Damla Hastalığı Ve Perhiz

Damla Hastalığı Ve Perhiz

Acidirik'in kanla çoğalıp eklemlerde yerleşerek şiddetli ağrılar Yapması. Bu rejimin esası pürince fakir gıdalardır. Çünkü bu hastalıkta Pürin metabolizması bozulmakta ve bundan meydana gelen Asit ürik kâfi derecede dışarı atılmayarak kanda ve dokularda Yerleşmektedir.

Asit ürik nükleon proteinlerden doğar hazım esnasında bunların Proteini ayrılarak, nükleotidler meydana gelir. Bu cisimden de Karbonhidratlar, fosfor asidi, Pirimidin bazları ve nükleon bazları Oluşur. Bu sonuncusu edenin, guanin, hipoksantin ve ksantin'den oluşur ki onların oksitleşmesinden asit meydana gelir.

Asit bir taraftan alınan gıdalardan, diğer taraftan vücudun kendi dokularının parçalanmasından meydana gelir. Hariçten alınacak ve asit ürik meydana getirecek maddeleri (Eksojen) azaltmak kabilse de vücudun kendi dokularından meydana gelen (Endogene) asit ürik miktarına hakim olmak mümkün değildir.

Bunun miktarı 0,3-0,6 gramdır. Kanda normal asit ürik seviyesi %3-4 mg'dır. Sağlıklı insanlardan Eksojen asit ürik fazlasını böbrek derhal dışarı atarsa da Gut hastalıklarında bu aynı süratle mümkün olmaz. Bu sebeple esas arıza böbreklerin asit üriği süzrne kabiliyetinin azalmasıdır. Bundan başka alerjik reaksiyon ve Bı vitamini eksikliği rol oynamaktadır, Pratikte pürince zengin gıdalarda alkol, nöbetleri uyandırır.

Yapılacak şey, asit ürik verecek maddeleri gıdadan ekarte etmek ve bu maddenin atımını kolaylaştırmaktır. Rejimde yağ ve karbonhidratlar zararsızdır. Proteinlerde ise Pürin veren cisimler mevcuttur. Onun için dışarı atılması lazımdır. Meyve, fındık, ceviz ve unlu mamuller de zararsızdır. Yalnız maya kullanılan hamur işleri mayada 0,02 nüklein oranı bulundugundan dışarı atılması gerekir.

Hafif vakalarda cüzl miktarın zararı olmayabilir. Fakat iç uzuvlar ve bunlardan yapılan sucuk ve jambonlar verilmemelidir. Etin pişirilme şekli de önemlidir. Et suda haşlanırsa Pürin maddelerinin bir kısmı et suyuna geçer. Kızartmada ise ette kalır. Onun için hastaya haşlanmış et suyu atıldıktan sonra verilir. Et ve maya özü verilmez. Balıklar arasında ançüez ve sardalye yenmemelidir. Aynı suretle tuz azaltılmalı, fazla tuzlu yemekler verilmemelidir. Böbreği tahriş edecek baharatlı soslar ve salçalar da yenmemelidir. Alkol tamamen yasak edilmelidir.

Kahve, çay ve kakao az miktarda verilebilir. Çünkü; bunların ihtiva ettiği pürinlerin cüzi bir kısmı asit üriğe çevrilir. Bu şartlar altında bir rejim örneği olarak aşağıdaki tertip verilebilir. Sabahleyin: Süt, biraz kahve veya çay, bir yumurta, ekmek, tereyağ, bal veya reçel.

Kuşluk: Süt ve meyve.

Öğle: Çorba (et suyu değil), sebze, patates veya makarna, muhallebi, pirinç, komposto veya taze meyve.

Ikindi: Sütlü kahve, tereyağlı ekmek, bal veya reçel.

Akşam: Patatesli sebze, ekmek, tere yağ, peynir, meyve, süt.

Gut hastalarına arada bir meyve veya süt günleri araya koymak münasiptir. Çilek kürünün tesiri çok methedilmektedir. Çileğe şeker ve süt de ilave edilebilir. Bazen de üzüm kürü yapılabilir. Yalnız kalori fazla olduğu için pek fazla yenmemelidir.

Asit ürik atımını artırmak için bol su içmek tavsiye edilir. Bazı maden sulannın müshil tesiri ve ihtiva ettikleri radyum da önemlidir. Çok defa gut başka hastalıklarla birlikte seyreder (Şişmanlık ve şeker hastalığı). O zaman rejim hep ilk hastalığın gerektirdiği şekilde düzenlenir.



















SENDE YORUM YAP!

Whatsapp