Çocuklarda Kişisel Bakım

Çocuklarda Kişisel Bakım : Hijyen, kısaca kelime anlamı olarak, temizlik demektir. Genel olarak insanın kullandığı bütün eşyaların ve vücudunun temiz olması, kişisel hijyenin iyiliğiyle açıklanabilir. Kişisel hijyen, insan sağlığı açısından çok önemlidir. Hepimizin bildiği gibi dinimizin de temizliğe verdiği önemi anlatan bir atasözümüz dahi vardır. “Temizlik imandan” gelir. Bu sözden biz dinimizin temizliğe ne kadar çok önem verdiğini anlıyoruz.Temiz insan herkes tarafından sevilir sayılır. Hastalıklara karşı vücut direnci yüksek olur. Çabuk hastalanmazlar, kendileri sağlıklı oldukları için başkalarına da hastalık bulaştırmazlar.

Ter bezlerinden deri yüzeyine ter, yağ ve metabolizma artıkları salgılanır. Salgılanan bu maddeler ile çevreden gelen toz, is gibi maddelerle birleşerek vücudun dış tabakasına (epidermis) yapışarak vücut kirini oluştururlar. Kirlenme her gün artan bir olaydır. Kirlenmenin, beslenme alışkanlığı ile, uygun olmayan giyim şekli ve çalışma hayatında yaşanan ortamla yakın ilişkisi vardır. Cildimiz kendisine özgü bir şekilde havalanır. Vücudumuz kirlendiği zaman bu havalanma bozulur. Cildin duyu alma işlemi bozulur. Kir vücutta uzun süre kalırsa kokuşma olur. Ter ve kir kokusu çevreyi rahatsız ederek kişisel ilişkileri bozar.

Kişisel görünümü ve insanın başkasının yanında olması gereken saygınlığını azaltır. Kişi hastalanır ve başkalarına hastalık bulaştıran bir taşıyıcı durumuna gelebilir.Kişisel temizlik için çok çeşitli ürünler satılmakla beraber su ve sabun en çok kullanılandır. Su kullanımı bir uygarlık ölçüsüdür. Sabun ise aynı zamanda iyi bir mikrop öldürücüdür. “Suya sabuna dokunalım.” İnsanın temizlik için kullandığı eşyalar kendisine ait olmalıdır. Başkasının eşyası kullanılmamalıdır. Örneğin havlu, lif, diş fırçası, tarak vb. gibi eşyalar kişinin kendisine ait olmalıdır. Berber, kuaför gibi yerlerdeki eşyaların bir defa kullanılıp atılan eşyalardan seçilmesi uygundur. Buna imkan yoksa çok iyi temizlenmelidir. Örneğin kaynatılmalıdır.İnsan kendi temizliğine dikkat etmesi halinde birçok enfeksiyon hastalıklarının yanında, mantar hastalığı, sarılık, “AIDS” ve diğer sosyal hastalıklardan kendisini korumuş olur.

Kişisel temizlikte öncelikle ellerin temizliğine dikkat edilmelidir. Çünkü her işimizi, ellerimizle yapıyoruz. Eller kirli olursa dokunduğumuz yemek, meyve çatalı, kaşık gibi aletleri kirleterek ağızdan bulaşan mikropların, parazitlerin vücuta girmesine sebep olunur. Onun için yemek yemeye başlamadan önce ve yemek yedikten sonra eller özellikle sabunla yıkanmalıdır. Tuvaletten sonra yine eller sabunla yıkanmalıdır. Araştırmalar tuvalet kağıdı kullanıldığı zaman bile ellerin kirlendiğini göstermiştir. Okullarda ve umumi yerlerde bu kirlenme daha çok olacaktır. Onun için musluklar elde bulunan bir peçeteyle açılıp kapanmalıdır. Daha sonra eller sabunla iyice yıkanmalıdır. Haftada ortalama iki kez banyo yapılarak vücut temizliği sağlanmalıdır. Dişler günde en az iki kere ve özellikle yatmadan önce fırçalanmalıdır. Bakımsız ve çürük dişler, ileri yaşlardaki kalp ve böbrek hastalıklarının hazırlayıcı sebeplerindendir.

Sevgili çocuklar; aslında uygulanması herkes tarafından oldukça kolay olan temizlik kurallarına uyarsak, kullandığımız eşyalarımızın temizliğine dikkat edersek, ileride doğacak birçok hastalıktan korunmamız mümkün olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp