku bozuklukları, dil problemleri, nesneleri tanıyamama, yalnız başına seyahat edememe, evin yolunu bulamama ve koybolma gibi problemler olabilir. Hasta içinde bulunduğu durumu kavrayamaz, ancak yanlış giden bir şeyler olduğunun farkındadır. Hatta bu durum depresyona ve sinirliliğe neden olabilir. Depresyon varsa mutlaka tedavi edilmelidir.

Demans Hastalığı

Demans (Latince de- "uzak" + mens (masdar mentis) "mantık"), düşünce bozukluğudur. Halk arasında bunama da denir.

Demans, beyinde hasardan kaynaklanan ve ilerleyen bir bozukluk olup kişide yaşından beklenen beyin performansını gösterememesidir. Özellikle etkilenen bölgeler hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanlarıdır. Durumun ileri aşamalarında kişi zaman, yer ve kişi oryantasyonunu kaybeder.

Demans (Bunama)

Bunama-demans kişinin entelektüel ve sosyal yeteneklerinin, günlük fonksiyonlarını etkileyecek şekilde ilerleyici bir kaybıdır. Hastalık doğası gereği ilerleyici özelliktedir. Son yıllarda artış nedeni insanoğlunun uzun yaşaması ve gerekli tıbbi yardım alma kolaylığından dolayı hastalık tanısının daha kolay konmasıdır.

Demanslı bir kişide genellikle hafıza, düşünme, mantık yürütme, yer ve zaman tayini, okuduğunu anlama, konuşma, günlük basit işleri yapma gibi günlük işlevlerde bozukluklar görülür. Entelektüel fonksiyonlardaki bu aksaklıklar zamanla hastanın günlük yaşam aktivitelerini sürdürmesini olanaksız hale getirir. Bu durum, hastanın yıkanma, yemek yeme gibi günlük tüm ihtiyaçlarının bir başkası tarafından karşılanmasını zorunlu kılar.

Normal yaşlanma sürecinde beyin fonksiyonları bir miktar geriler ancak her yaşlıda demans belirtileri bulunmaz. Bunun en iyi ayırıcı kriteri kişinin kendi işlerini yardımsız olarak yapabilmesidir. Fiziksel hastalığı olmadığı halde günlük yaşam aktiviteleri (yemek yeme, giyinme, temizlenme vb.) için bile yardım gereken hastalarda demans düşünülmelidir. Yaşlıların çoğu hafızalarının eskisi kadar iyi olmadığından yakınmaktadır. Örneğin isimleri ve yapacakları işleri hatırlamakta güçlük çekerler. Bu demans anlamına gelmez.

Unutkanlık hastalığı yani bunama 65 yaşının üstünde olan insanların yaklaşık %15''inde görülür. Hastalığın görülme sıklığı yaşla doğru orantılı olarak artmaktadır. 80''li yaşlarda her iki yaşlıdan birinde bunama-demans görülmektedir. Özellikle yakın hafızası zayıflar ve yapılan sohbetler, çarşıdan alması gereken şeyler gibi günlük işleri unutmaya başlar. Fakat her unutkanlık bir bunama-demans belirtisi değildir. Örneğin anneniz pişirdiği yemeği size ikram etmeyi unutursa bu unutkanlıktır. Fakat yemeği pişirdiğini unutursa ortada ciddi bir problem var demektir. Günlük hayatta olabilecek bu tarz bir-iki olay sizi endişelendirmemelidir ancak unutkanlık olaylarında artan bir eğilim varsa bir nöroloji hekimine başvurmak doğru olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp